Τράπεζες: Οι 12 αλλαγές στο ν/σ για δανειολήπτες

Την καταβολή κατ' ελάχιστον του 20% της οφειλής για ρύθμιση δανείων και την παραμονή όσων επιτύχουν ατομική πτώχευση για 10 χρόνια στον Τειρεσία ζητά η ΕΕΤ. Όλο το σχέδιο των παρατηρήσεων. Οι 12 βασικές τροποποιήσεις.

Τράπεζες: Οι 12 αλλαγές στο ν/σ για δανειολήπτες
* Το πλήρες κείμενο με το σχέδιο παρατηρήσεων της ΕΕΤ επί της πρότασης σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη "Ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών" επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


Δραστικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων καταναλωτών εισηγείται η Έλληνική Ένωση Τραπεζών, με σημαντικότερη εξ αυτών την αποπληρωμή του 20% της συνολικής οφειλής, προκειμένου να διαγραφεί το υπόλοιπο ποσό, και τη σήμανση στον Τειρεσία για μία 10ετία.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης η ΕΕΤ εισηγείται 12 σημαντικές τροποποιήσεις που έχουν ως στόχο να περιορίσουν ενδεχόμενο κύμα δημιουργίας συνειδητά κακοπληρωτών αλλά και να αυξήσουν τις εξασφαλίσεις των τραπεζών.

Στη λογική αυτή ζητά να καθοριστεί το 20% ως ελάχιστο ποσοστό οφειλής που πρέπει να πληρωθεί για να ρυθμιστεί το υπόλοιπο, ενώ οι διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν σήμερα ελάχιστο ποσοστό ρυθμιζόμενης οφειλής το 10%. Οι τράπεζες ζητούν, δηλαδή, για να απαλλάσσεται από τα χρέη του ο καταναλωτής που θα επιτυγχάνει ατομική πτώχευση να πληρώνει το 20% της οφειλής του.

Επιπλέον, εισηγείται να παραμένει "κόκκινος" στον Τειρεσία, για μία δεκαετία, ο οφειλέτης που θα προσφύγει στην ατομική πτώχευση "ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα επανάληψης ασύνετων ή δόλιων συμπεριφορών", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχέδιο παρατηρήσεων της ΕΕΤ.

Ως αντικίνητρο για άσκοπες προσφυγές στη Δικαιοσύνη οι τράπεζες εισηγούνται να θεσπιστεί ρύθμιση βάσει της οποίας ο οφειλέτης θα βαρύνεται από τόκους υπερημερίας αναδρομικά στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η απαλλαγή από τα χρέη.

Οι τράπεζες προτείνουν επίσης να καθοριστεί ως αρμόδιο δικαστήριο για την έκδοση της πτωχευτικής απόφασης το Πολυμελές Πρωτοδικείο αντί των κατά τόπους ειρηνοδικείων, μια και κρίνεται ότι διαθέτει την πείρα εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα.

Εισηγείται, δε, να μπορεί το δικαστήριο να μειώσει ή να παρατείνει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του.

Τέλος, οι τράπεζες ζητούν να μην υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου δάνεια και πιστώσεις που χορηγήθηκαν εντός εύλογου διαστήματος με προτεινόμενο ελάχιστο διάστημα τους 12 μήνες, ώστε οι παρεχόμενες εκ του νόμου δυνατότητες να μην καταστούν μέσο για καταστρατηγήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν τον ορισμό ενός χρονικού διαστήματος πριν από την πάροδο του οποίου ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση ρύθμισης οφειλών σε περίπτωση απόρριψης αίτησης που έχει ήδη υποβάλει

Επίσης, οι τράπεζες ζητούν να απαλειφθούν οι έννοιες "περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα" και "επαπειλούμενη αδυναμία" οι οποίες είναι ιδιαίτερα δυσχερές να προσδιοριστούν. Ζητούν δε να υπάρξουν ενδεικτικά κριτήρια της έννοιας "οριστικής, μόνιμης μη δόλιας αδυναμίας" που αποτελεί προϋπόθεση για την υπαγωγή ενός φυσικού προσώπου στις διατάξεις του νόμου.

* Το πλήρες κείμενο με το σχέδιο παρατηρήσεων της ΕΕΤ επί της πρότασης σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη "Ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών" επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v