Στα 65 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Δημοσίου το 2009

Στα 65 δισ. ευρώ "πετάει" ο δανεισμός του Δημοσίου για το 2009, ποσό που αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ και υπερβαίνει κατά 22 δισ. ευρώ τον αρχικό στόχο δανεισμού της απελθούσας κυβέρνησης. Σε εξέλιξη το βιβλίο προσφορών.

Στα 65 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Δημοσίου το 2009
Στα 65 δισ. ευρώ "πετάει" ο δανεισμός του Δημοσίου για το 2009, ποσό που αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ και υπερβαίνει κατά 22 δισ. ευρώ τον αρχικό στόχο δανεισμού της απελθούσας κυβέρνησης.
 
Χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε σε κοινοπρακτική έκδοση 15ετών ομολόγων με στόχο την άντληση ποσού 4,5 - 5 δισ. ευρώ, το οποίο συγκεντρώθηκε κατά τη χθεσινή μέρα του pre-marketing.

Παρότι σχεδιαζόταν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών επισήμως χθες το μεσημέρι, τελικά επιλέχτηκε το ανεπίσημο άνοιγμα υπό μορφή διερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρήθηκε ότι η συγκυρία είναι δύσκολη ιδίως μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch και την απειλή υποβάθμισης από τη Moody's.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι και η απόδοση εκτιμάται πως θα κυμανθεί στην περιοχή του 5,30% από 4,70% της αντίστοιχης έκδοσης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο έχει δανειστεί 57 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΗΧ κ. Σπ. Παπανικολάου ο επιπλέον δανεισμός θα κυμαίνεται πέριξ των 8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 5 δισ. ευρώ που αναμένεται να αντληθούν σήμερα). Το υπόλοιπο ποσό εκτιμάται πως θα αντληθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τις επόμενες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο αναμένονται νεότερα αναφορικά με τις προθέσεις του τρίτου οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's, κλιμάκιο του οποίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να διαπιστώσει από πρώτο χέρι ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη μείωση του ελλείμματος και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και να πράξει αναλόγως.

Ενδεχόμενη υποβάθμιση από την S&P κρίνεται καταστροφική από στελέχη της αγοράς ομολόγων καθώς θα σήμαινε το πέρασμα της βαθμολόγησης των ελληνικών ομολόγων στην κλίμακα "Β" ("ΒΒΒ" το επόμενο σκαλί από "Α-" σήμερα), γεγονός που θα δείχνει πως τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι αποδεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ κατά τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v