Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπη με τη διόρθωση η Σοφοκλέους

Ανησυχητικό μήνυμα εκπέμπει η Deutsche Bank. Μετά το χθεσινό «κόλπο των δημοπρασιών» η Σοφοκλέους βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της διόρθωσης. Κλειδί οι μετοχές της Εθνικής και του ΟΠΑΠ, αλλά και των ΟΤΕ και ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τσακίζει την Φρανκφούρτη και τον DAX η Deutsche Bank. Τα αποτελέσματα του τραπεζικού ομίλου δεν άρεσαν καθόλου στους επενδυτές της γερμανικής αγοράς, καθώς ενδεικτικά το μέρισμα που θα διανείμει συρρικνώνεται στα 50 λεπτά από 4,50 ευρώ.

Νωρίτερα τραπεζικές πιέσεις οδηγούσαν χαμηλότερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ και τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε πτωτικό άνοιγμα μέχρι 1,5% χαμηλότερα.

Χθες βράδυ Dow Jones και S&P «γλίστρησαν» επικίνδυνα κάτω από βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, δίνοντας πόντους σε έναν πτωτικό κύκλο. Στις 7.956,6 μονάδες ο Dow, υποχώρησε κατά 1,5% με ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 7.929 μονάδες. Ο S&P υποχώρησε 0,75% στις 832 μονάδες, με χαμηλό συνεδρίασης τις 829 μονάδες.

Η περίπτωση της Deutsche Bank θα πρέπει να θεωρηθεί όχι μόνον ενδεικτική μιας κατάστασης που επικρατεί και στον ευρωπαϊκό χώρο, κυρίως όμως ανησυχητική όσον αφορά στις αντοχές του ίδιου του συστήματος, εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πτωτική συνεδρίαση περιμένουν οι ειδικοί της αγοράς (Marfin Analysis, Alpha Finance, Proton Bank, Euroxx) και βραχυπρόθεσμοι παίκτες μετά το χθεσινό «κόλπο» στο κλείσιμο της συνεδρίασης ετοιμάζονται να ξεφορτωθούν τις υπόλοιπες θέσεις τους.

Μένει να δούμε την έκταση και το εύρος των θέσεων πώλησης, που από τεχνικής πλευράς εκτιμάται πως θα δοκιμάσουν εξ’ αρχής την στήριξη της περιοχής των 1.710 μονάδων.

Χαμηλότερες τιμές για τον Γενικό Δείκτη έχουν καταγραφεί στις 1.695,6 μονάδες και 1.663,7 μονάδες, στις 27 και 26 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Ο 20άρης έπιασε χθες κορυφή στις 897,9 μονάδες, εμφανίζοντας αδυναμία προσέγγισης των 920 μονάδων (διπλή κορυφή στις 30/1 και 2/2), γεγονός που τον φέρνει αντιμέτωπο με τα επίπεδα στήριξης των 855 μονάδων σήμερα-αύριο.

Λογικά οι θέσεις που άλλαξαν χέρια χθες στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα επιχειρηθεί να ρευστοποιηθούν στη διάρκεια της ημέρας. Η Εθνική από την κορυφή των 13 ευρώ υπολογίζεται πως θα δοκιμαστεί στην περιοχή των 12,5 ευρώ, με χαμηλότερη –σε δεύτερη φάση- στήριξη προς τα 11,9 ευρώ. Πρωτίστως μένει να βεβαιωθούν οι αντοχές της Εθνικής προς τα 12,5 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ θέσεις πώλησης φέρεται να απορροφήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα χαμηλά των 20,04 ευρώ. Η μετοχή του Οργανισμού καλείται να αποτελέσει αντίβαρο στην πίεση που προεξοφλείται ότι θα δεχθούν τα τραπεζικά χαρτιά.

Μένει να φανεί η συμπεριφορά και των μετοχών του ΟΤΕ (11,78 ευρώ), που μετρά δυο συνεχόμενα θετικές συνεδριάσεις, και ΔΕΗ που κινείται στο στενό εύρος των 12,68-13,14 ευρώ τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Από την στάση των εν δυνάμει πωλητών θα φανούν οι αντοχές βασικών δεικτών, μετοχών, στην αρχή της συνεδρίασης. Λογικά στη συνέχεια η τακτική των βραχυπρόθεσμων παικτών θα ακολουθήσει αυτήν της γερμανικής αγοράς και των πιέσεων που αναμένεται να ασκηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v