Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλές θερμοκρασίες στις τράπεζες

Η Σοφοκλέους αγνόησε την άνοδο των ευρωαγορών και της Wall έχοντας τις τράπεζες ως τροχοπέδη. Πτώση για ΠΕΙΡ (4,64%), ETE (2,33%). Με αγοραστές έκλεισαν οι τράπεζες. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

“Αυτομόλησε” αρνητικά η Σοφοκλέους και αγνοώντας την κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με θετικές αποκλείσεις και το θετικό άνοιγμα της Wall (μετά την αισθητή και καλύτερη του αναμενομένου βελτίωση του δείκτη μεταποίηση ISM για τον μήνα Οκτώβριο στις ΗΠΑ, ενώ καλύτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων ήταν και τα στοιχεία από τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών τον Σεπτέμβριο), ξεκίνησε την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με καθαρά πτωτικές διαθέσεις, δείχνοντας να προβληματίζεται από “εσωτερικά προβλήματα” και έχοντας σαν “βαρίδι” τον Τραπεζικό κλάδο (-2,41%).

Μάλιστα τα πράγματα για τον Δείκτη μπορεί να ήταν χειρότερα αν δεν έβαζαν “πλάτηΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Το 78% του ημερήσιου τζίρου στους τίτλους του 20αρη, ενώ ανακατατάξεις σημειώθηκαν στην πρώτη εξάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με τον ΟΠΑΠ να περνάει στην τέταρτη θέση αφήνοντας πίσω του ΟΤΕ και Alpha Bank.

Έτσι οι πρώτες έξι θέσεις διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική Tράπεζα (14,99 δισ), Coca-Cola 3Ε(6,54 δισ), Eurobank (5,8 δισ), ΟΠΑΠ (5,64 δισ), ΟΤΕ (5,54 δισ), Alpha Bank (5,26 δισ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων με πωλητές έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ, Coca-Cola , Motor Oil.

Τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για ΔΕΗ (+2,51%), ΟΠΑΠ (+1,67%), και Ελλάκτωρα (+1,19%). Απλά θετικό πρόσημο για Intralot και ΤΤ και αμετάβλητος ο τίτλος της Coca-Cola .

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Τράπεζα Πειραιώς (-4,64%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Αγροτική Τράπεζα, Τιτάν και Alpha Bank και του 2% οι Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και Εθνική Τράπεζα. Αξιοσημείωτες απώλειες για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Eurobank, MPB και αρνητική μεταβολή για Κύπρου, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σχετικά γρήγορα “είδε” το χαμηλό ημέρας των 2617,7 μονάδων (10.43) και τελικά έκλεισε στις 2646,24 μονάδες με απώλειες 1,49%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 200 εκατ. από τα οποία τα 3,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 160 πτωτικών και 30 τίτλοι ξεπέρασαν σε ημερήσιες απώλειες το 5%, φθάνοντας σε απώλειες έως και το 19,35%.

Ασφαλώς η επιβεβαιούμενη κακή εικόνα της εγχώριας οικονομίας και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τα ξένα χαρτοφυλάκια, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη έλλειψη θετικών επιχειρηματικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν “ανάχωμα” στις διαθέσεις ρευστοποιήσεων, επιβαρύνουν την εικόνα στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους (άλλωστε εκεί σημειώνονται τα μεγαλύτερα κέρδη, από τους τίτλους του 20αρη), ενώ τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό υφίστανται τις συνέπειες του γενικότερα αρνητικού κλίματος, όχι τόσο λόγω επιθετικών διαθέσεων των πωλητών, αλλά λόγω ανυπαρξίας αγοραστών.

Το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν διέρχεται και τις καλύτερες των ημερών του, όμως σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου οι εντός των τειχών πωλητές έχουν και επιπλέον αφορμές, έστω και αν αρκετά χαρτοφυλάκια που προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κινούνται μα χαρακτηριστική “χρονοκαθυστέρηση”.

Η υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, η προειδοποίηση της Moody’s για υποβάθμιση, τα σενάρια για επιβολή πλαφόν στα επιτόκια καρτών και δανείων, οι πληροφορίες για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις εταιρείες υψηλής κερδοφορίας, το εντυπωσιακά μεγάλο εγχώριο έλλειμμα και η γενικότερη εκτίμηση ότι τουλάχιστον στους Δεικτοβαρείς τίτλους τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι σαφώς μικρότερα από τα περιθώρια της πιθανής διόρθωσης, είναι κάποιες από τις αφορμές που μέχρι πρόσφατα αγνοούσαν οι “όψιμοι” αγοραστές, αλλά τις έφερε στην επιφάνεια η αλλαγή της ψυχολογίας.

Χρηματιστές σημειώνουν πως πρέπει να δουν πού θα αρχίσει να ισορροπεί η Αγορά και πού θα φανεί ότι οι εντολές πώλησης μειώνονται. Μετά το επτάμηνο ράλι, με μία μικρή πτωτική ανάσα τον Ιούνιο, μπαίνουμε σε φάση εκλογίκευσης με περισσότερο εστιασμό στα αποτελέσματα και τα μάκρο και το volatility να είναι κυρίαρχο στοιχείο, εκτιμούν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.

Για όσους αρέσκονται σε μία πιο προσεκτική παρατήρηση του ταμπλό, αξίζει υποσημείωσης ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με αγοραστές, και αυτό δημιουργεί αποχρώσες ενδείξεις ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς


Περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, καθώς τα δυσμενή νέα που αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο στις ΗΠΑ έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά την πορεία των διεθνών Αγορών, γεγονός το οποίο πιθανότατα θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο και στην εγχώρια Αγορά, βλέπει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι τεχνικά το κλείσιμο κάτω από την ζώνη στήριξης των 2660 μονάδων θα “ενεργοποιήσει” πωλήσεις από χαρτοφυλάκια που κινούνται περισσότερο διαγραμματικά στην Αγορά.

