Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινα τερματικά με μικρό τζίρο στο ΧΑ

Περιορίζονται οι απώλειες στην Ευρώπη, προσπαθεί να καλυτερέψει την εικόνα του και το ΧΑ. Οι εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές απαγορεύουν κάθε πρόβλεψη αφού λίγες εντολές μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την κίνηση αυτή δείχνει να ακολουθεί και η Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται κοντά στα υψηλά ημέρας (5 λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης), πάντα όμως με αρνητικό πρόσημο.

Είναι γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους είναι ελάχιστες, ενώ άκρως επιλεκτικές κινήσεις καταγράφονται στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Δυστυχώς το διεθνές κλίμα δεν βοηθά για κάτι καλύτερο, καθώς το πρόβλημα της κρίσης παραμένει οξύ, η Ρωσία ζητά την επαναδιαπραγμάτευση δανείων σύμφωνα με φήμες που διαψεύστηκαν, ενώ κάποιες πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις και συγκεκριμένα από την RBC Capital Market (μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Royal Bank of Canada) αναφέρουν ότι λουκέτο θα βάλει μια στις οκτώ τράπεζες στις ΗΠΑ τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Σε αυτό το κλίμα φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να επικρατεί η επιφυλακτικότητα και οι όποιες κινήσεις γίνονται στο ταμπλό να αφορούν ή γρήγορο trading ή κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Στις μετοχές του 20άρη, από το τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο κινούνται Εθνική, Κύπρου, ΜΡΒ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αντίθετα, συνεχίζει με αξιοσημείωτες απώλειες η Eurobank, ενώ αρνητική μέχρι στιγμής μεταβολή παρουσιάζουν Alpha Bank και Πειραιώς.

Στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη και στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, με αξιοσημείωτες απώλειες Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

Αντίθετα, αμετάβλητος δείχνει προς το παρόν ο τίτλος της Coca Cola, θετικό πρόσημο για τον Μυτιληναίο, αξιοσημείωτα κέρδη για την Motor Oil, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τη Βιοχάλκο και του 4% για τον Τιτάνα.

Παραμένοντας στον FTSE 20, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά από 4 ώρες συνεδρίαση, αρκετοί τίτλοι παρουσιάζουν έως και απογοητευτικές συναλλαγές. Ετσι, μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 26.000 τεμάχια Τιτάνας και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λίγο πάνω από τα 36.000 κομμάτια οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και λίγο πάνω από τα 43.000 τεμάχια ο όγκος συναλλαγών για Ελλάκτωρα και Μυτιληναίο.

Επίσης, μόλις και ξεπέρασε τα 45.000 κομμάτια η Βιοχάλκο, τα 58.000 κομμάτια η Motor Oil και τα 81.000 τεμάχια ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται πασιφανές ότι ο τζίρος παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι περισσότερες διακυμάνσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση συντελούνται με ελάχιστες συναλλαγές και σε αρκετές περιπτώσεις με «ανοικτές» εντολές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v