Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ώθηση με ευρωπαϊκή στήριξη

Στην περιοχή των 1.750 μονάδων ωθείται η Σοφοκλέους. Η άνοδος τεχνολογίας και τραπεζών στην Ευρώπη οδηγεί σε υπεραπόδοση Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, MPB αλλά και ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Βιοχάλκο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η έξωθεν βοήθεια ωθεί προς τις 1.750 μονάδες τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η δυναμική αντίδρασης που φέρνει τον DAX  υψηλότερα 2,9%, στις 4.450 μονάδες, και τα συμβόλαια του Dow που παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα κατά 1,8%, προς τις 8.246 μονάδες, συντηρούν τη βραχυπρόθεσμη φορά και στο Χ.Α.

Με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, με την Εθνική σε θέση μπροστάρη, αλλά και με τις Alpha Bank, Eurobank, Marfin Popular Bank να ακολουθούν και ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να συνεχίζουν να στηρίζουν, η αγορά κοιτάζει υψηλότερα. Προς την ευρύτερη περιοχή των 1.760 μονάδων, η οποία παραπέμπει στην κίνηση της αγοράς τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται αναφορά στο τεχνολογικό και τραπεζικό ράλι που εξελίσσεται στην Ευρώπη, με τις προσδοκίες να τροφοδοτούνται από φήμες για νέες κινήσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Φήμες που εν μέρει αποτυπώνονται έμμεσα σε αρκετά αμερικανικά δίκτυα και που συντηρούσαν πριν από λίγο τη μόχλευση και για τον Dow Jones και για τον S&P 500.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον ένα μεγάλο μέρος του Χ.Α., περισσότερες από 110 εισηγμένες, ανταποκρίνεται θετικά.

Με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στο προσκήνιο, με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, ενώ κατά 1,22% αποδίδει ο FTSEM 40 και 0,87% ο FTSES 80.

Η μετοχή της Εθνικής στα 12,74 ευρώ, της Eurobank στα 4,80 ευρώ, της Alpha Bank στα 6,10 ευρώ, της Marfin Popular Bank στο 1,81 ευρώ. Με τον ΟΤΕ στα 11,48 ευρώ, τη ΔΕΗ στα 13,14 ευρώ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο, Jumbo και Βιοχάλκο να ακολουθούν.

Συναλλαγές, όμως, πραγματοποιούνται και σε μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης (Προοδευτική, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ, Μαΐλλης, Βιοσώλ, Κούμπας, Forthnet, Χατζηιωάννου, ΕΒΖ και άλλες από αυτή την κατηγορία).

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν κοντά στις 1.750 μονάδες, δηλαδή μέσα στο εύρος της βραχυπρόθεσμης αντίστασης, δοκιμάζοντας τις αντοχές του. Το σημαντικότερο είναι πως βραχυπρόθεσμα η επιβεβαίωση για ακόμα μία φορά της στήριξης των 1.600 μονάδων γίνεται αφορμή για εκδήλωση ενός κύκλου αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών προς καλύτερες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v