Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζονται οι αντοχές της Σοφοκλέους

Στις πρώτες 2-4 συνεδριάσεις του Νοεμβρίου θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να διίστανται, μετά και την τελευταία διόρθωση. Τα στατιστικά της εβδομάδας. Τι λέει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Με Εθνικές δυνάμεις σώθηκε -προσώρας- η παρτίδα ωθώντας και πάλι σε τεχνικές περιοχές τον Γενικό Δείκτη, τον Ftse20 αλλά όχι και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Αναμφίβολα η χθεσινή αναβάθμιση του βαθμού αξιολόγησης του ομίλου της Εθνικής από τον εκτιμητικό οίκο Fitch ήταν αυτή, που… έκλεψε την παράσταση σε μία ούτως ή άλλως καθοριστική συνεδρίαση.

Όμως παραμένει κοινή εκτίμηση-μετά μάλιστα την ολοκλήρωση της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου- πως στις πρώτες 2-4 συνεδριάσεις του Νοεμβρίου πιθανότατα θα κριθεί η τάση.

Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές, οι οποίοι σε ενδεχόμενη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 2.599 μονάδες ( δηλαδή της χαμηλότερης τιμής, που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης ) κάνουν λόγο για νέα σημαντική "βουτιά".

Σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζει ο Κώστας Βέργος (υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) θα δοκιμασθεί πρώτα η στήριξη των 2.570 μονάδων και εάν δεν αντέξει η διόρθωση θα μπορούσε να έχει συνέχεια προς την περιοχή των 2.450 μονάδων.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών η πλειονότητα των τεχνικών δεικτών (συμπεριλαμβανόμενου του MACD) συνηγορούν πλέον σε εξέλιξη της πτωτικής κίνησης. Αυτά υποστηρίζει η μία πλευρά, που εκτιμά άμεση διακύμανση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερες περιοχές με γενικευμένες ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση θέσεων κυρίως από την πλευρά των ξένων.

Σενάριο που δεδομένης της ανόδου που έχει προηγηθεί από τις αρχές Μαρτίου και των επιφυλάξεων που εκφράζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι από το ενδεχόμενο μίας νέας υποβάθμισης (προεξοφλείται, ότι θα ακολουθήσει η S&P) κέρδισε έδαφος την προηγούμενη εβδομάδα.

H Εμπορική Τράπεζα από την πλευρά της εκτιμά, πως η ανοδική αντίδραση βραχυχρόνια δύσκολα θα ξεπεράσει τις 2.780 μονάδες. Όταν ολοκληρωθεί η αντίδραση, "βλέπει" αυξημένες ποθανότητες να ξαναδοκιμασθεί η αντοχή των 2.600μ, με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Την εβδομάδα που διανύσαμε ο ΓΔ κινήθηκε έντονα πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 2.599,20μ (29/10/09). Η τεχνική εικόνα χειροτέρεψε αισθητά, σημειώνεται στην ίδια έκθεση, καθώς διασπάσθηκαν διαδοχικά επίπεδα στήριξης.

Η -έστω πρόσκαιρη- υποχώρηση χαμηλότερα των 2.695μ, πιστοποίησε την μεταστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε πτωτική και αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει σχετικά σύντομα, ένα δεύτερο πτωτικό κύμα, με στόχο να δοκιμασθεί και πάλι η αντοχή των 2.600μ.

Αν δεν αντέξει -σενάριο υπαρκτό- θα αυτοτροφοδοτηθεί η πτωτική τάση προς την ευρύτερη περιοχή των 2.500μ.

Η άλλη πλευρά αν και δεν παραγνωρίζει το σοβαρό ενδεχόμενο μίας "γενναίας υποχώρησης" υποστηρίζει πως η τελευταία διόρθωση δεν είναι η αρχή του καθοδικού κύκλου αλλά μία τεχνική κίνηση προκειμένου να διαμορφωθούν καλύτερες αποτιμήσεις, πλησιάζοντας προς το κλείσιμο της χρήσης.

Ένα τέτοιο σενάριο θα διευκόλυνε αυτούς, που υποστηρίζουν ότι μετά από δύο χρόνια…ανομβρίας και υποαξιών δίνεται η ευκαιρία σε διαχειριστές, παράγοντες και στελέχη των αγορών να εγγράψουν κέρδη και να "κλειδώσουν" υψηλές επιπλέον αποδοχές.

Σε αυτή την περίπτωση, που η τάση ξεκαθαρίζει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο Ftse20 περνά την αντίσταση των 1.470-1.480 μονάδων ξαναβάζοντας το ΧΑ σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι. Μία τέτοια κίνηση εκτιμούν οι ίδιες πηγές θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην καταγραφή νέων υψηλών έτους, πάνω από τις 2.935 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση τονίζει: "Η έλευση του Νοεµβρίου βρίσκει τις χρηµατιστηριακές αγορές να διορθώνουν σε σηµαντικό βαθµό για πρώτη φορά µετά το φετινό Μάρτιο.

Τα αποτελέσµατα γ’ τριµήνου, η επιστροφή των ρυθµών αύξησης του ΑΕΠ στις ανεπτυγµένες οικονοµίες του πλανήτη τιµολογήθηκαν έως τώρα µε επιτυχία από τους επενδυτές και καθώς οι αποδόσεις από την αρχή του έτους παραµένουν εξαιρετικές τα χρηµατιστήρια «πούλησαν την καλή είδηση» αναµένοντας πλέον φρέσκους καταλύτες από το µέτωπο της πραγµατικής οικονοµίας.

