Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Πρόστιμο 10,2 εκατ. ευρώ σε 17 τράπεζες

Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ σε 17 πιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να ανακοινώσει σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ώρες το ΥΠΑΝ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΥΠΑΝ: Πρόστιμο 10,2 εκατ. ευρώ σε 17 τράπεζες
Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ σε 17 πιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα πρόστιμα αφορούν σε καταχρηστικούς όρους και συγκεκριμένα στην κατακράτηση προμήθειας από ανάληψη μετρητών από ATM μέσω πιστωτικών καρτών.

-- Η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ

Δημοσιοποιήθηκαν, σήμερα 28/1/2008, αποφάσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου με τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, συνολικά ύψους 10.200.000 ευρώ σε βάρος 17 τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Προστασίας, της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ύστερα από αυτεπάγγελτο έλεγχο, που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σε ορισμένα βασικά τραπεζικά προϊόντα, που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα, διαπίστωσε παραβατική συμπεριφορά από την πλευρά 17 τραπεζικών επιχειρήσεων.

Η παράβαση αφορά σε χρέωση από την πλευρά των τραπεζών προς τους καταναλωτές, που έχει κριθεί καταχρηστική με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και απαγορεύεται από την ΥΑ798/2008 («Σχετικά με απαγόρευση αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις»).

Η καταχρηστική χρέωση έχει να κάνει με την παρακράτηση ποσού ως προμήθεια, υπέρ της τράπεζας, στις περιπτώσεις ανάληψης μετρητών, μέσω πιστωτικής κάρτας.

Το πρόστιμο των 600.000 ευρώ εκάστη, αφορά τις τράπεζες: Αlpha Bank, Aspis Bnak, Citibank, Eurobank, Marfin Egnatia Bank, Millennium Bank, Proton Bank, ATEbank, Geniki Bank, Εθνική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Πανελλήνια Τράπεζα, ΤΤ, Τρ. Αττικής, Τρ. Κύπρου και Πειραιώς.

Μετά την επίδοσης των αποφάσεων στις συγκεκριμένες τράπεζες ο υφυπουργός κ. Γιώργος Βλάχος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας, σε ό,τι αφορά την τραπεζική αγορά, σκοπό έχουν να λειτουργεί με κανόνες και ευκαιρίες για όλους. Δυστυχώς οι τράπεζες, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιμένουν να εφαρμόζουν καταχρηστικές χρεώσεις και να εισπράττουν παράνομες προμήθειες από τους καταναλωτές.

Η συμπεριφορά αυτή, δεν μπορεί να είναι ανεκτή και έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Ιδιαίτερα, σήμερα, μέσα σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία, για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, φρόντισε έγκαιρα να θωρακίσει και να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου αυτό να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Είναι αδιανόητο οι τράπεζες με ορισμένες συμπεριφορές, να βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια αυτή».

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τόσο με αυτεπάγγελτους ελέγχους, όσο και μέσα από τη διερεύνηση τεκμηριωμένων καταγγελιών καταναλωτών, θα συνεχίσει να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται οι υποχρεώσεις, που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, που ρυθμίζει τις σχέσεις τραπεζών- καταναλωτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v