Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικοί μύθοι και ο ξενοδόχος!

Στην Ελλάδα μας αρέσει να ζούμε με μύθους και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε το κέντρο του κόσμου. Όμως δεν είμαστε και είναι καιρός να σοβαρευτούμε, γιατί διαφορετικά θα εκπλαγούμε δυσάρεστα.

Οι ελληνικοί μύθοι και ο ξενοδόχος!
Στους Έλληνες αρέσουν πολύ οι μύθοι. Ίσως γιατί η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι πολύ πλούσια και εθιζόμαστε σ’ αυτήν από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Όμως, ορισμένοι μύθοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι αν τους πάρουμε στα σοβαρά.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα.

Οι αγρότες έχουν κλείσει κεντρικές οδικές αρτηρίες, αξιώνοντας μεγάλα ποσά από την κυβέρνηση για τα προϊόντα τους, θεωρώντας προφανώς ότι τα χρήματα μπορεί να βρεθούν.

Το γεγονός ότι τα «ψιχία» των 500 εκατ. ευρώ που τους δίνει θα είναι δανεικά δεν απασχολεί πολλούς.

Ούτε ότι ορισμένοι αγρότες έχουν πέσει θύματα του δικού τους σπέκουλου, καθότι πίστεψαν ότι τα βιοκαύσιμα θα ωθούσαν τις τιμές ορισμένων αγροτικών προϊόντων ακόμη υψηλότερα και έσπευσαν να αυξήσουν τα αποθέματα για να τα πουλήσουν αργότερα με μεγαλύτερο κέρδος.

Ούτε ότι τα μπλόκα των αγροτών έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλούς άλλους, π.χ. εξαγωγείς, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Κι όμως, είναι μύθος ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δώσει έστω κι αυτά τα «ψιχία» χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών, αφού κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Με άλλα λόγια, αγρότες και κυβέρνηση λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Οι πρώτοι γιατί πιθανόν τον αγνοούν και η δεύτερη γιατί πιθανόν εκτιμά ότι θα κατορθώσει να «περάσει» το πακέτο από την Κομισιόν επικαλούμενη την κρίση και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός μύθος των τελευταίων ημερών.

Το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε σχεδόν καθημερινά για τα αποκαλούμενα «λαϊκά» 5ετή ομόλογα που αρχής γενομένης από σήμερα θα είναι λογικά διαθέσιμα από τα γκισέ των τραπεζών, τουλάχιστον των μεγάλων.

Όμως, τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν είναι ούτε «λαϊκά» ούτε καν 5ετή, όπως τονίζεται και γράφεται κατά κόρον.

Δεν είναι «λαϊκά» για δύο λόγους:

Πρώτον, τα συγκεκριμένα κρατικά ομόλογα αποτελούν περιουσία των τραπεζών που σε δεύτερη φάση θα τα μεταπουλήσουν στους ιδιώτες με το αζημίωτο. Μάλιστα, ορισμένες τράπεζες που δεν έχουν στοκ μπορεί να τα αγοράσουν από άλλες και να τα μεταπουλήσουν στους πελάτες τους για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.

Δεύτερον, δεν είναι ομόλογα που διαθέτει το Δημόσιο στον λαό για να εισπράξει χρήματα και να κλείσει τρύπες. Τα ομόλογα που διατίθενται είναι μέρος εκείνων αξίας 5,5 δισ. ευρώ που πούλησε το κράτος μέσω του κοινοπρακτικού σχήματος των αναδόχων-τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα.

Κι όμως, η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου αναπαράγει, πολλές φορές εν γνώσει της, κάτι το οποίο είναι ανακριβές.

Ίσως λιγότερο σημαντικό, αλλά επίσης ενδεικτικό της κατάστασης.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν είναι στην πραγματικότητα 5ετή από τη στιγμή που λήγουν στις 20 Αυγούστου του 2014, δηλαδή σε κάπου πεντέμισι χρόνια από σήμερα. Όμως, κάποιος ίσως πει ότι είναι μικρό το κακό από τη στιγμή που το ίδιο το Δημόσιο τα χαρακτηρίζει 5ετή.

Ένας άλλος μύθος των τελευταίων μηνών συνδέεται με το περίφημο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ.

Στην κοινή γνώμη έχει περάσει το μήνυμα ότι το κράτος θα δώσει στις τράπεζες 28 δισ. ευρώ σε ρευστό.

Όμως, το μόνο πράγμα που θα τους δώσει είναι ειδικά κρατικά ομόλογα προκειμένου να πάνε να δανειστούν από την ΕΚΤ και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Θα τους παράσχει επίσης εγγυήσεις μέχρι 15 δισ. ευρώ για να εκδώσουν τα δικά τους χρεόγραφα που λήγουν από 3 μήνες μέχρι 3 χρόνια.

Όμως, κανένας λογικός άνθρωπος δεν περιμένει ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν όλες τις κρατικές εγγυήσεις για να δανειστούν 15 δισ. ευρώ από την αγορά αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν αρκετά.

Αν λοιπόν το υπουργείο Οικονομίας δεν επιτρέψει ένα μέρος των εγγυήσεων να μετατραπεί σε ειδικά κρατικά ομόλογα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το πακέτο των 28 δισ. ευρώ να μείνει κουτσό.

Αναμφισβήτητα δεν είναι κακό να ακούει κανείς μύθους. Είναι όμως πολύ επικίνδυνο να τους πιστεύει.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v