Στο πρώτο σκέλος της ανόδου το κυρίως θέµα ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας στις πιστωτικές αγορές και η επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήµατος, η αύξηση της ρευστότητας και η σταδιακή αύξηση της ζήτησης µέσω και των κρατικών ενισχύσεων.

Τώρα οι οικονοµίες καλούνται να αποδείξουν ότι µπορούν να κινηθούν απελευθερωµένες από την κρατική παρέµβαση ή την τεχνητή ζήτηση και µε επίκεντρο το δ’ τρίµηνο και κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων οι αγορές περιµένουν το επόµενο νέο που θα δώσει µια πιο διαρκή εικόνα ανάκαµψης της οικονοµίας.

?εν θα ήταν υπερβολή να επισηµανθεί ότι στην τελευταία Παρασκευή του Νοεµβρίου παίζεται όλη η χρονιά καθώς είναι η παραδοσιακή ηµεροµηνία που σηµατοδοτεί την έναρξη της εµπορικής περιόδου των Χριστουγέννων µε µετρήσιµο αποτέλεσµα και σαφώς ισχυρό ψυχολογικό έρεισµα στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά η εγχώρια αγορά δείχνει πολύ αδύναµη να ακολουθήσει τα θετικά νέα µε κύρια εκκρεµότητα την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank. Η αύξηση πραγµατοποιείται σε µια δύσκολη χρονική στιγµή όπου οι διαχειριστές κινούνται περισσότερο επιφυλακτικά έχοντας καλύψει τους στόχους της χρονιάς, τα δε ταµεία που θα κληθούν να συµµετάσχουν στην αύξηση έχουν µπροστά τους αυξηµένες ανάγκες ρευστότητας ενόψει των υποχρεώσεων που έχουν µέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον οι υποβαθµίσεις ή οι απειλές για υποβάθµιση της Ελληνικής οικονοµίας είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των ρευστοποιήσεων υπενθυµίζοντας ότι οι υπερβολές αργά η γρήγορα εξοµαλύνονται µε βίαιο τρόπο.

Η εικόνα αδυναµίας δεν αναµένουµε να βελτιωθεί άµεσα και το πιθανότερο σενάριο για την εβδοµάδα που ξεκινά είναι η διατήρηση ενός πτωτικού σκηνικού αφού ακόµα η προσφορά δείχνει αρκετά ισχυρή, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης διέσπασε τον κινητό µέσο όρο των 30 ηµερών µε αυξηµένο συναλλακτικό όγκο, φθάνοντας γρήγορα στην πλαγιοανοδική στήριξη των 2.660 µονάδων.

Η προσωρινή της διάσπαση αύξησε σε µεγάλο βαθµό την προσφορά µε αποτέλεσµα την Πέµπτη να σηµειωθεί η καλύτερη επίδοση καθαρού τζίρου για το 2009. Οι ταλαντωτές ακόµα δεν έχουν εισέλθει σε υποτιµηµένες ζώνες και αυτό δηµιουργεί µια ακόµα επιφύλαξη ως προς τα περιθώρια της διόρθωσης.

Όσο ο Γενικός ?είκτης αντέχει να διαπραγµατεύεται πάνω από την περιοχή των 2.660 – 2.670 µονάδων «αγοράζει χρόνο» για την επόµενη ανοδική του επέκταση. ?ιάσπαση της ζώνης αυτής είναι ικανή να δώσει εκ νέου επιτάχυνση στην καθοδική κίνηση µε νέο απώτερο στόχο τις 2.320 – 2.280 µονάδες.

Προς το παρόν η προσφορά έχει αποκτήσει µεγάλη δυναµική γεγονός που µας καθιστά πολύ επιφυλακτικούς για τις πρώτες δύο εβδοµάδες του Νοεµβρίου και για όσο τουλάχιστον η µεταβλητότητα θα συνοδεύεται από υψηλούς τζίρους στην πτώση και χαµηλές συναλλαγές σε ανοδικά κλεισίµατα.

Επισηµαίνουµε τέλος ότι την ερχόµενη εβδοµάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσµάτων εννεαµήνου µε κυριότερες αυτές των ΕΧΑΕ, Τρ. Κύπρου, ΟΤΕ και Coca Cola".


------------

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.686,21 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 5,35%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 50,36%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 5,92%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 4,03%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,92% χαμηλότερα.


Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα όλοι οι κλάδοι στο ΧΑ. Τις σημαντικότερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών κατά 8,73%, των Ασφαλειών (-7,51%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,45%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι οι: Περσεύς (ΚΟ) ( 36,63%), Κεραμεία Αλλατίνη (15,28%), Κεπένου Μύλοι (14,44%), Medicon (13,75%), Ατλάντικ (10%), Κλωνατέξ (κο) (10%), Unibios (8.7%), Compucon(8,33%), Εμπορικός Δεσμός(8,33%) και Quality & Reliability (7.69%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δομική Κρήτης (-15,12%), Σωλ. Κορίνθου (-13,51%), Μαίλλης(-12,20%), ΑΕΓΕΚ (-11,46%), Cyclon (-10,57%), Χαλκόρ (-10,47%), Γενική Εμπορίου(-10%), Κούμπας (κο) (-10%), Ιντραλότ(-9,9%), Ετέμ (-9,78%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v