Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ναδίρ τζίρος, ψυχολογία και προσδοκίες

ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2009 δεν απέτρεψαν την 5η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση και το κλείσιμο του ΓΔ πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Πτώση για Τιτάν (5,3%), ΟΤΕ (4,75%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μόνο θετικά μηνύματα δεν άφησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2009, αλλά και η όποια προσπάθεια βοηθείας προς το δείκτη από ΔΕΗ και ΟΠΑΠ δεν αποδείχτηκαν ικανά να αποτρέψουν όχι μόνο την πέμπτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, αλλά και το κλείσιμο του δείκτη πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Καθίσταται πασιφανές ότι τζίρος, προσδοκίες και ψυχολογία αγγίζουν το ναδίρ, ενώ για τα σημερινά χαμηλά του δείκτη σημαντικές «ευθύνες» χρεώνονται σε Coca Cola, OTE, Alpha Bank, Κύπρου, ΜΙG, ΜΡΒ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έκλεισαν στη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή διακύμανση.

Δυστυχώς τα νέα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό παραμένουν αρνητικά και επιβεβαιώνουν όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι ενεργοί επενδυτές θα χρειαστούν ισχυρές αντοχές οι οποίες θα δοκιμαστούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς είναι φανερό ότι η παρούσα κρίση είναι σαφώς διαφορετικότερη από όλες τις προηγούμενες.

Έτσι και όσον αφορά το εξωτερικό την απογοήτευση της επενδυτικής κοινότητας από τη σύνοδο του G7, ενίσχυσε το ΑΕΠ δ΄τριμήνου της Ιαπωνίας και βέβαια οι εντονότατες ανησυχίες των αναλυτών για την οικονομία των αναδυόμενων αγορών, αλλά και αυτών της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η ευρωζώνη δεν έχει πλέον όπλα να αντιμετωπίσει «την καταστροφή που έρχεται». Την ημέρα που θα αποφασίσει να μη διασώσει έστω και μια από τις παραπάνω χώρες θα είναι και το ξεκίνημα μιας τεράστιας κρίσης που θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μήκος κύματος ανησυχιών και οι δηλώσεις εγχώριων παραγόντων της αγοράς.

Έτσι ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Κωστόπουλος δηλώνει ότι η τράπεζα θα αυξήσει τις προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια το δ΄ τρίμηνο του 2008 και δε θα διστάσει να ανακοινώσει έως και ζημιές για το συγκεκριμένο τρίμηνο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος προτρέπει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε «φιλικές» συγχωνεύσεις, ενώ ο διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Φιλιππίδης προβλέπει ότι έρχεται οικονομικό τσουνάμι και ότι είναι μονόδρομος οι αυξήσεις κεφαλαίου για τις Εμπορικές Τράπεζες.

Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε κάτι που λίγο πολύ ήταν γνωστό για τη Σοφοκλέους. Δηλαδή ότι στερείται εγχώριων καταλυτών-δυνάμεων και ότι παραμένει σε υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές (αξίζει εδώ να υποσημειωθεί ότι σήμερα το ΧΑ επέδειξε σαφώς χειρότερη συμπεριφορά από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια).

Με δεδομένη τη σημερινή αργία στη Wall Street πολλά θα κριθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται αύριο και τα αποτελέσματα της Wal-Mart.

Όσον αφορά το ΧΑ αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης έχασε το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων (κάτι που είχε να συμβεί από τις 26/1/2009), αλλά και τη στήριξη των 1693 μονάδων και αν δεν αντιδράσει άμεσα η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 1604 μονάδες.

«Κόκκινο» όλο το ταμπλό του 20αρη πλην ΔΕΗ (+0,15%) και ΟΠΑΠ (+0,79%), πρώτος σε απώλειες ο τίτλος του Τιτάνα (-5,3%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισαν ΟΤΕ, Μυτιληναίος και MIG και του 3% ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων Εθνική, Eurobank, Coca Cola, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Ελλάκτωρας, Intralot. Motor Oil, Alpha Bank, MPB και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στη διάρκεια των δημοπρασιών υποχώρησε μέχρι τις 1689,63 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1691,63 με απώλειες 2,10%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 75,5 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 9,5 που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6% έως 14,57%, ενώ από τον FTSE μόνο δύο τίτλοι και συγκεκριμένα Κύπρου και Alpha Bank ξεπέρασαν σε όγκο συναλλαγών το 1 εκατομμύριο τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v