Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον "αέρα" 100.000 θέσεις εργασίας

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος 100.000 θέσεις εργασίας αν επαληθευτούν οι χειρότεροι φόβοι που εκφράζονται για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, για κάθετη πτώση του τουρισμού και για ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στον αέρα 100.000 θέσεις εργασίας
Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος 100.000 θέσεις εργασίας αν επαληθευτούν οι χειρότεροι φόβοι που εκφράζονται για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, για κάθετη πτώση του τουρισμού και για ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Βρυξελλών ,η ανεργία θα εκτοξευτεί φέτος στα επίπεδα του 9,4% και στο 9,2% το 2010, ποσοστό το οποίο δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η οποία κάνει λόγο για ποσοστό ανεργίας στα επίπεδα του 7,4%.

Ήδη μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών τειχών έχουν προχωρήσει σε απολύσεις, σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου και σε αναστολή προσλήψεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Επίσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλλας, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Νήσων, πρότεινε να επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση, ενώ σημείωσε ότι οι υψηλές αποζημιώσεις αποτελούν φραγμό για απολύσεις εργαζομένων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Πάντως, οι έμποροι φαίνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να ασπάζονται παλαιότερη πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχετικά με πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, λιγότερο ωράριο και λιγότερες ημέρες απασχόλησης.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης, μιλώντας στο Euro2day σημείωσε ότι στόχος του εμπορίου είναι να θωρακίσει τις υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε ο κ. Αρμενάκης, η ΕΣΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις για λήψη μέτρων προς το υπουργείο Απασχόλησης και τους αρμόδιους φορείς.

Μία εξ αυτών των λύσεων είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και όχι μόνο η επιδότηση της ανεργίας, μέσω επιδότησης των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της κρίσης, η οποία θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ ούτως ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι το διάστημα αυτό η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με εταιρία ερευνών πραγματοποιεί σχετική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αρμενάκη, το πρόβλημα δεν το έχουν οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά οι πολυεθνικές, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον ιό της κρίσης τον μεταφέρουν παντού στον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΣΕΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων καταγράφεται αυτή τη στιγμή στον κατασκευαστικό κλάδο, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στο εμπόριο, στη χαλυβουργεία και στη σωληνουργεία.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, απολύθηκαν 3.000 εργαζόμενοι και σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 840, τον Δεκέμβριο οι απολύσεις ανήλθαν σε 3.500 με 890 εργαζομένους να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ οι εκτιμήσεις για τον Ιανουάριο είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική και στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία και λιγότερο στην Κρήτη.

Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου

Η απόφαση της Frigoglass να περιορίσει το εργατικό δυναμικό της μονάδας της Κάτω Αχαΐας με την ένταξη 120 εργαζομένων σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα περιστατικών που διατρέχει όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και επιδότησης της μεταφοράς των εργαζομένων του εργοστασίου των Πατρών σε αυτό του Πικερμίου, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, είχε ανακοινώσει την περασμένη χρονιά και η Elbisco. Ακόμη πιο "γενναιόδωρο" αναμένεται να είναι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων που προωθούν ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Παναγής Βουρλούμης άφησε να εννοηθεί ότι εντός 2 - 3 μηνών θα υπάρξει νέος κύκλος εθελουσίας εξόδου χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον αριθμό, αν και πληροφορίες στην αγορά αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αφορά σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους.

Στα πρότυπα του ΟΤΕ και ο ΟΣΕ. Ο οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών προετοιμάζει εθελουσία έξοδο και για τους εργαζομένους του. Το σχέδιο προβλέπει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 3.000 εργαζομένων, σε σύνολο 6.800 που έχει σήμερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα.

Εκτός από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις (25 τον Νοέμβριο, 30 τον Δεκέμβριο) οι οποίες σχεδιάζουν ή προχωρούν σε απολύσεις και σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v