Οι "αρκούδες" βγήκαν παγανιά στη Σοφοκλέους

Νέο χαμηλό από τον Απρίλιο του 2003 για το ΧΑ, που με ισχυρότατες απώλειες άνω του 5% έκλεισε οριακά υψηλότερα των 1.600 μονάδων. Πτώση 12,66% για την 3Ε, 9,4% για την ΕΤΕ. Νέα ιστορικά χαμηλά για ΑΤΕ, ΤΤ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Προσοχή “οι αρκούδες κυκλοφορούν ελεύθερες” (!)

Η έκτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση γύρισε τον Γενικό Δείκτη στον Απρίλιο του 2003, όπως και τον δείκτη των Τραπεζών και είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών (μάλλον αρνητικό για τέτοια συνεδρίαση) και την Εθνική να αποσπά το 40% του ημερήσιου τζίρου.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο, σε επίπεδα Απριλίου 1998 η Eurobank, σε επίπεδα Απριλίου 2003 η Alpha Bank, Μαϊου 2003 η Πειραιώς, Ιουλίου 2003 η Εθνική και Δεκεμβρίου 2003 ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Για όσους υποστήριζαν ότι πλησιάζει το τέλος της συσσώρευσης και ότι η Σοφοκλέους (τεχνικά) ισορροπούσε στο χείλος του γκρεμού, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι σήμερα Coca-Cola και Moody΄s την “βοήθησαν” να κάνει ένα βήμα μπροστά (!!!)

Η πρώτη με τα κατώτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το 2008 και την έλλειψη “ορατότητας” όσον αφορά την κερδοφορία του 2009 και η δεύτερη με την προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία Αυστριακές, Σουηδικές αλλά και Τράπεζες άλλων χωρών οι οποίες διαθέτουν θυγατρικές στην Αν. Ευρώπη ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπες με υποβάθμιση της αξιολόγησής τους.

Μάλιστα η προειδοποίηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά τα spreads στα Ελληνικά, Ιταλικά και Αυστριακά ομόλογα, καθώς το “βαρομετρικό χαμηλό” των ανησυχιών φαίνεται να φέρνει “επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα” στα χρηματιστηριακά ταμπλό και όχι μόνο.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη είχε επισημάνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για την Ευρώπη και αφορά τις επενδύσεις σε Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

“Αν δεν σωθεί η οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης, η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει”, είναι (μεταξύ άλλων) το μήνυμα που στέλνει η Telegraph σε πρόσφατο άρθρο της, σύμφωνα με το οποίο το τεράστιο χρέος της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ανατολικών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πλέον ξεπεράσει το επικίνδυνο επίπεδο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήλθαν και τα μαντάτα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου κάθετη διολίσθηση στις -34,7 μονάδες υπέστη ο βιομηχανικός δείκτης Empire τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Fed. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο βιομηχανικός δείκτης θα υποχωρήσει στις -24 μονάδες.

Στο βαθιά αρνητικό άνοιγμα της Wall Street συμβάλλει συμβάλει και η αβεβαιότητα για το μέλλον των αυτοκινητοβιομηχανιών που θα καταθέσουν αργότερα μέσα στην ημέρα τα αναθεωρημένα επιχειρηματικά τους σχέδια προκειμένου να κρατήσουν τα κεφάλαια που έχουν λάβει σε ομοσπονδιακή βοήθεια.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και στην ομοβροντία των αρνητικών ειδήσεων και του μπαράζ των ρευστοποιήσεων, “επιστρατεύθηκαν” οι τελευταίοι αγοραστές που είναι κατά κύριο λόγο βασικοί μέτοχοι και traders με αδυναμία διακράτησης περισσότερο από του Τ+3 και οι οποίοι ελπίζουν ότι η σημερινή κατά πολλούς υπερβολή μπορεί να φέρει σχετική αντίδραση αν βέβαια βοηθήσει και το βραδινό κλείσιμο της Wall Street. Ευνόητο βέβαια είναι ότι αν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών αγοραστών θα προστεθεί στους αυριανούς πωλητές.

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι αν “βλέπεις φως στο βάθος του τούνελ, είναι το τραίνο που έρχεται να σε πατήσει” (!)

Άλλωστε σε μία συνεδρίαση που έδειξε ότι η πτώση ξεκίνησε σήμερα και έστειλε 36 μετοχές να κλείσουν με απώλειες από 7 έως 20%, η απαισιοδοξία μάλλον περισσεύει.

Τεχνικά και όσον αφορά το Γενικό Δείκτη που ουσιαστικά έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 21/1/2009 (1603,92), αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση η επόμενη σοβαρή στήριξη οριοθετείται στις 1467 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις τις 1590, 1572, 1560, 1514.

Ξεκινώντας από τον 20αρη, αξίζει να αναφερθεί ότι ούτε ένας τίτλος διασώθηκε έστω αμετάβλητος. Στον «κόκκινο» πίνακα των χαμένων ημέρας και πάντα όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τίτλους η μετοχή της Coca Cola (-12,66%), ενώ ακολούθησε η Εθνική (-9,38%) και ο ΟΤΕ (-7,75%).

Απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων για MIG και ΜΡΒ, των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για τον Μυτιληναίο και την Πειραιώς και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Τράπεζα Κύπρου.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης σε ένα εντυπωσιακό αρνητικό κρεσέντο κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, και με διαθέσεις σοβαρής υπεραπόδοσης έναντι των απωλειών που σημείωναν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας (1602,6) και συγκεκριμένα στις 1603,8 μονάδες με απώλειες 5,19%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος πλησίασε τα 165 εκατομμύρια από τα οποία τα 4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ούτε λόγος για την τελική εικόνα, με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 185 πτωτικών σε μια συνεδρίαση που σίγουρα απογοήτευσε και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες «θαυμαστές» της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v