Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλουμε «διπλή κορυφή» στις 1.738 μονάδες

Διπλή κορυφή στις 1.738 μονάδες ζητείται για τον ΓΔ. Με θετική απόδοση για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΡΒ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο. Χαμηλότερα ΟΤΕ, Πειραιώς. Στο 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές, με διάθεση μόχλευσης στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν θέλουν να διορθώσουν οι αμερικανοί. Τουλάχιστον από την μέχρι τώρα βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς τους και τα πρώτα συμβόλαια για Dow Jones και S&P 500 που παρέπεμπαν προς τις 8.013 και 842 μονάδες αντίστοιχα.

Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε κατά 1% υψηλότερα (4.554 μονάδες), χωρίς ωστόσο να διασπά ανοδικά τη μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Ετσι και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ελέω συσσώρευσης στα μεγάλα συντηρείται η μόχλευση στα μικρομεσαία.

Ο Γενικός Δείκτης όπως φαίνεται διαγραμματικά, γράφει σήμερα δυο κορυφές στις 1.738 και κάτι ψιλά μονάδες.

Πριν από λίγο η δεύτερη προσέγγιση αυτής της περιοχής έβγαλε πωλήσεις κυρίως σε Εθνική, Eurobank αλλά και ΟΤΕ, φέρνοντας τον Δείκτη προς τις 1.734 μονάδες.

Όλα αυτά βέβαια με συναλλαγές 40 εκατ. ευρώ, που παραπέμπουν σε μια ρηχή και εύκολα… χειραγωγούμενη αγορά.

Εν πάση περιπτώσει όμως η μετοχή του ΟΠΑΠ αντιδρά 2,4% στα 21,4 ευρώ με συναλλαγές 4,4 εκατ. ευρώ.

Είναι δεύτερος στην σχετική κατάταξη μετά την Εθνική που έχει τζίρο 10,8 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον το ενδοσυνεδριακό διάγραμμα της μετοχής του Οργανισμού παραπέμπει σε εξελίξεις.

Στα 5,78 ευρώ διαμορφώνεται η Alpha Bank, επιτέλους δίνει την αντίδραση που περιμέναμε η ΔΕΗ προς τα 12,92 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η μόχλευση σε ΤΤ (4,48 ευρώ), Intralot (3,32 ευρώ), MIG (2,89 ευρώ), Marfin Popular (1,73 ευρώ), αλλά και σε Μυτιληναίο που ξαναπιάνει τα 4 ευρώ με συναλλαγές 340.000 ευρώ.

Η αντίδραση του Βωβού από τα πρόσφατα χαμηλά συνεχίζεται με 5,2% σήμερα προς τα 5,22 ευρώ, με συναλλαγές 1,2 εκατ. ευρώ. Το μεταχριστουγεννιάτικο ράλι της Jumbo συνεχίζεται για δέκατη συνεδρίαση στα 5,18 ευρώ, με τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ. Επίσης η μόχλευση της Forthnet στα 0,82 ευρώ, της ΓΕΚ-Τέρνα στα 3,30 ευρώ, της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ στα 1,50 ευρώ, της Lavipharm στα 0,93 ευρώ (5,7%), του Παρνασσού στα 1,84 ευρώ (9,5%), της Μηχανικής στα 1,22 ευρώ (1,7%), της Αττικάτ στα 0,28 ευρώ (16,6%), στα 2,25 ευρώ η μετοχή της Pasal και τα 1,21 η μετοχή της Αγροτικής.

Μέχρι τώρα η σχέση εκροών-εισροών παραμένουν ελαφρώς υπέρ των πρώτων, ωστόσο ο τζίρος θεωρείται εξαιρετικά χαμηλός για να προοιωνίζεται αποσαφήνιση της τάσης. Είτε προς τη μια την ανοδική, είτε προς την άλλη την καθοδική φορά.

Οι ενδείξεις (αρνητικές ή θετικές) που θα έρθουν από τις ξένες αγορές, κυρίως την αμερικανική, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των συναλλαγών (είτε αγορών, είτε πωλήσεων), καθυστερούν.

Η τάση δεν αποσαφηνίζεται, οι αγορές συμπεριλαμβανόμενης της δικής μας κερδίζουν χρόνο μπροστά στο ενδεχόμενο μιας βίαιης διόρθωσής τους και αυτό το κρατάμε στα θετικά.

Εχει σημειωθεί κατ’ επανάληψη πως όσο ο Dow δεν δίνει ξεκάθαρο σήμα για μαζικές πωλήσεις ανοίγοντας το… παράθυρο για διόρθωση προς τις 7.500 μονάδες και χαμηλότερα, τα υπόλοιπα χρηματιστήρια θα συσσωρεύουν.

Ανάλογα στο ΧΑ όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί προϋποθέσεις αυξημένων ρευστοποιήσεων που θα έφερναν υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από την ευρύτερη περιοχή των 1.620 μονάδων, το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα σε επιλεγμένες μετοχές από κάθε κατηγορία, μπορεί να έχει συνέχεια και τύχη.

Ούτως ή άλλως σε αυτή τη φάση των αγορών πέραν της μακροπρόθεσμης επενδυτικής στόχευσης που μπορεί να έχει ο καθένας μας, παρακολουθούμε και ακολουθούμε την βραχυπρόθεσμη τάση, την φορά βασικών δεικτών, μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v