Σοφοκλέους: Το "μυστικό" των μεγάλων κερδών

Η σωστή επιλογή μετοχών αποτελεί πολύ πιο σημαντική υπόθεση από το timing της εισόδου - Αναλυτικά στοιχεία που συγκρίνουν τις αποδόσεις από το χαμηλό σημείο της δεκαετίας μέχρι σήμερα.

Σοφοκλέους: Το μυστικό των μεγάλων κερδών
* O αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών από το 2003 έως σήμερα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Στις 10 Μαρτίου του 2003 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχρεώθηκε στο χαμηλότερο κλείσιμο της τελευταίας δεκαετίας. Η εικόνα εκείνη θεωρούνταν καταστροφή, καθώς από τη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 έως τότε οι απώλειες για τις περισσότερες μετοχές προσέγγιζαν ή και υπερέβαιναν το 90%!

Από τις 10 Μαρτίου του 2003 μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτη έχει κερδίσει 78% (έως και τις 29/10/09). Το αξιοπρόσεκτο όμως στοιχείο είναι ότι στο διάστημα όπου ο Γενικός Δείκτης είχε τόσο υψηλή απόδοση η πλειονότητα των μετοχών υποχρεώθηκε σε πτώση.

Συγκεκριμένα, από τις 246 μετοχές οι 136 υποχώρησαν (55%) και οι 110 κατέγραψαν κέρδη. Μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν συνεκτιμηθούν οι εταιρίες που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποχώρησαν από το ταμπλό της Σοφοκλέους, λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων…

Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα που προκύπτει είναι η γενικότερη ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη δεν αρκεί προκειμένου ένας επενδυτής να σημειώσει κέρδη, αλλά πολύ προτιμότερο είναι να προχωρήσει σε σωστές επιλογές μετοχών.

Ενδεικτικά άλλωστε είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα. Στους τίτλους που απέφεραν υψηλότατες επιδόσεις συγκαταλέγονται η Fourlis Συμμετοχών (+936%!), η Μυτιληναίος (+823%), η Jumbo (723%), η Creta Farm (+505%), η Frigoglass (+459%), η ΕΧΑΕ (+429%), η Vivartia (+418%), ο ΟΛΘ (+362%), η Μέτκα (+333%) κ.ά.

Μεγάλα κέρδη πρόσφεραν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και οι περισσότερες τράπεζες, καθώς είχαμε +305% της Εθνικής Τράπεζας, +200% της Τράπεζας Κύπρου, +198% της Τράπεζας Πειραιώς, +154% της Alpha Bank, +99% της Τράπεζας Αττικής, +71% της Eurobank κ.ά.

Μεταξύ των άλλων μετοχών που κατέγραψαν κέρδη άνω του 100% συγκαταλέγονται και οι τίτλοι των εταιριών Euromedica (+312%), Info-Quest (+169%), Σαράντης (+198%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΑΘ, Alapis, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ΣΙΔΕΝΟΡ, Coca Cola , ΟΠΑΠ κ.ά.

Στην αντίπερα όχθη, σε μια περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 78%, πάνω από 70 μετοχές καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες από 50%! Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί ότι η σύγκριση γίνεται με το χαμηλό της δεκαετίας για τον Γενικό Δείκτη και πως από το 2000 έως και τον Μάρτιο του 2003 είχε προηγηθεί κατακόρυφη πτώση τιμών, τότε κάποιος μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής!

Στη λίστα με τη μεγαλύτερη πτώση συγκαταλέγονται οι περισσότερες εταιρίες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου (Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Βαρβαρέσος, Τεξαπρέτ, Μαξίμ, Ελληνική Υφαντουργία, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Fintexport κ.ά.) αλλά και άλλες εταιρίες με συνεχή ζημιογόνα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια (Alma - Ατέρμων, Compucon, Νεώριον Σύρου, Μαΐλλης, Nutriart, Πετζετάκις, Plias κ.ά).

Όσον αφορά στους κλάδους, βλέπουμε αρκετές εταιρίες από την πληροφορική, τις μικρομεσαίες κατασκευαστικές (Έδραση, Προοδευτική, Μοχλός, ΒΙΟΤΕΡ κ.άα.), τη μεταλλουργία (Αλουμύλ, Αφοί Κορδέλλου κ.ά.) αλλά και άλλους γνωστούς ανά το πανελλήνιο ομίλους, όπως η Intracom, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Elbisco κ.ά.

Πάντως, στη λίστα με τις μεγάλες μετοχικές απώλειες συγκαταλέγονται και αρκετές εταιρίες που επιτυγχάνουν αξιοσημείωτη κερδοφορία και σημαντική παρουσία στον κλάδο τους, όπως η ΑΤΕ Ασφαλιστική, η Inform Λύκος, η Έλτον Χημικά, η Βάρδας, η Byte κ.ά.

Σε σαφώς μικρότερα ποσοστά πτώσης υποχρεώθηκαν και οι μετοχές άλλων σημαντικών εταιριών όπως Ιασώ (-3%), Τηλέτυπος (-6%), Πλαστικά Θράκης, Dionic, ΚΑΕ, J&P Άβαξ, Yalco, Γενική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, Aspis Bank κ.ά.

* O αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των μετοχών από το 2003 έως σήμερα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v