Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απόσταση ασφαλείας από τις 1.603 το ΧΑ

Με την Εθνική και πάλι πάνω από τα 12 ευρώ, το ΧΑ χρειάζεται μικρή ώθηση από τις διεθνείς αγορές για να συντηρηθεί σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από τα χαμηλά των 1.603,9 μονάδων. Μετοχές-κλειδιά ΔΕΗ, Alpha, ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν εγκαταλείπει τη μάχη με τις 8.000 μονάδες ο Dow Jones. Συντηρείται έτσι το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι στις αγορές, δίνοντας ανάσα σε παίκτες και επενδυτικά σχήματα.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε οριακά θετικό άνοιγμα του Δείκτη, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιτεύχθηκε χθες το κατ’ αρχήν ζητούμενο. Αυτό της διαμόρφωσης μιας ζώνης σχετικής ασφάλειας από το χαμηλό των 1.603,9 μονάδων της 21ης/1, κάτι που φέρνει και τον FTSE 20 εκ νέου σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά.

Βέβαια, μεσομακροπρόθεσμα η στόχευσή μας στην αγορά παραμένει εξαιρετικά προσεκτική, επιφυλακτική, έχοντας ως γνώμονα των κινήσεών μας τις ισχυρότατες περιοχές στήριξης. Με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης έχουμε μια ευκρινέστερη εικόνα των… μετόπισθεν του Γενικού Δείκτη.

Μετοχή-κλειδί της τάσης παραμένει, βεβαίως, η Εθνική, που χθες επανήλθε σε κλείσιμο πάνω από τα 12 ευρώ. Βραχυπρόθεσμες αγορές από τα χαμηλά έφεραν και την Alpha Bank στα 5,72 ευρώ, ενώ υπεραπόδοση σημειώθηκε για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 12,5 ευρώ.

Για τη μετοχή της Επιχείρησης να προσεχθεί πως η κίνηση είναι σχεδόν προβλέψιμη, καθώς ξεκίνησε με διόρθωση από τα υψηλά των 13,30 ευρώ στις 14/1, υποχώρησε μέχρι τον πυθμένα των 10,86 ευρώ στις 20/1, στη συνεδρίαση της αμέσως επόμενης μαζεύτηκε όλο το χαρτί (989.000 τεμάχια αξίας 11 εκατ. ευρώ), αντιδρώντας με τέσσερις συνεχόμενα θετικές συνεδριάσεις μέχρι τα 12,5 ευρώ, ενδοσυνεδριακά κορυφή χθες.

Εάν η αγορά βοηθηθεί σήμερα, η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να συντηρήσει στο προσκήνιο μετοχές εταιρειών από τη χαμηλότερη αποτίμηση, με ενδεικτική την περίπτωση του Παρνασσού, Κυριακίδη, Επίλεκτος, μέχρι Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης για παράδειγμα της Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Πήγασος, Βιοχάλκο, Σιδενόρ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και βεβαίως της Εθνικής.

Με βάση τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις, αναμένουμε με ενδιαφέρον την βραχυπρόθεσμη αντίδραση της μετοχής του ομίλου Σαράντης, Μυτιληναίος, ΓΕΚ, Σιδενόρ, Multirama.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v