Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Μηδένισε το κοντέρ" των απωλειών του 2009

Συνεδρίαση ισχυρών κερδών η σημερινή που, με τη βοήθεια του αμερικανικού ΑΕΠ, οδήγησε την εβδομαδιαία άνοδο στο ΧΑ στο 7%, περιορίζοντας τις απώλειες εντός του 2009 στο -0,39%. "Άλμα" για Τιτάνα, Eurobank, Alpha, TT, ETE.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Θετικά τελείωσε η χρηματιστηριακή εβδομάδα που όσον αφορά το Γενικό Δείκτη χαρακτηρίστηκε από 4 ανοδικές και μια πτωτική συνεδρίαση και αθροιστικά κέρδη 6,98%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η εβδομάδα που μόλις έληξε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η καλύτερη σε απόδοση μετά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2008.

Έτσι περιορίστηκαν αισθητά οι απώλειες από την αρχή του χρόνου με τον Ιανουάριο να κλείνει στο -0,39%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές πρόσημου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 15:30 περίπου ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 7 φορές πρόσημο, όμως από εκεί και πέρα, και βοηθούμενος σημαντικά από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, όπου απ’ ότι φαίνεται ισχύει το «μη χείρον βέλτιστον».

Έτσι και ενώ το ΑΕΠ δ’ τριμήνου υποχώρησε κατά 3,8% ευθυγραμμιζόμενο με όσους εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία χαράσσει τη χειρότερη πορεία της από το 1982 και όμως επειδή οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν υποχώρηση κατά 5,5% η είδηση έτυχε σχετικά καλής υποδοχής από τις αγορές.

Επίσης, ανακοινώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan στις 61,2 μονάδες, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρονται στις 61,9 μονάδες.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους η σημερινή ανοδική συνεδρίαση μάλλον απευθύνεται στους λίγους που πίστεψαν και συνεχίζουν να ενεργοποιούν διστακτικές αγορές, όμως παραμένουν άγνωστες οι διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, αλλά και των εγχώριων θεσμικών.

Με δεδομένη τη φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία το διεθνές κλίμα παραμένει ο βασικός παράγοντας κλίματος και διαθέσεων, ωστόσο δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι για να κλείσει ο δείκτης πλησιέστατα στο υψηλό ημέρας έκλεισε στο υψηλό ημέρας σημαντικός αριθμός δεικτοβαρών τίτλων, όπως ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνας, Εθνική, Alpha Bank και ΜΡΒ.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE θεωρείται θετικό ότι δεν απειλήθηκε η στήριξη των 880 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 936, 945 και 967-970 μονάδες. Αντίθετα και σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, το κλείσιμο χαμηλότερα των 880 μονάδων οδηγεί προς την επόμενη ζώνη στήριξης 874-870.

Όσον αφορά τον ΓΔ ασφαλώς και ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το εύρος 1850-1950, όπου αναμένεται να ενεργοποιηθούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Επιστρέφοντας στον 20αρη και στους επιμέρους τίτλους αξίζει να αναφερθεί ότι την καλύτερη τεχνικά εικόνα παρουσιάζουν Alpha Bank, Τιτάνας και ΟΠΑΠ, ενώ διάθεση βελτίωσης της διαγραμματικής απεικόνισης, μετά από πολλές συνεδριάσεις επέδειξε και ο τίτλος της Eurobank.

Ξεκινώντας λοιπόν από τους θετικούς πρωταγωνιστές, με κέρδη 7,52% ο τίτλος του Τιτάνα, ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων Eurobank και Alpha Bank, των πέντε ποσοστιαίων μονάδων το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων η μετοχή της Εθνικής.

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα του 3% MIG, MPB και ΟΤΕ και του 2% ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Βιοχάλκο, Intralot, Κύπρου, Πειραιώς και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, με απώλειες 3,24% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ο τίτλος της Coca Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για Motor Oil και Μυτιληναίο και αρνητική μεταβολή για τον Ελλάκτωρα.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε εν μέσω διακυμάνσεων, στις 17:00 βρέθηκε στις 1765,32 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1779,47 με κέρδη 2,78%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 123,5 εκατομμύρια από τα οποία τα 2,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 131 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 22 τίτλοι με τελικά κέρδη από 7% έως 20%. Ζητούμενο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η σχετική κινητικότητα που σημειώθηκε στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v