Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Κραχ εμπορικών ακινήτων απειλεί τράπεζες

Επένδυσαν τη ρευστότητα που τους χορήγησε ο κρατικός "κορβανάς" στις αγορές, με στόχο να βγάλουν τα "σπασμένα της κρίσης" και έως έναν βαθμό τα κατάφεραν. Οι αμερικανικές τράπεζες όμως έχουν και νέα προβλήματα...

ΗΠΑ: Κραχ εμπορικών ακινήτων απειλεί τράπεζες
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δημιούργησαν ένα από τα ισχυρότερα χρηματιστηριακά ράλι όλων των εποχών, επενδύοντας τη ρευστότητα που τους χορήγησε ο κρατικός "κορβανάς" στις αγορές, με στόχο να βγάλουν τα "σπασμένα της κρίσης" και έως έναν βαθμό τουλάχιστον τα κατάφεραν.

Δεν κατόρθωσαν όμως να λύσουν το πραγματικό πρόβλημα, που δεν αφορά στις αγορές αλλά στην οικονομία αφού κράτησαν την κάνουλα της πιστωτικής επέκτασης κλειστή και πλέον στέκουν αντιμέτωπες με έναν νέο "γύρο" κρίσης, ενδεχομένως μεγαλύτερο και από τον προηγούμενο.

Η προειδοποίηση προς τις τράπεζες είναι σαφής και προέρχεται από τα πλέον έγκυρα χείλη:

Την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τη Federal Reserve, αλλά και κορυφαίους επενδυτές, όπως ο κ. Τζορτζ Σόρος και ο επίσης δισεκατομμυριούχος κ. Ουϊλμπουρ Ρος, ο οποίος έκανε λόγο για νέο επερχόμενο κραχ, αυτήν τη φορά στην αγορά επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων.

Μόλις 48 ώρες μετά την κατάρρευση ακόμη εννέα αμερικανικών τραπεζών, με σύνολο ενεργητικού 18,4 δισ. δολ. και καταθέσεις ύψους 15,4 δισ. δολ., γεγονός που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των φετινών τραπεζικών λουκέτων στα 115, ο κ. Τζον Γκρίνλι, ανώτερο στέλεχος της Federal Reserve με αρμοδιότητα στην εποπτεία των τραπεζών, τόνισε ότι η υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, εξαιτίας χορηγήσεων που σχετίζονται με την αγορά εμπορικών ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρίνλι, θα υπάρξουν και νέες καταρρεύσεις τραπεζών, ως αποτέλεσμα του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η συγκεκριμένη αγορά και της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Ρος, ο οποίος μετέχει από κοινού με άλλους οκτώ επιφανείς διαχειριστές κεφαλαίων σε πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση τοξικών στοιχείων ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών, είχε κάνει λόγο για ένα νέο κραχ στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

Όμως, η αμερικανική αγορά εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων, όπως κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα κ.λπ., βρέθηκε στο στόχαστρο και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έκανε λόγο για "αφαίμαξη" του συστήματος, ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην οποία η συγκεκριμένη αγορά έχει περιέλθει, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουδαπέστη…

Και όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία τόσο η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπ. Ομπάμα μελετούν τρόπους ανάκλησης των μέτρων στήριξης και παροχής ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα, προτάσσοντας την ανάγκη περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας τους…

Το "φρένο" όμως, πιθανότατα, δεν θα μπει μόνο στο έλλειμμα αλλά και στις ίδιες τις τράπεζες και βεβαίως στις αγορές…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v