Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά η Κομισιόν

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση ζητά μεταξύ άλλων από την Ελλάδα η Ε.Ε.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά η Κομισιόν
Να ενταθούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και της δομικής αδυναμίας της ελληνικής οικονομίας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι προκειμένου να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Στην ετήσια έκθεσή της αναφορικά με την πρόοδο της "Στρατηγικής της Λισσαβώνας", η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή πολιτικής που θα αφορά στην επένδυση σε ανθρώπινα κεφάλαια, στην έρευνα - ανάπτυξη και στην καινοτομία, να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα (και μέσω της δημιουργίας one-stop-shops), να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και να εργαστεί για ένα βιώσιμο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εξελίξεις όσον αφορά στη μισθοδοσία θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο όσον αφορά στην αγορά εργασίας και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας, ενώ ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Παιδείας.

Επίσης, σημειώνει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων για την ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος, που έχει συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της συνιστά στην Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, συνιστά:

- Την επιδίωξη της δημοσιονομικής σύγκλισης μεσοπρόθεσμα και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πρωτογενών δαπανών, την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών όσον αφορά στις φορολογικές υπηρεσίες και στη διαδικασία του προϋπολογισμού, στη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ και στην τάχιστη εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

- Τη λήψη μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη και την πιο αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επιτάχυνση των αναπτυξιακών επενδυτικών projects.

- Την εφαρμογή μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση με τη δημιουργία αποτελεσματικών ρυθμιστικών, ελεγκτικών και εκτελεστικών μηχανισμών, με έμφαση στην απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

- Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας, τη μείωση των εισφορών για τους χαμηλόμισθους, την ενίσχυση των πολιτικών για την αγορά εργασίας, τη μετατροπή της "μαύρης" εργασίας σε επίσημη εργασία και την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση και την Παιδεία, την αύξηση της συμμετοχής στη διά βίου εκπαίδευση και τη διευκόλυνση της μετάβασης στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v