Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό ρεύμα από ΔΕΗ - διεθνείς αγορές

Το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές  και στους περισσότερους τίτλους του 20αρη έγιναν αφορμή ανόδου. Ξεχώρισε η ΔΕΗ (+5,93%), προβλημάτισαν ο τζίρος και η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα για το χρηματιστήριο της Αθήνας, που ουσιαστικά ακολούθησε το θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη μάλιστα, βοηθούμενο από τις δημοπρασίες να κλείνει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Στα αρνητικά ή έστω στα ερωτηματικά της συνεδρίασης ο χαμηλός τζίρος και το γεγονός ότι και σήμερα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο πέρασαν πρώτες το νήμα.

Σε αντίθεση με την πάμφτωχη εγχώρια ειδησεογραφία, οι ενδιαφέρουσες ειδήσεις στο εξωτερικό ήταν πολλές. Ασφαλώς και ξεχώρισε η είδηση ολοκλήρωσης συμφωνίας μεταξύ Wyeth και Pfizer, ενώ στις ειδήσεις που έκαναν αίσθηση ήταν η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2009 από την Caterpillar, η μείωση κατά 23% στα καθαρά κέρδη δ’ τρίμηνου της McDonald’s, η είδηση για επιπλέον κυβερνητική στήριξη στο χρηματοοικονομικό όμιλο ING, τα σχέδια δημιουργίας κοινοπραξίας από Credit Agricole και Societe Generale σε δραστηριότητες που αφορούν το asset management, αλλά και η διαβεβαίωση του βρετανικού τραπεζικού ομίλου Barclay’s ότι δεν θα αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια.

Επίσης, όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, κάποιες θετικές εκπλήξεις από τις ΗΠΑ ήρθαν από το μέτωπο μεταπώλησης κατοικιών, αλλά και από το σύνθετο οικονομικό δείκτη leading indicator.

Επίσης, και σε επιβεβαίωση του Euro2day, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ, σύντομα, θα φτιάξουν μια τράπεζα η οποία θα αναλάβει να απορροφήσει όλα τα «τοξικά» assets και αυτό φαίνεται να δίνει μια πρώτη νότα αισιοδοξίας για τον εκεί τραπεζικό κλάδο.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, περισσότερο αισιόδοξες ενδείξεις ήρθαν από την αγορά παραγώγων και από τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν και οι συναλλαγές παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα συμβόλαια κατέγραψαν σαφώς μεγαλύτερα κέρδη από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται στο υψηλό ημέρας και με σχετικό premium.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι απόψεις δεν συνεχίζουν να διίστανται, καθώς οι απαισιόδοξοι δείχνουν να έχουν με το μέρος τους το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον, την ευάλωτη ψυχολογία και τη χαμηλή ορατότητα κερδών για το 2009.

Αντίθετα, οι λίγοι αισιόδοξοι «ποντάρουν» στις τρέχουσες, θεωρητικά χαμηλές, αποτιμήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις υποτιμητικής υπερβολής.

Γυρίζοντας στον 20αρη, όπου το πράσινο ήταν το κυρίαρχο χρώμα, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% και σε νέο ιστορικό χαμηλό ο τίτλος της Αγροτικής, με αξιοσημείωτες απώλειες ο Τιτάνας, απλά αρνητικό πρόσημο για την Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Intralot και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πριν περάσουμε στους θετικούς πρωταγωνιστές, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι μόλις τέσσερις τίτλοι, και συγκεκριμένα Εθνική, Κύπρου, ΜΡΒ και Πειραιώς ξεπέρασαν σε όγκο το 1 εκατομμύριο τεμάχια, ενώ στους αρνητικούς συναλλακτικά πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Τιτάνας, με 51.402 τεμάχια, και Motor Oil με 27.468 τεμάχια.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές του FTSE, «πρώτο τραπέζι πίστα» ο τίτλος της ΔΕΗ, όχι μόνο γιατί έκλεισε με κέρδη 5,93%, αλλά και γιατί συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα με θετικά τεχνικά μηνύματα.

Από εκεί και πέρα με κέρδη μεγαλύτερα του 4% Βιοχάλκο και MIG και του 3% οι Alpha Bank, Εθνική και Motor Oil.

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Κύπρου, ΜΡΒ και Coca Cola, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank.

Πρέπει να προστεθείς τους διακεκριμένους πρωταγωνιστές ημέρας και ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+6,70%), πιθανότατα ευνοημένος και από την πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank που δίνει σύσταση «buy» και τιμή-στόχο τα 8,7 ευρώ.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην εικόνα μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου στη συντριπτική πλειονότητα συνεχίζεται η συναλλακτική απονεύρωση και οι όποιες ημερήσιες μεταβολές συντελούνται με ελάχιστες συναλλαγές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και με μάλλον πλαγιοανοδικές διαθέσεις, στις 17:00 βρέθηκε στις 1688,05 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1695,16 με κέρδη 1,91%, όμως ο τζίρος παρέμεινε σε επίπεδα που δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά, αφού μόλις και μετά βίας έφτασε τα 81,6 εκατομμύρια.

Θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 18,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v