Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάντε το όπως η Πολωνία!

Αν οι αγορές γίνουν πιο τοπικές, όπως υποστήριξε χθες ο Νότης Μηταράκης της Fidelity, ο κίνδυνος υποαπόδοσης της Σοφοκλέους είναι σημαντικός. Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων.

ΧΑ: Κάντε το όπως η Πολωνία!
Το ράλι της Σοφοκλέους από την άνοιξη του 2003 μέχρι και τα τέλη του 2007 τροφοδοτήθηκε από δύο μεγάλα κύματα ξένων επενδυτών.

Στο πρώτο συμμετείχαν κυρίως τα μεγάλα ξένα παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια, π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια, ενώ στο δεύτερο κυριαρχούσαν οι πιο βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, κυρίως hedge funds.

Kοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι οι βραχυπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές έχουν αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη θέση τους έχουν πάρει, σε μεγάλο βαθμό, Έλληνες ιδιώτες.

Αυτό το φαινόμενο είναι πιο ορατό στις μεγάλες τράπεζες, όπου η συμμετοχή των ξένων είχε ξεπεράσει το 50% σε μερικές περιπτώσεις.

Η διοίκηση της Εθνικής γνωστοποίησε ότι το μερίδιο των ξένων στο μετοχικό της χαρτοφυλάκιο περιορίστηκε στο 42% από 53%, ενώ των Ελλήνων ιδιωτών ανέβηκε στο 26% από 16% το προηγούμενο καλοκαίρι.

Παρόμοια τάση παρατηρείται και σε άλλες τράπεζες και εισηγμένες εταιρίες, όμως το τίμημα είναι μεγάλο. Οι τιμές των μετοχών τους έχουν κατακρημνιστεί.

Είναι επομένως επιτακτικό να γίνει μια προσπάθεια προσέλκυσης των ξένων επενδυτών για να εισχυθεί η ζήτηση για ελληνικές μετοχές σε επίπεδο τόσο εταιριών όσο και Πολιτείας.

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πιο δύσκολο αν, όπως υποστηρίζει ο κ. Νότης Μηταράκης της Fidelity International, οι αγορές γίνουν πιο τοπικές στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται.

Κάτι τέτοιο είναι πιο προφανές για ξένες εταιρίες που έχουν δεχτεί κρατική βοήθεια στη χώρα τους για να επιβιώσουν.

Από τη στιγμή που τα λεφτά προέρχονται από τους φορολογουμένους, είναι επόμενο να ζητάνε οι κυβερνήσεις να επανατοποθετηθούν στην οικονομία τους.

Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στη χώρα τους αποκτούν προτεραιότητα σε σχέση με άλλες στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει για θέματα απολύσεων προσωπικού κ.λπ.

Ανάλογες τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν στο μέτωπο των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Οι μετοχές των εταιριών της μητέρας-πατρίδας θα έχουν προτεραιότητα, γιατί εκτός των άλλων τις ξέρουν καλύτερα.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αναπληρωθεί το κενό που θα αφήσουν οι ξένοι επενδυτές με εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια.

Όμως, είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι θα κινητοποιηθεί ο μέσος Έλληνας ιδιώτης για να επενδύσει μέρος των χρημάτων του στο Χρηματιστήριο Αθηνών επειδή οι αποτιμήσεις των εταιριών έχουν φτάσει στα τάρταρα.

Θα πρέπει να του δοθούν κίνητρα για να το κάνει.

Η Πολωνία προσφέρει ένα καλό παράδειγμα, όπως τονίζει ο κ. Μηταράκης.

Ενώ στην Ελλάδα επενδύουν τα ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία και ελάχιστα τα εγχώρια, στην Πολωνία συμβαίνει το αντίθετο.

Γι' αυτόν τον λόγο η πολωνική αγορά έχει ένα ισχυρό εγχώριο "μαξιλάρι" που δεν υπάρχει στη Σοφοκλέους.

Από τη στιγμή που δεν είναι πολιτικά εφικτό να κατευθυνθεί μέρος των χρημάτων που εισπράττουν οι δημόσιοι ασφαλιστικοί φορείς από τους εργαζομένους σε άλλα συνταξιοδοτικά σχήματα, θα πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε κάτι άλλο.

Να δώσει φορολογικά κίνητρα, π.χ. ένα μικρό μέρος του μισθού, για συνταξιοδοτική αποταμίευση, όπως γίνεται στην Πολωνία και σε άλλες χώρες.

Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης θα μπορεί να βάζει ένα μικρό μέρος του μισθού του σε ατομικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό και μέσω αυτού να επενδύει σε Αμοιβαία Κεφάλαια, π.χ. μετοχικά, ομολογιακά και άλλα.

Πολλοί ίσως επικαλεστούν την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις μεγάλες απώλειες των μετοχικών αμοιβαίων λόγω της κρίσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Είναι εύλογο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όμως, η τωρινή συγκυρία δεν θα διαρκέσει για πάντα και είναι ίσως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγουν μεγάλες αποδόσεις για ανθρώπους με επενδυτικό ορίζοντα κάποιων δεκαετιών.

Επιπλέον, η Σοφοκλέους θα αρχίσει να βρίσκει ένα αποκούμπι που θα της φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν όντως ο τοπικισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό των διεθνών αγορών στη νέα εποχή.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η βούληση, η διάθεση και το όραμα από την κυβερνητική πλευρά για μια ελληνική τοπικιστική απάντηση στην απαξίωση της Σοφοκλέους.

Ο χρόνος θα δείξει, όμως οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v