Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση… αλά Ελληνικά

Βουτιά μέχρι 2,5% στο ΧΑ, όταν Φρανκφούρτη και ευρωπαϊκή περιφέρεια έγραφαν οριακές διακυμάνσεις. Συνέχεια στην κόντρα τραπεζιτών-κυβέρνησης τη στιγμή που το ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς φοβίζει τους βραχυπρόθεσμους ξένους.

Στη δίνη εσωτερικών πιέσεων περιστρέφεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασέρνοντας σημαντικά χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Κάνουμε λόγο για…εσωτερικές πιέσεις καθώς στα πρώτα 15-20 της συνεδρίασης η αγορά-μετά από ένα μουδιασμένο άνοιγμα κατά 0,5-0,6% χαμηλότερα- πήρε επικίνδυνη κλίση με τον Γενικό Δείκτη να…καταρρέει προς τις 2.620 μονάδες. Την ίδια στιγμή στην Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώνονταν έως λίγο υψηλότερα κρατώντας, εν πάσει περιπτώσει, τις στοιχειώδεις άμυνες-στηρίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε διαδοχικά βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, ο δε FTSE 20 λύγισε προς τις 1.390 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον, πως ο υψηλότερος τζίρος πραγματοποιούνταν σε τέσσερις τραπεζικές μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Marfin Popular Bank, Alpha Bank) και στον τίτλο του ΟΤΕ, που απογοητεύοντας για πολλοστή φορά διόρθωνε προς τα 11,2 ευρώ.

Είναι άξιο αναφοράς πως η αιχμηρή υποχώρηση βασικών δεικτών πραγματοποιούνταν την στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται οριακά με την Φραγκφούρτη να εμφανίζει τελείως διαφορετική εικόνα.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι συνδύαζαν την «άτσαλη» υποχώρηση του ΧΑ με την γενικότερα αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον τραπεζικό κλάδο (σ.σ. συμβάλλει και η κόντρα ορισμένων τραπεζιτών με την κυβέρνηση) αλλά και τις επιφυλάξεις αρκετών ξένων μπροστά στο ενδεχόμενο μίας νέας έκτακτής εισφοράς σε επιχειρήσεις.

Προς επίρρωση μάλιστα αυτής της εκτίμησης οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν, πως την ώρα που ο βούλιαζε ο 20άρης στην Αθήνα, τόσο ο βασικός 100άρης δείκτης της Κωνσταντινούπολης όσο ο δολαριακός MICEX στην Μόσχα κυμαίνονταν από -0,4 έως 0,2% δηλαδή χωρίς ιδιαίτερες πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια ή hedge funds.

Πρόβλημα εσωτερικού χαρακτήρα, όπως παραδέχονται και τραπεζικά στελέχη αλλά και αναλυτές τραπεζικών χρηματιστηριακών, που χωρίς να επιβεβαιώνουν (προφανώς…) την κόντρα που έχει ξεσπάσει αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρξει συνέχεια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΧΑ περιδινείται και πάλι πιεζόμενο από εγχώριες παθογένειες με όσους ξένους είχαν αποκομίσει υπεραξίες να προτιμούν να κατοχυρώσουν θέσεις τους και να περιμένουν ενδεχομένως από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.640-2.650 μονάδες (-1,6%) τον 20άρη κατά 1,7% χαμηλότερα αλλά και πάλι πάνω από τις 1.400 μονάδες η Εθνική Τράπεζα πλησίαζε τα 24,9-25 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου ήταν η πρώτη τραπεζική του δείκτη που περνούσε στα 5,46 ευρώ οριακά θετική.

Από τον ίδιο δείκτη η πλειονότητα υποχωρούσε μέχρι 3,5-4% χαμηλότερα με μόνο τον ΟΠΑΠ στα 17,51 (0,6%) ενώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών περιορίζονταν στο συντριπτικό (μόλις) 9 έναντι 95 μετοχών, που υποχωρούσαν.

Ωστόσο έχει τη σημασία του, πως μέσα στον γενικότερο χαμό για την MLS σημειώνονταν νέα υψηλή τιμή στα 2,18 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v