Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό πάρτι διοργανώνει η "Bad Bank"

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αύξηση τζίρου και τις τραπεζικές μετοχές να πρωτοστατούν, εν μέσω γενικότερης τραπεζικής ευφορίας, ορμόμενης από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Ράλι άνω του 5% για ΤΤ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τραπεζικό πάρτι στήθηκε στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ περίπου την ίδια εικόνα δίνει και το ξεκίνημα στην Wall Street.

Είναι ενδεικτικό ότι στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με διψήφια νούμερα ανόδου κινούνται RBS, Barclays, HSBC, Societe Generale, BNP, Deutsche Bank κ.λ.π.

Επίσης συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στην πέραν του Ατλαντικού όχθη με θετικό πρωταγωνιστή τον χρηματοοικονομικό κλάδο, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η κυβέρνηση Obama εξετάζει τη δημιουργία ιδρύματος (“Bad Bank”) που θα αναλάβει τα “τοξικά πάγια” των Τραπεζών (κάτι που έχει γραφεί κατ΄ επανάληψη στο euro2day) .

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι ζημιές από τα “τοξικά πάγια” στις ΗΠΑ θα ανέλθουν σε 2,2 τρισ δολάρια.

Εξάλλου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σημερινή απόφαση της Fed για τα Αμερικανικά επιτόκια, τα οποία βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει τα επιτόκια στο υφιστάμενο εύρος του 0%- 0,25%.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η μείωση του spread στα Ελληνικά Ομόλογα αποτελεί ένα θετικό νέο, όμως το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται με το ίδιο ανακυκλούμενο χρήμα που δεν φτάνει χαμηλότερα από τους τίτλους του 20αρη και ελάχιστες ακόμα μετοχές.

Εννοείται ότι η ανοδική αντίδραση για να αποκτήσει περισσότερους οπαδούς και να μετακινηθούν “δυσκίνητα” χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, πρέπει η άνοδος να αποκτήσει διάρκεια, διάθεση αύξησης στους ημερήσιους τζίρους και το κυριότερο εύρος στο ταμπλό.

Όταν, το 90% του ημερήσιου τζίρου γίνεται στις μετοχές του FTSE και το υπόλοιπο ταμπλό βρίσκεται σε συναλλακτική απονεύρωση, ασφαλώς και η επιφυλακτικότητα θα συνεχίσει να δίνει το παρόν.

Έτσι και σήμερα περίπου το 90% του συνολικού ημερήσιου τζίρου τα απέσπασαν οι μετοχές του 20αρη, ενώ περίπου το 65% του συνολικού τζίρου αντιστοιχεί σε μόλις πέντε τίτλους και συγκεκριμένα σε Εθνική, Κύπρου, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και ΟΤΕ.

Επίσης και ενώ από τις 31/12/08 τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE συνεχίζουν να καταγράφουν αρνητική μεταβολή, επιλεγμένοι τίτλοι του FTSE έχουν μπει στην ομάδα που παρουσιάζει θετική ποσοστιαία μεταβολή. Συγκεκριμένα ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Coca-Cola και Motor Oil καταγράφουν κέρδη, ενώ στο κλείσιμο της 31/12/08 έκλεισαν σήμερα ΜΙΓ και Intralot.

Συνεχίζοντας με τη Σοφοκλέους, ασφαλώς το +3,96% του τραπεζικού δείκτη δείχνει εκ νέου τον πρωταγωνιστή ημέρας (αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο του τραπεζικού ταμπλό μόνο ο τίτλος της MIG έκλεισε αμετάβλητος και αυτός της Τράπεζας Κύπρου με απώλειες.

Παραμένοντας στον 20αρη, κρίνεται απόλυτα θετικό το κλείσιμο υψηλότερα των 888 μονάδων, που τεχνικά ανοίγει το δρόμο για τις 936 μονάδες. Στους επιμέρους τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι τίτλοι των Κύπρου (εμφανής παρουσία σταθερού πωλητή) και Coca Cola (οι δημοπρασίες την έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας), αρνητική μεταβολή για τη Motor Oil και πλην της MIG αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Intralot.

Αντίθετα, με κέρδη μεγαλύτερα από το 7% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, του 6% η Βιοχάλκο και του 5% οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ΜΡΒ, ΔΕΗ. ΟΤΕ, Τιτάνας, ενώ με μικρότερα κέρδη τερμάτισαν τη συνεδρίαση ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 1754,12 μονάδες, στις 17:00 βρέθηκε στις 1752,35 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1748,61 με κέρδη 2,21%, ενώ ο τζίρος, σαφώς ενισχυμένος, ακούμπησε τα 162 εκατομμύρια από τα οποία τα 10,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο και η τελική εικόνα, με 148 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών και με 25 τίτλους να κλείνουν με κέρδη από 7% ως 29,89%, έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις της μικρής κεφαλαιοποίησης οι ημερήσιες διακυμάνσεις συνεχίζουν να συντελούνται με ελάχιστες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v