Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Πολυχρονέας: Το ΧΑ ίσως δει χαμηλότερα

Τα funds κλείνουν σε σημαντικό ποσοστό θέσεις τον Νοέμβριο και με αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται το Χ.Α. να δει και χαμηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο κ. Στρ. Πολυχρονέας.

Σ. Πολυχρονέας: Το ΧΑ ίσως δει χαμηλότερα
Τα funds κλείνουν σε σημαντικό ποσοστό θέσεις τον Νοέμβριο και με αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται το Χ.Α. να δει και χαμηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο κ. Στρ. Πολυχρονέας.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση υπενθυμίζει ότι πλησιάζουμε στο τέλος ενός έτους κατά το οποίο οι μετοχές κατέγραψαν από τις υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις τις τελευταίες 10ετίες και η υποχώρηση των τιμών δύο μόλις μήνες πριν από τη λήξη της χρονιάς μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί εύλογη.

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διόρθωσης τιμών σε περίπτωση που περισσότεροι θεσμικοί κυρίως επενδυτές προσπαθήσουν να εγγράψουν τις υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους μέσα στον Νοέμβριο.

Με τον Γ.Δ. να καταγράφει ενδοσυνεδριακές αποδόσεις έως και 101,2%, ή 1.474,62 μονάδες, την περίοδο 9/3 - 15/10/09, οι ουσιαστικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2.584 μονάδες (23,6% Fibonacci Retracements), στις 2.369 μονάδες (38,2% Fibonacci Retracements) και στις 2.195 μονάδες (50% Fibonacci Retracements).

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει ακόμα και μέχρι τις 2.195 μονάδες, χωρίς να αναιρεθεί η ανοδική κίνηση του τελευταίου 7μήνου.

Για τον λόγο αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και να διαθέτουν ικανή ρευστότητα για να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε υποχώρηση τιμών.

Την τρέχουσα εβδομάδα μπορεί το βάρος από τα εταιρικά αποτελέσματα των ΗΠΑ σταδιακά να μεταφερθεί στα μακροοικονομικά στοιχεία της ίδιας χώρας, αλλά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Ενδεικτικά, μπορεί να αναφερθεί ότι ήδη 326 από τις 497 εταιρίες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα (ποσοστό 65,6%), όπου οι θετικές εκπλήξεις προς τις αρνητικές είναι 5,7 προς 1 σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή και 1,4 προς 1 αντίστοιχα όσον αφορά στις πωλήσεις.

Από τον S&P 500 την τρέχουσα εβδομάδα 89 εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα (το ποσοστό θα ανέβει στο 83,5%), εκ των οποίων αύριο ξεχωρίζουν η Kraft Foods, Mastercard, η Polo Ralph Lauren και η Viacom (3/11).

Όσον αφορά στον ΒΕ500, αποτελέσματα έχει ανακοινώσει το 43,6% (1,7 προς 1 οι θετικές εκπλήξεις στα κέρδη ανά μετοχή, ενώ στις πωλήσεις 1,1 υπέρ των αρνητικών εκπλήξεων), ενώ την τρέχουσα εβδομάδα το ποσοστό θα ανέβει στο 68,6%. Ειδικότερα, αύριο ξεχωρίζουν οι εταιρίες Swiss Re, UBS, Metro, BMW, Endesa και Fresenius (3/11).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v