Η περιοχή αυτή αποτελεί την κυριότερη μεσοπρόθεσμη στήριξη από την έναρξη του ανοδικού ράλι και η διάσπαση της θα επαναπροσδιορίσει το ρυθμό ανόδου της Αγοράς αλλά και την στήριξη στην οποία θα βρει ισορροπία ο Γενικός Δείκτης. Υποψήφιο επίπεδο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (ταχύτητα πτώσης, ταλαντωτές, αναλογίες διόρθωσης) αποτελούν οι 2300 μονάδες στο οποίο η Αγορά θα έχει συμπληρώσει 21% υποχώρηση από το υψηλό της 15ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης συνιστά πολύ επιφυλακτική στάση και αναμένει την υποχώρηση των συναλλακτικών όγκων και των διακυμάνσεων προκειμένου να προσεγγιστεί η Αγορά υπό το πρίσμα αυξημένων τοποθετήσεων.

Τα funds κλείνουν σε σημαντικό ποσοστό θέσεις τον Νοέμβριο, και με αυτό το δεδομένο δεν αποκλείεται το Χ.Α. να “δει” και χαμηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ο Στρ. Πολυχρονέας.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση υπενθυμίζει ότι πλησιάζουμε το τέλος ενός έτους κατά το οποίο οι μετοχές κατέγραψαν από τις υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις τις τελευταίες 10ετίες και η υποχώρηση των τιμών δύο μόλις μήνες πριν από τη λήξη του έτους μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί εύλογη. Μάλιστα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης τιμών σε περίπτωση που περισσότεροι θεσμικοί κυρίως επενδυτές προσπαθήσουν να εγγράψουν τις υπεραξίες στα χαρτοφυλάκια τους μέσα στο Νοέμβριο.

Με το ΓΔ να καταγράφει ενδοσυνεδριακές αποδόσεις έως και 101,2% ή 1474,62 μονάδες την περίοδο 09/03-15/10/09, οι ουσιαστικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2584 μονάδες (23.6% Fibonacci Retracements), στις 2369 μονάδες (38.2% Fibonacci Retracements) και στις 2195 μονάδες (50% Fibonacci Retracements). Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει ακόμα και μέχρι τις 2195 μονάδες, χωρίς να αναιρεθεί η ανοδική κίνηση του τελευταίου 7μήνου.

Για το λόγο αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και να διαθέτουν ικανή ρευστότητα προκειμένου να εκμεταλλευτούν την οιαδήποτε υποχώρηση τιμών. Την τρέχουσα εβδομάδα μπορεί το βάρος από τα εταιρικά αποτελέσματα των ΗΠΑ σταδιακά να μεταφερθεί στα μακροοικονομικά στοιχεία της ίδιας χώρας, αλλά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.

Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ότι ήδη 326 από τις 497 εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα (ποσοστό 65.6%), όπου οι θετικές εκπλήξεις προς τις αρνητικές είναι 5.7 προς 1 σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή και 1.4 προς 1 αντίστοιχα σε επίπεδο πωλήσεων. Από τον S&P 500 89 εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα την τρέχουσα εβδομάδα (το ποσοστό θα ανέβει στο 83.5%), εκ των οποίων αύριο ξεχωρίζουν οι Kraft Foods, Mastercard, Polo Ralph Lauren, Viacom (03/11).

Όσον αφορά τον ΒΕ500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το 43,6% (1,7 προς 1 οι θετικές εκπλήξεις στα κέρδη ανά μετοχή, ενώ στις πωλήσεις 1.1 υπέρ των αρνητικών εκπλήξεων), ενώ την τρέχουσα εβδομάδα το ποσοστό θα ανέβει στο 68,6%. Ειδικότερα, αύριο ξεχωρίζουν οι Swiss Re, UBS, Metro, BMW, Endesa, Fresenius (03/11).

Στον “κινητήριο μοχλό” της εγχώριας Αγοράς, δηλαδή στον FTSE, επικεντρώνει την προσοχή του ο Απ. Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει την καθοδική διάσπαση (για δεύτερη συνεδρίαση) της θεωρούμενης ισχυρής στήριξης στις 1440 μονάδες, κάτι που τεχνικά δημιουργεί πλαγιοκαθοδική ταλάντωση και “ταλαιπωρία” μέχρι την επόμενη στήριξη στις 1364 μονάδες.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius, δύσκολα η όποια διόρθωση θα φέρει τον 20αρη χαμηλότερα των 1310 μονάδων, καθώς κάτι τέτοιο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα δείχνει διαθέσεις “ακρότητας” και ξεφεύγει από το σενάριο της “υγιούς” διόρθωσης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (167400 Alpha Bank, 9500 Αγροτική, 45800 Εθνική, 6800 Βιοχάλκο, 54200 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2546), Alpha Bank (535), ΟΤΕ (1033), Ταχ. Ταμιευτήριο (244), MPB (2343), Eurobank (531), Πειραιώς (1180), ΔΕΗ (204), MIG (765), Intralot (359), Αγροτική (374), Μυτιληναίος (118), Κύπρου (1010), ΓΕΚ (128), ΟΠΑΠ (272), Ιντρακόμ (318), Ελλάκτωρ (134).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΟΤΕ 45000 τεμ., ΔΕΗ 5587 τεμ., Alpha Bank 20000 τεμ., Eurobank 10498 τεμ.

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v