Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον για εφεδρείες 20αρη και Mid 40

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα σε μια συνεδρίαση που έδωσε τον 4ο χαμηλότερο τζίρο του 2009 και άλλαξε στο δείκτη 7 φορές πρόσημο. Στο επίκεντρο οι ΤΙΤΚ, ΙΝΛΟΤ, 3Ε, θυγατρικές της Βιοχάλκο, ΟΛΘ και Μηχανική.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα σε μια συνεδρίαση που έδωσε το τέταρτο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους και άλλαξε στο δείκτη επτά φορές πρόσημο.

Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας σημειώθηκε μακριά από τα «τραπεζικά γκισέ», σε επιλεγμένους τίτλους του 20αρη, αλλά και σε αξιοσημείωτο αριθμό μετοχών του 40αρη.

Παραδείγματος χάρη, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, ΟΛΘ, Μηχανική και αρκετοί ακόμα τίτλοι που αύξησαν τις συναλλαγές τους και σημείωσαν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Οι περισσότεροι των εμπλεκομένων συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής και επισημαίνουν ότι η ισορροπία δυνάμεων δεν έχει αλλάξει.

Τρανή απόδειξη αυτού το γεγονός ότι οι συναλλαγές συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ υποτονικά επίπεδα και οι όποιες κινήσεις στο ταμπλό αφορούν περισσότερο αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ή γρήγορες κινήσεις trading.

Από την άλλη υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη που επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, αλλά και στις προθεσμιακές, αργά αλλά σταθερά θα οδηγήσει τους επενδυτές στο να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο και να επιστρέψουν στις μετοχικές αξίες.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είχε σήμερα σημαντικές βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 920 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 936 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση η πρώτη αντίσταση οριοθετείται στις 908 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 899, 893, 885 και στη ζώνη 880-875 μονάδων.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό και από τους τίτλους που επηρεάζουν την πορεία του FTSE με κέρδη 2,26% η μετοχή του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και απλά θετική μεταβολή για τη μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας.

Αντίθετα, απώλειες 4,8% για τη Eurobank και κλείσιμο πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, αξιοσημείωτες απώλειες για την ΜΡΒ και ελεγχόμενη υποχώρηση που δεν ξεπέρασε το 1% στο κλείσιμο για Alpha Bank, Εθνική, Κύπρου, MIG και Πειραιώς.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους με αξιοσημείωτες απώλειες η ΔΕΗ, αρνητική μεταβολή για τη Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Αντίθετα, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+4.22%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% έκλεισε και η μετοχή του Τιτάνα. Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρας και Ελληνικά Πετρέλαια, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΤΕ και θετικό πρόσημο για ΟΠΑΠ.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 32 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1744,17 υψηλό 1776,4) δεν έλειψαν ούτε οι διακυμάνσεις ούτε οι εναλλαγές προσήμων. Στις 17:00 βρέθηκε στις 1772,72 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1768,18 μονάδες με κέρδη 0,37%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια από τα οποία τα 2,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 115 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών ενώ 20 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7% έως 20%.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ο σχετικός προβληματισμός όσον αφορά την «ποιότητα» αρκετών από τους τίτλους που βρέθηκαν στην πρώτη εικοσάδα των κερδισμένων, αφού άλλοι ανήκουν στην κατηγορία επιτήρησης ή ειδικών χαρακτηριστικών και σε άλλους προβλημάτισε ο χαμηλός όγκος συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v