Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΔΑΤ: "Έκρηξη" συναλλαγών με "λαϊκά ομόλογα"

Παλιές καλές εποχές από πλευράς τζίρου θύμισε χθες η ΗΔΑΤ, με το νέο πενταετές ομόλογο να κλέβει την παράσταση. Για "παιχνίδια" μιλούν ορισμένοι λόγω της μεγάλης διακύμανσης στην τιμή του ομολόγου.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΗΔΑΤ: Έκρηξη συναλλαγών με λαϊκά ομόλογα
Παλιές καλές εποχές από πλευράς τζίρου θύμισε χθες η ΗΔΑΤ, με το νέο πενταετές ομόλογο να κλέβει την παράσταση.

Η μεγάλη διακύμανση στην τιμή έκανε ορισμένους να μιλούν για "παιχνίδια" με αφορμή την έναρξη διάθεσης του πενταετούς ομολόγου σε φυσικά πρόσωπα με αφορολόγητη απόδοση, που συγκέντρωσε χθες κυρίως το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών και όχι των μικροαποταμιευτών.

Μάλιστα, για τους παραδοσιακούς οπαδούς των προθεσμιακών καταθέσεων που έκαναν διερευνητικές κυρίως ερωτήσεις, δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Διαπίστωσαν ότι σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών δεν υπήρχαν καν προς πώληση οι νέοι πενταετείς τίτλοι του Δημοσίου και οι υπάλληλοι ζητούσαν από τους πελάτες τους να ξαναπεράσουν την Πέμπτη.

Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, το ενδιαφέρον των μικρών αποταμιευτών είναι περιορισμένο κυρίως εξαιτίας της πενταετίας. Για να έχουν την αφορολόγητη απόδοση του 5,5% θα πρέπει να διακρατήσουν τους τίτλους έως τις 20 Αυγούστου 2014.

Από την άλλη πλευρά, dealing room τραπεζών και χρηματιστηριακές εταιρίες δέχονταν το μαζικό ενδιαφέρον επενδυτών με ισχυρά βαλάντια, ενώ διεκπεραιώνονταν εντολές αγοράς της τάξεως των 150 - 200 εκατ. ευρώ.

Οι μαζικές εντολές αγοράς οδήγησαν τον τζίρο στην ΗΔΑΤ στα ύψη και ειδικότερα στο 1,136 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 761 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αγορές. Πρώτος σε συναλλακτική δραστηριότητα τίτλος το πενταετές ομόλογο λήξεως 20 Αυγούστου 2014, που έκανε τζίρο 285 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΗΔΑΤ, η τιμή έφτασε έως και τις 100,8 μονάδες ρίχνοντας την απόδοση κοντά στο 5,3%, για να κλείσει στις 99,69 μονάδες ανεβάζοντας την απόδοση στο 5,54%. Η διακύμανση αυτή συνδέεται από παράγοντες της αγοράς με το κέρδος που θα έχουν τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες κατά την πώληση των ομολόγων στους πελάτες τους.

Όσον αφορά στα spreads, χθες, στο δεκαετές ομόλογο η διαφορά απόδοσης με το bund διαμορφώθηκε στις 271 μονάδες, στο τριετές στις 275 και στο πενταετές στις 306 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v