Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες και "μεσαία" στο επίκεντρο

Ενισχύεται η Εθνική, κρατώντας τις 885 μονάδες στον 20άρη. Εμφανής η συντήρηση του βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές του μικρομεσαίου χώρου, Eurobank Properties, Centric, Παρνασσό, Ιντρακάτ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κατά 1,7% υψηλότερα η Εθνική στα 13,02 ευρώ. Κατά 1,7% χαμηλότερα προς τα 11,38 ευρώ ο ΟΤΕ.

Με συναλλαγές περίπου 18 εκατ. ευρώ για αυτές τις δύο μετοχές σε σύνολο 45 εκατ. ευρώ.

Με τον Γ.Δ. στις 1.735-1.740 μονάδες, καθώς επιμέρους μετοχές λειτουργούν αντίρροπα για τον FTSE-20 που κρατά τις 880 – 885 μονάδες.

Όμως, σε ακόμη μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών.

Σχετικά ικανοποιητική η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, καθώς ανοδικά διαμορφώνεται η τιμή για 110 τίτλους.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η Εθνική κρατά τα 13 ευρώ, η Alpha Bank τα 5,54 ευρώ, η Πειραιώς τα 5, ενώ η Κύπρου μετά βίας στα 2,11 ευρώ.

Να σημειωθεί, πως για τη μετοχή της τελευταίας, ελάχιστο ημέρας έχει σημειωθεί στα 2,10 ευρώ.

Είναι, όμως, και σήμερα πολλές οι συναλλαγές στη μετοχή της Κύπρου, περίπου 1,2 εκατ. τεμάχια και αυτό παρά το ότι η τιμή της μετοχής χάνει 22,7% τον τελευταίο μήνα και περισσότερο από 45% σε διάστημα τριμήνου.

Και με ενδεικτική την περίπτωση της Κύπρου γεννάται εύλογα το ερώτημα για ποιους λόγους συνεχίζονται οι πωλήσεις, ακόμη και σε τόσο χαμηλές τιμές.

Θα πείτε, και δικαιολογημένα, πως ανάλογα ερωτήματα γεννώνται και για τράπεζες του μεγέθους μιας Citigroup και μιας Banc of America.

Το ότι ρευστοποιούνται και σε αυτά τα επίπεδα και παρά το ότι οι προαναφερθείσες μετοχές χάνουν μέχρι και 90% από τα υψηλά τους, λίγα πράγματα μπορεί να σημαίνει.

Εν πάσει περιπτώσει, ξαναγυρίζουμε στην προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης τάσης, και της εκτίμησης πως όσο αντέχουν οι 1.700 μονάδες για τον Γ.Δ. το παιχνίδι ελέγχεται.

Πάντα βραχυπρόθεσμα δίνονται ευκαιρίες και αφορμές για την αποκόμιση υπεραξιών.

Στα 1,52 ευρώ η μετοχή της Centric (με απόδοση 37,04% τον τελευταίο μήνα, καθώς αντιδρά από τα 1,08 ευρώ).

Στα 1,45 η μετοχή του Κλουκίνα – Λάππα, που κυμαίνεται μεν χαμηλότερα κατά 5,9% σε διάστημα 30 ημερών, όμως, τις τελευταίες 7 αντιδρά 7,6% από τα 1,32 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank Properties μετά την απαραίτητη διόρθωση στις 6-10/2 συνεχίζει ανοδικά με θετική απόδοση 9% τις τελευταίες 30 ημέρες και τα χαμηλά των 5,98 ευρώ.

Η Intrakat, που μετά την αναβάθμιση του εργοληπτικού πτυχίου στην 7η τάξη μετρά θετική αντίδραση 17,9% από τα προ μηνός χαμηλά των 0,39 ευρώ.

Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται ενδεικτικά και μόνο μίας τάσης που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες σε ένα μέρος της αγοράς.

Πρόκειται για εκείνη την κατηγορία μετοχών που και οι ξένοι ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή έχουν και οι επιχειρηματίες – βασικοί μέτοχοι από κοινού με επενδυτικά σχήματα και χρηματιστηριακούς κύκλους επιχειρούν να αναθερμάνουν το κλίμα.

Αυτό, κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί ίσως την ενθαρρυντικότερη ένδειξη των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, πως δηλαδή με αφορμή μεγάλης ή μικρότερης σημασίας κινήσεις, ειδήσεις γίνεται εφικτή η αντίδραση μετοχών μεσαιο-χαμηλής αποτίμησης με ορατά τα θετικά αποτελέσματα στο ταμπλό.

Για παράδειγμα 74% μετρά από τα προ μηνός χαμηλά των 1,16 ευρώ η μετοχή του Παρνασσού, καθώς η θυγατρική του Σείριος εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση για τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης της Μαρίνας στο Αγιο Κοσμά.

Αυτές οι ενδεικτικές, αλλά και άλλες αρκετές περιπτώσεις μπορούν και συντηρούν τον… μικρόκοσμο του ΧΑ, κόντρα στη συνεχιζόμενη απαξίωση αρκετών μεγαλόσχημων και ισχυρότερων επενδυτικά κύκλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v