Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" στα spreads των ομολόγων

"Βουτιά" καταγράφουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τις συστάσεις "αγοράς" ελληνικών τίτλων από ξένους οίκους. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των ΟΔΔΗΧ της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Βουτιά στα spreads των ομολόγων
"Βουτιά" καταγράφουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τις συστάσεις "αγοράς" ελληνικών τίτλων από ξένους οίκους. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των Οργανισμών Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους των χωρών-μελών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας τακτικής συνάντησής τους, ενώ στην Ελλάδα κάνουν πρεμιέρα τα επονομαζόμενα «λαϊκά» ομόλογα που προσφέρουν αφορολόγητες αποδόσεις 5,5%.

Η αποκλιμάκωση των spreads τις τελευταίες δύο ημέρες είναι κατακόρυφη, με αποτέλεσμα στα δεκαετή ομόλογα να κυμαίνεται στις 278 μονάδες (από 306 μονάδες την περασμένη εβδομάδα), ενώ στα πενταετή έκλεισε χθες στις 325 μονάδες και στα τριετή στις 293 μονάδες.

Η δραστική μείωση συνδέεται από παράγοντες της αγοράς με τις συστάσεις των προηγούμενων ημερών από Black Rock, Merrill Lynch και JP Morgan για τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα σε συνδυασμό με διαπιστώσεις περί «υπερβολών» στα σχόλια των προηγούμενων εβδομάδων περί πιθανής χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας ή αδυναμίας κάλυψης των δανειακών αναγκών του Δημοσίου.

Ο προβληματισμός για το κόστος αλλά και για την ευχέρεια δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, πάντως, παραμένει, στο πλαίσιο της πληθώρας εκδόσεων τίτλων στην ευρωζώνη (2 τρισ. ευρώ εκτιμάται από τη Fitch ότι θα δανειστούν φέτος τα κράτη-μέλη της ΟΝΕ) που θα ασκήσει πιέσεις στη ρευστότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό δημόσιο προχωρά σήμερα στη διάθεση πενταετών ομολόγων στο ευρύ κοινό μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών. Πρόκειται για τίτλους που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών τραπεζών, μετά την κοινοπρακτική έκδοση της περασμένης εβδομάδας μέσω της οποίας αντλήθηκαν 5,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,6%.

Η απόδοση των συγκεκριμένων τίτλων φτάνει το 5,5% και θα είναι αφορολόγητη εφόσον οι τίτλοι διακρατηθούν έως τη λήξη τους, το 2014. Η διάθεση των τίτλων θα γίνει μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών, σε τιμή που θα καθορίσουν οι πωλητές και θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Τετάρτη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν μερίδα ΣΑΤ ή αλλιώς να ανοίξουν με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και ΑΦΜ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν τίτλους σε πολλαπλάσια των 1.000 ευρώ, χωρίς ανώτατο όριο.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο, εφόσον το «πείραμα» συγκεντρώσει αυξημένο ενδιαφέρον των αποταμιευτών, σκοπεύει να δώσει την ίδια δυνατότητα και στις δύο επόμενες κοινοπρακτικές εκδόσεις που σχεδιάζονται, τριετούς και δεκαετούς διάρκειας (η πρώτη δεν αποκλείεται να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου).

Όσον αφορά στη συνάντηση των εκπροσώπων των Οργανισμών Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της ευρωζώνης, αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας fund σε επίπεδο ευρωζώνης με συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, που θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει μελλοντικές εκδόσεις εφόσον παραστεί ανάγκη. Η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου δεν φαίνεται να προχωρά, ιδίως μετά τις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας όταν τέθηκε το σχετικό ζήτημα κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v