Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές: Μια ψυχή που είναι να βγει…

Γνωρίζουν, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι αν πάνε σε εκλογές θα χάσουν και όμως το επιδιώκουν ή τουλάχιστον επιθυμούν να εμφανίζονται ότι το επιδιώκουν. Το ερώτημα είναι γιατί; Τι ξέρουν που εμείς αγνοούμε;

Εκλογές: Μια ψυχή που είναι να βγει…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υποθέσουμε, έτσι για μια στιγμή, ότι η κυβέρνηση (ή ορισμένοι κύκλοι της) εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μόλις 16 μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση και ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, λογικά θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα κομμάτια του παζλ.

Οποιοσδήποτε εχέφρων νους θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει απολύτως καμία ανάγκη να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον έως την επόμενη άνοιξη, οπότε η αναμενόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην εκλογή του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγήσει αυτομάτως τη χώρα στις κάλπες.

Πολύ περισσότερο, δε, για λόγους πολιτικής επιβίωσης οφείλει να μην εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπό το φως των αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται του κυβερνώντος στην προτίμηση του κοινού.

Η διενέργεια εκλογών, φερ' ειπείν, σε έναν μήνα από σήμερα, θα αναδείκνυε πρώτο κόμμα κατά πάσα βεβαιότητα το ΠΑΣΟΚ, αν και θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη γι' αυτό η εξασφάλιση αυτοδυναμίας, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μετρήσεις.

Παρά ταύτα, κορυφαίοι υπουργοί εξακολουθούν να υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, εμμένοντας στο αίτημα να ισχύσει μια ώρα αρχύτερα, ήτοι πριν από τις μεθεπόμενες εκλογές, ο νέος εκλογικός νόμος που δίνει αυξημένη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα…

Άρα, τι ξέρει η κυβέρνηση (ή αυτοί οι κύκλοι της) που αγνοούμε όλοι εμείς οι λοιποί θνητοί;

Γιατί επιδιώκει την ήττα;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι (πάντα χάρη συζήτησης) ότι η κυβέρνηση έχει "όλη την εικόνα".

Βλέπει τις διαστάσεις της κρίσης και θεωρεί μαθηματικά βέβαιο ότι έπειτα από ένα δωδεκάμηνο η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη. Βλέπει την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού, τις επιπτώσεις σε σειρά κλάδους της οικονομίας, την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, την αρνητική τροπή των πραγμάτων στη ναυτιλία, στον τουρισμό και πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας.

Με λίγα λόγια, βλέπει όλο το παγόβουνο, ενώ πολλοί, που δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε αυτήν τη ζωτικής σημασίας πληροφόρηση για την πορεία της οικονομίας, βλέπουν μόνο την κορυφή του…

Την ίδια ώρα, γνωρίζει ότι μια ήπια ήττα είναι σαφώς προτιμότερη από μια σφοδρή και ενδεχομένως συλλογίζεται: μια ψυχή που είναι να βγει…

Ούτως ή άλλως, εάν τα χειρότερα είναι μπροστά, αναγκαστικά ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να τα χειριστεί…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v