Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με Εθνική ανιχνεύει τα περιθώρια ανόδου

Μπορεί να έχει συνέχεια η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά, με αιχμή την Εθνική και μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη. Σε άμεση εξάρτηση από την πορεία Ευρώπης και Wall η Σοφοκλέους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Από τις 1.710 μονάδες ξεκινάει η συνεδρίαση, έχοντας ως υποστήριξη το χθεσινοβραδινό κλείσιμο του Dow στις 8.175 μονάδες και τα συμβόλαια του DAX, που πριν από λίγο παρέπεμπαν σε αντίδραση του δείκτη μέχρι και 1% υψηλότερα.

Λογικά, και παρά το γεγονός πως ο ΓΔ δεν έδωσε χθες τιμή σε κλείσιμο πάνω από τις 1.713 μονάδες η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να παραμείνει ανοδική. Για να μην παρεξηγούμεθα αναφερόμαστε στην βραχυπρόθεσμη τάση δύο-τεσσάρων συνεδριάσεων και δευτερευόντως σε ορίζοντα μίας εβδομάδας.

Μέχρι τώρα ο ΓΔ αντιδρά από τα χαμηλά των 1.641,4 μονάδων, έχοντας επιβεβαιώσει και αυτή τη φορά την ανθεκτικότητα-κρισιμότητα των 1.600 μονάδων. Όσον αφορά στον 20άρη η αντίδραση ξεκινά από τις 839 μονάδες και αφού προηγουμένως επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 815 μονάδων στις 21/1.

Όσο βοηθούν οι ξένες αγορές, Εθνική και μη τραπεζικές μετοχές του FTSE μπορεί να υπεραποδίδουν. Η Εθνική από τα 12,20 ευρώ έχει βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τα 12,40 και 12,68 ευρώ. Όμως η μετοχή που υπεραποδίδει και σε διάστημα εβδομάδας αλλά κυρίως σε ορίζοντα τριών μηνών είναι αυτή της ΔΕΗ. Με 45% από τα χαμηλά των 8,88 ευρώ και με 11,5% τις τελευταίες επτά ημέρες και την στήριξη των 11,56 ευρώ.

Ήδη η ΔΕΗ μετρά πέντε συνεχόμενα θετικές συνεδριάσεις, ξεκινά από τα 12,88 ευρώ με ενδοσυνεδριακά υψηλό χθες τα 12,90 ευρώ. Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε στην βραχυπρόθεσμη τάση ακόμη και την ενδοσυνεδριακή θα λέγαμε καθώς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά βεβαρημένη.

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες να μην χρησιμοποιήσουν μέρος του «πακέτου» στήριξης των 28 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση των μονάδων τους στα Βαλκάνια.

Επανερχόμαστε, όμως και πάλι στην τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μετοχές εταιρειών που τις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώνεται θετική απόδοση. Από τα ΕΛΠΕ (10,4%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (10,3%), Marfin Investment (9,8%), 3Ε (8,2%) μέχρι τις ΕΛΒΑΛ (7,5%), Newsphone (20,3%), ΒΙΟΤΕΡ (6,7%), ΕΒΖ (4,5%) αλλά και μετοχών που αντέδρασαν χθες (Αγροτική Ασφαλιστική, ΑΤΤΙΚΑΤ, Intrakat, ASCO, ΕΥΔΑΠ, Δίας Ιχθυοκαλλιέργιες, Κούμπας κ.α.), η βραχυπρόθεσμη μόχλευση μπορεί να δώσει υψηλότερες τιμές για κατοχύρωση θέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v