Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γλύτωσε το έμφραγμα, παραμένει εντατική

Σε χαμηλό 6 ετών περίπου έκλεισε ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και εναλλαγών προσήμων. Πτώση για 3Ε (7,66%), Εθνική (3,51%). 'Άνοδος για ΤΙΤΚ (4,12%), MPB (3,25%), ΜΥΤΙΛ (1,13%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει σε επίπεδα 4/4/2003 (-2,82%) και ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας στις 2/7/2003 (-7,02%) για να ενεργοποιηθούν “δυνάμεις αυτοσυντήρησης” και να σημειωθεί σχετική αντίδραση που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 1616,58 μονάδες, όμως ο πωλητής στην Εθνική, αλλά και στην Coca-Cola (που μάλιστα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) δεν είχε πει την τελευταία λέξη και ακολούθησε πισωγύρισμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της “ατμομηχανής” του Χ.Α. κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 10,60 και 11,56 ευρώ και απέσπασε το 41% του συνολικού τζίρου.

Worst is yet to come?

Ούτε τα μηδενικά επιτόκια, ούτε ο πακτωλός των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ρίχνουν στο χρηματοπιστωτικό και όχι μόνο σύστημα οι Κυβερνήσεις των “μεγάλων” Οικονομιών του πλανήτη, αλλά ούτε και τα μεγαλεπήβολα σχέδια επί χάρτου, φαίνεται να διασκεδάζουν τις ανησυχίες στις Αγορές, οι οποίες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι τα χειρότερα κάθε άλλο παρά έχουν παρέλθει.

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι η Ευρώπη “βάλλεται” και από Δυσμάς (μέσω των ειδήσεων – εξελίξεων που θα έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού), αλλά και από την Νέα Ευρώπη (όπως αποκαλούνται από τις Τράπεζες οι αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης).

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες Χώρες της Ε.Ε. έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ, το κόστος του κρατικού δανεισμού για Χώρες με “υπερχρεωμένους προϋπολογισμούς” έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Συντριπτικά περισσότεροι και ασυγκράτητοι οι “απαισιόδοξοι” τονίζουν ότι αν η Οικονομία των ΗΠΑ “παθαίνει απανωτά εμφράγματα” αυτή της Ευρώπης βρίσκεται “διασωληνωμένη” από την ανεξέλεγκτη πιστωτική “φούσκα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ανησυχιών και οι τελευταίες διαπιστώσεις της Merrill Lynch που σχολιάζει πως καθώς η πιστωτική ποιότητα συνεχίζει να επιδεινώνεται και οι ανησυχίες των επενδυτών για την Ανατολική Ευρώπη αυξάνονται, υπάρχει περαιτέρω πτωτικό ρίσκο στις εκτιμήσεις και στις τιμές των μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών.

Προσθέτει δε ότι θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το 2009 και το 2010 μετά από τα αποτελέσματα του έτους, ωστόσο βλέπει πτωτικά "ρίσκα" τόσο σε ότι αφορά στα χαμηλά έσοδα αλλά και στις υψηλότερες προβλέψεις.

Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με κινήσεις trading (αρκετοί έγραψαν αξιοπρόσεκτες υπεραξίες “ψωνίζοντας” στα χαμηλά ημέρας), η Αγορά θα συνεχίσει να εξετάζεται “day by day”, με την βραχυπρόθεσμη τάση να εξαρτάται από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street και από το πώς θα τιμολογήσει η Αγορά τις εξαγγελίες Ομπάμα για την Στεγαστική Αγορά των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που ο Dow Jones δώσει κίνηση (πολύ περισσότερο αν προϊδεάσει ότι κλείνει) χαμηλότερα των 7500 μονάδων, πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”

Οι τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξοι αναφέρονται σε διακριτικό ενδιαφέρον στα χαμηλά, όμως ανάλογα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, αλλά μετά οι τίτλοι υποχώρησαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE τελευταίο “οχυρό” (που παραβιάστηκε μάλλον εύκολα ενδοσυνεδριακά) οι 800 μονάδες, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο ενισχύει σημαντικά το σενάριο για υποχώρηση προς τις 722 μονάδες.

Αλλαγή στην κατανομή του ημερήσιου τζίρου με το υπερσυγκεντρωτισμό να επανέρχεται στον 20αρη που απέσπασε το 89% της μικτής αξίας συναλλαγών. Το 8% στον 40αρη και το υπόλοιπο 3% για τους τίτλους που παραμένουν “συναλλακτικά ζωντανοί”.

Παραμένοντας στον 20αρη όπου από πλευράς χρωματισμού η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, πρώτος τίτλος σε απώλειες αυτός της Coca Cola 3E (-7,66%) για να ακολουθήσει αυτός της Εθνικής (-3,51%) και αυτός της Motor Oil (-2,51%).

Αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Κύπρου, αρνητικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Alpha Bank και Αγροτικής.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα του 4% η μετοχή του Τιτάνα και του 3% αυτή της ΜΡΒ, για να ακολουθήσει με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ο τίτλος της Intralot. Αξιοσημείωτα κέρδη για Ελλάκτωρα, MIG και Μυτιληναίο και θετικό τελικό πρόσημο για Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος 58 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1558,58 υψηλό 1616,58) και με διακυμάνσεις που δεν θα συνιστούσαν οι γιατροί στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έκλεισε τελικά στις 1.589,18 μονάδες με απώλειες 0,91% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 154 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν πακέτα.

Σχεδόν στα καλύτερα ημέρας η τελική εικόνα με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 115 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 16,28%.

Συμπερασματικά τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στη «ρηχή» Σοφοκλέους η απαισιοδοξία περισσεύει οπότε η όποια ανοδική αντίδραση θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από έντονη νευρικότητα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο δείκτης συμπλήρωσε 7 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις κάτι που είχε να συμβεί από το διάστημα 1/10-10/1/2008 όταν ο δείκτης είχε καταγράψει 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v