Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ «παίζουν άμυνα»

Με άμυνα ξεκινά η εβδομάδα και κεντρικούς την Εθνική, την ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ. Κλειδί για την τάση η επιβεβαίωση ή όχι των 1.713 μονάδων και η στάση των αγοραστών στα υψηλά της Παρασκευής. Στο παιχνίδι και τα αποτελέσματα 2008.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο χείλος των 8.000 μονάδων ισορροπεί ο Dow Jones. Στη Φρανκφούρτη πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε υποχώρηση του δείκτη κατά 1,3%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες, μετοχές δείχνουν από τεχνικής πλευράς να βρίσκονται στα όριά τους.

Μετά το «τράβηγμα» που επιχειρήθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, μένει να φανεί ο τρόπος κάλυψης, αντασφάλισης όσων πήραν θέσεις στην υποκείμενη αγορά, σε αυτές τις τιμές.

Πάντως, για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος Χρηματιστηριακής, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ήταν το αντίβαρο στις πιέσεις τον Ιανουάριο.

Βραχυπρόθεσμα η τάση «παίζεται» όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 1.713 μονάδες, αν και όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη βρισκόμαστε στην αρχή ενός κρίσιμου διμήνου για την οικονομία. Πέραν αυτού θα συμπληρώναμε πως η αγορά θα αρχίσει να προσμετρά και τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου, που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες. Μια πρόγευση των όσων θα πρέπει να περιμένουμε, δίνουν τα… προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώνει αύριο η Τράπεζα Κύπρου.

Εκτός αυτών όμως, βραχυπρόθεσμα η τάση «παίζεται», καθώς προωθείται άμεσα αλλαγή του call auction. Σύμφωνα με τα όσα προαναγγέλλουν σε συνέντευξή τους στη Ναυτεμπορική, στην Ιουλία Ζαφόλια, οι γενικοί διευθυντές του ομίλου ΕΧΑΕ, Ν. Κωνσταντόπουλος, Σωκ. Λαζαρίδης και Γκίκας Μάναλης.

Πάντα όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση και το επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγούμεθα, κρίσιμο σημείο για τον Γενικό Δείκτη θεωρείται σήμερα η περιοχή των 1.750 μονάδων και χαμηλότερα σε δεύτερη φάση, εάν επιβαρυνθεί η τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς τις 1.720 μονάδες.

Για την Εθνική που την Παρασκευή διαμορφώθηκε στο υψηλό συνεδρίασης, των 13,18 ευρώ, θα χρειαστεί επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων, βραχυπρόθεσμα, προς τα 12,4-12,5 ευρώ.

Μένει να φανούν και οι αντοχές του ΟΤΕ στα 11,6-11,7 ευρώ, του ΟΠΑΠ προς τα 22,6 ευρώ και της ΔΕΗ λίγο χαμηλότερα των 13 ευρώ.

Με αυτά ξεκινά η εβδομάδα, που δείχνει να χρειάζεται αυξημένη επιφυλακή στα μετόπισθεν.

Σημείο-κλειδί για την συνεδρίαση η στάση όσων απορρόφησαν την προσφορά βραχυπρόθεσμων παικτών στα υψηλά της Παρασκευής, με ενδεικτική περίπτωση τα 13,18 ευρώ της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v