Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Θα δικαιωθεί ο Μίλτον Φρίντμαν;

Ο αείμνηστος νομπελίστας Μίλτον Φρίντμαν είναι περισσότερο γνωστός ως θιασώτης του μονεταρισμού και λιγότερο για άλλες απόψεις του. Όμως, πολλοί ταύροι θα ήθελαν να δικαιωθεί μία από τις άλλες θεωρίες του.

Αγορές: Θα δικαιωθεί ο Μίλτον Φρίντμαν;
Το περιοδικό "Economist" τον χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο οικονομολόγο του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και ίσως όλου του προηγούμενου αιώνα.

Αρκετοί θα διαφωνήσουν με αυτήν την εκτίμηση, όμως όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν ότι ο αείμνηστος νομπελίστας Μίλτον Φρίντμαν, που πέθανε το 2006, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους του 20ού αιώνα, και όχι μόνο.

Γιατί όμως αναφερόμαστε σήμερα στον αείμνηστο Μιλτον Φρίντμαν που ξεκίνησε ως υπέρμαχος του New Deal του Αμερικανού Προέδρου Franklin Roosevelt και της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία τη δεκαετία του 1930, για να καταλήξει ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της;

Η απάντηση δεν είναι άλλη από τη μορφή που θα πάρει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Η ελπίδα των περισσότερων είναι ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει τη μορφή V, οδηγώντας σε μείωση της ανεργίας και σε αύξηση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων.

Είναι φανερό πως οι χρηματιστηριακές αγορές ποντάρουν σε αυτό το καλό σενάριο εδώ και μήνες και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που ανεβαίνουν.

Αν κανείς επιχειρούσε κάποια πρόβλεψη με βάση το αποκαλούμενο "plucking model" του επιχειρηματικού κύκλου του μεγάλου οικονομολόγου, αυτή θα έπρεπε να είναι συμβατή με ανάκαμψη τύπου V.

Τι είναι το plucking model;

Πίσω στο 1964, ο Μίλτον Φρίντμαν εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομία είναι σαν ένα ελατήριο που όσο περισσότερο συμπιέζεται τόσο πιο απότομα και γρήγορα θα εκτιναχθεί για να επανέλθει στην αρχική του θέση.

Στην προκειμένη περίπτωση το ελατήριο της οικονομίας συμπιέστηκε για τους γνωστούς λόγους τόσο όσο δεν είχε συμπιεστεί από τη δεκαετία του 1930.

Οι οικονομολόγοι που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία των οικονομικών κύκλων σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η άποψη του Φρίντμαν έχει βάση και έχουν υπολογίσει πως η χρονική διάρκεια της συμπίεσης του ελατηρίου κρατά λιγότερο από 4 τρίμηνα.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η συμπίεση του ελατηρίου ξεκίνησε το δ΄ τρίμηνο του 2008 στις ΗΠΑ, ενώ η αντίστροφη μέτρηση της αποσυμπίεσης το γ΄ τρίμηνο του 2009.

Θα χρειαστούν λοιπόν μερικά ακόμα τρίμηνα ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, σύμφωνα με το μοντέλο του Φρίντμαν.

Φυσικά, υπάρχει και άλλη μία άποψη που θέλει η οικονομική ανάκαμψη έπειτα από μεγάλη ύφεση που έχει προκληθεί από χρηματοοικονομικό πανικό να είναι από πολύ αδύνατη έως αναιμική.

Εξυπακούεται ότι στη δεύτερη περίπτωση η ανάκαμψη θα μείνει από δυνάμεις σύντομα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ξαναπέσει η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και να πισωγυρίσουν οι χρηματιστηριακές αγορές.

Είναι το σενάριο που επιθυμούν να δουν οι αρκούδες αλλά ασφαλώς όχι οι ταύροι, οι οποίοι ευχαρίστως συντάσσονται με τον μεγάλο νομπελίστα οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν σε αυτό το μέτωπο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v