Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μάχες" πωλητών και αγοραστών χωρίς...τζίρο

Πωλητές και αγοραστές είχαν από ένα ημίχρονο, σε μία συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό τον “τζίρο της απόγνωσης”. Σημαντικά κέρδη για Eurobank, στους κερδισμένους ΜΡΒ, Βιοχάλκο, Κύπρου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., μπορεί να δώσει περαιτέρω αξία στην αστρολογία (!)

Πωλητές και αγοραστές είχαν από ένα ημίχρονο, σε μία συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό τον “τζίρο της απόγνωσης” και τελικά όλα κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά.

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα σχετικά γρήγορα οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έστειλαν τον Γενικό Δείκτη να προσκρούσει τρεις φορές με τις παρυφές των 1714 μονάδων, όμως λίγο μετά τις 12.40 οι αγοραστές έδειξαν λίγο περισσότερο αποφασιστικοί και μάλλον κέρδισαν τις τελικές εντυπώσεις.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι πρώτοι προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν δύο φορές. Μία σχετικά νωρίς με την Alpha Bank (βρέθηκε να καταγράφει απώλειες έως και 6,13%) και μετά το μέσον της συνεδρίασης με τον ΟΠΑΠ.

Συμπερασματικά η Σοφοκλέους συνεχίζει με απογοητευτικούς τζίρους και απόλυτα συνδεδεμένη στο “άρμα” των διεθνών Αγορών.

Όμως και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η νευρικότητα ήταν έκδηλη, καθώς μακροοικονομικά νέα, αλλά και αποτελέσματα εταιρειών, δεν κατόρθωσαν να διαμορφώσουν τάση.

Όσον αφορά τα πρώτα, μεγαλύτερη των προσδοκιών ήταν η μείωση των τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ότι περιμένουν οι αναλυτές. Ο σχετικός δείκτης της Eurostat μειώθηκε κατά 1,3% απ’ το Νοέμβριο, όταν είχε υποχωρήσει 2% (αναθεωρημένα στοιχεία).

Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 1,8% έπειτα από αύξηση 3,3% το Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση 1,2% και αύξηση 2,1% αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, ικανοποιητικά κρίθηκαν τα αποτελέσματα της Vodafone (που βήθησαν τον Τηλεπικοινωνιακό κλάδο) και Merck, ενώ αντίθετα προβλημάτισαν τα αποτελέσματα των BP (σημαντικές πιέσεις στις εταιρείες πετρελαιοειδών), Dow Chemical, Scania και Motorola.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με ενδιαφέρον αναμένονται στις 23.00 (ώρα Ελλάδος) και μετά την λήξη της συνεδρίασης στην Wall Street τα αποτελέσματα της Walt Disney.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, σαν θετική έκπληξη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα προκαταρτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, με τα κέρδη για το 2008 να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ σχετική αισιοδοξία εκφράστηκε και για την αναμενόμενη μειωμένη κερδοφορία του 2009.

Από εκεί και πέρα η πρόβλεψη ακόμα και για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α. κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη (έως και επισφαλής), καθώς με τέτοιους τζίρους, λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” μπορούν άνετα να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι παρά τον χαμηλό τζίρο, δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις και οι αλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη.

Επίσης μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι “τζάμπα καίει η λάμπα” για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, όχι μόνο γιατί η σημερινή συνεδρίαση έδωσε το δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2009, αλλά ακόμα περισσότερο γιατί το 82% της μικτής αξίας συναλλαγών “απασχόλησαν” τίτλοι του FTSE και περίπου 15% μετοχές του FTSEM. Ευνόητο είναι ότι FTSES και Περιφέρεια παραμένουν σε συναλλακτική “απονεύρωση”.

Επιστρέφοντας στον 20αρη εκτός των Alpha Bank (-3,55%) και ΟΠΑΠ (-3,24%) πωλητές εμφανίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και στον Τιτάνα (-1,24%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων και της Αγροτικής.

Αντίθετα, πρώτος τίτλος σε κέρδη αυτός της Eurobank (+4,94%), ενώ με κέρδη 3,68% έκλεισε ο τίτλος της Βιοχάλκο και με κέρδη 2,94% αυτός της ΜΡΒ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Intralot, Μυτιληναίο, Εθνική, Κύπρου, MIG, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και απλά θετική μεταβολή για Coca Cola, Ελλάκτωρα, Motor Oil και ΟΤΕ.

Όπως προαναφέρθηκε δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη που κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 33 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1714,52, υψηλό 1747,65), για να κλείσει τελικά στις 1730,95 μονάδες με κέρδη 0,24%, ενώ ο τζίρος μετά βίας ξεπέρασε τα 79 εκατομμύρια από τα οποία τα 1,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της χθεσινής η τελική εικόνα με 110 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, 12 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 20%, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις και κυρίως σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης η ημερήσια μεταβολή συνεχίζει να διαμορφώνεται με ελάχιστες συναλλαγές και ανοιχτές εντολές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v