Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά η περιφέρεια - πιέζονται τα blue chips

Αν μη τι άλλο, το ΧΑ υποχωρεί λιγότερο από τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέζονται τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Μόχλευση σε Βωβό, Profile, Παρνασσό, αλλά και μερικά επιλεγμένα χαρτιά του μικρομεσαίου χώρου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μέχρι και 2,3% χαμηλότερα υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX να «διακινδυνεύει» τις δεύτερες στηρίξεις του. Τηρουμένων των αναλογιών, η υποχώρηση κατά 0,8-0,9% για τον Γενικό Δείκτη θα πρέπει να θεωρηθεί ως ικανοποιητική.

Με τον Γενικό Δείκτη να έχει πιάσει χαμηλό μέχρι τώρα στις 1.723,3 μονάδες και τις συναλλαγές σε Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς να συνεχίζονται. Περισσότερες στην Eurobank, που χάνει 2,1% προς τα 4,68 ευρώ και λιγότερο η Alpha Bank που κυμαίνεται στα 5,48 ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 2,5 και πλέον εκατ. ευρώ, η τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 12,7 ευρώ, ενώ πωλητές βγαίνουν και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Υψηλές συναλλαγές σημειώνονται σε Βωβό, Intralot, Profile και Centric, Παρνασσός και με τις πέντε σε ανοδική φορά. Επιθετικότερη για τον Βωβό στα 5,44 ευρώ (7,5%), την Profile στα 0,79 ευρώ (9,7%) και δευτερευόντως σε Παρνασσό στα 2,12 ευρώ (4,9%), Centric στα 1,31 ευρώ (3,2%).

Συνεχίζεται όμως και η βραχυπρόθεσμα ανοδική αντίδραση της Sprider προς τα 1,26 ευρώ, τα 1,37 ευρώ πιάνει ο Κλουκίνας-Λάππας, τα 2,30 ευρώ η Pasal και τα 6,52 ευρώ η Eurobank Properties, μετά τις απαραίτητες ρευστοποιήσεις-κατοχύρωση υπεραξιών.

Μια ομάδα μεσαιομικρών μετοχών ξεκινώντας από τον Βωβό, την Alapis και φθάνοντας μέχρι τον Παρνασσό, την Intrakat, την Sprider, την Pasal και ακόμη λίγες μετοχές αυτής της κατηγορίας, δίνουν λίγο χρώμα στο χειμαζόμενο… ταμπλό. Εν πάση περιπτώσει, την αίσθηση πως κάτι επιχειρείται να κινηθεί και εν μέρει κινείται από ένα πλήθος μετοχών, που κατά την εκτίμησή μας χρήζει μεγαλύτερης προσοχής και καλύτερης χρηματιστηριακής συμπεριφοράς.

Πριν από λίγο οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. ευρώ, για 30-35 μετοχές σημειώνονταν υψηλότερη τιμή και για 65 μετοχές χαμηλότερη.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμενε κοντά στις 1.730 μονάδες (-0,8%), με μάλλον ελεγχόμενη την πορεία του 20άρη (-0,92%) στις 875 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v