Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διακόπηκε το ανοδικό σερί με μείωση τζίρου

Πτωτικά, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, η Σοφοκλέους. Χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, τα αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες και η μείωση της αξίας συναλλαγών. Στους κερδισμένους, ΟΠΑΠ, MOH και Τιτάν.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Διακόπηκε το μίνι ανοδικό σερί, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή του αρνητικού προσήμου στο μεγαλύτερο κομμάτι του Τραπεζικού ταμπλό και του FTSE γενικότερα και από την μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνεχίζουν να είναι αρνητικά είτε από το μακροοικονομικό μέτωπο, είτε από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και έτσι το “κόκκινο” χρώμα επέστρεψε στις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και στην Σοφοκλέους.

Μάλιστα στην τελευταία η σημερινή υποχώρηση συντελέστηκε με σαφώς χαμηλότερο τζίρο, έστω και αν λίγο μετά τις 16.00 οι πωλητές εμφάνισαν επιθετικότερες διαθέσεις σε κάποιους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Γυρίζοντας στο εξωτερικό οι πιέσεις επικεντρώθηκαν στον μεταλλουργικό κλάδο, μετά την ανακοίνωση πτώση κερδών 35% για το 2008 από την Xstrata, αλλά και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου με discount 66%.

Στην πέραν του Ατλαντικού όχθη η επιφυλακτικότητα δείχνει να επιστρέφει μετά τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα των Ford, Eli Lilly & Co. και Starbucks, αλλά και μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ για τις βιομηχανικές παραγγελίες και τις νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα τα αρχικά επιδόματα ανεργίας (κατά την εβδομάδα που πέρασε) αυξήθηκαν κατά 3000 φθάνοντας τις 588000 όταν οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθούν στις 575000, ενώ σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Δεκέμβριο μειώθηκαν 2,6%.

Γυρίζοντας εκ νέου στην Σοφοκλέους οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου συνεχίζουν να διίστανται.

Έτσι οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι αν δεν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα, το Χ.Α. θα συνεχίσει να στηρίζεται από τα λίγα εγχώρια κεφάλαια που ανακυκλώνονται και δεν αποκλείεται σταδιακά να αυξηθούν λόγω της σημαντικής πτώσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Από την άλλη οι απαισιόδοξοι, που είναι και οι περισσότεροι, επισημαίνουν την έλλειψη θετικών εγχώριων καταλυτών, την φτωχή ειδησεογραφία και την γενικότερη επιχειρηματική απραξία.

Επίσης υποστηρίζουν ότι η πλήρης έκταση των επιπτώσεων από την σημαντική έλλειψη ρευστότητας δεν έχει ακόμα φανεί και ότι η πτώση της παγκόσμιας δραστηριότητας μόλις τώρα ξεκίνησε (!)

Μάλιστα επισημαίνουν ότι τα ανοδικά διαλείμματα των Αγορών δεν πρέπει να γίνουν αιτία να “ξεθαρρεύουν” όσοι επενδυτές μένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, καθώς τα θεμελιώδη των περισσότερων Οικονομιών παραμένουν αρνητικά και με τα επιτόκια να ακουμπάνε στο μηδέν τα “όπλα” των περισσότερων Κεντρικών Τραπεζών έχουν περιοριστεί κατά πολύ (!)

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το σημερινό του Τραπεζικού δείκτη είναι κίνηση κατοχύρωσης κερδών ή επιστροφή των πωλητών στο συγκεκριμένο ταμπλό.

Κάπως καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κυρίως λόγω επιλεκτικών τοποθετήσεων σε απόλυτα συγκεκριμένους τίτλους όπως Frigoglass, Jumbo, Τέρνα Ενργειακή, ενώ από Τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε ο τίτλος της Τράπεζας Ελλάδος και με θετικό πρόσημο αλλά ελάχιστες συναλλαγές διασώθηκε η μετοχή της Εμπορικής που κινείται χαμηλότερα της ονομαστικής της αξίας (5,50 ευρώ) και της Alpha Bank μέσω των δημοπρασιών.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE η υποχώρηση χαμηλότερα των 888 μονάδων (σε κλείσιμο) θα επαναφέρει τις επιφυλάξεις, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 880 και 857 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 907, 924 και 936 μονάδες.

Πάρα πολλά θα “παιχτούν” και από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street αφού τεχνικά κρίνεται θετικό ο Dow Jones να διατηρηθεί υψηλότερα των 8300 μονάδων.

Επιστρέφοντας στον FTSE, με αξιοσημείωτα κέρδη οι μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάνα, απλά θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε για την Alpha Bank και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Αντίθετα, απώλειες 5% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για την ΜΡΒ, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν Eurobank και Βιοχάλκο και του 3% MIG, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΔΕΗ.

Με απώλειες 2,46% ο Ελλάκτωρας, αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Μυτιληναίο, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και αρνητική μεταβολή για Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις, υποχώρησε μέχρι τις παρυφές των 1736 μονάδων, μια πρώτη ανοδική αντίδραση τον επανέφερε προς στιγμήν σε θετικό πρόσημο και μέχρι το υψηλό ημέρας των 1751,49 μονάδων, νέα υποχώρηση μέχρι τις 1726,8 μονάδες, προσπάθειες νέας αντίδρασης χωρίς να ανακτηθεί το θετικό πρόσημο, όμως λίγο μετά τις 16:00 και όπως προαναφέρθηκε, οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες, έστειλαν το Δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 1721,15 μονάδων, στις 17:00 βρέθηκε στις 1722,68 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1731,37 μονάδες με απώλειες 0,99%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος πλησίασε τα 177 εκατομμύρια από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν «πακέτα».

Επιδείνωση της τελικής εικόνας με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v