Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ECTA: Στη 16η θέση παρέμεινε η Ελλάδα

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια μελέτη της ECTA, σχετικά με το περιβάλλον της αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα παρόλο που δεν μετακινήθηκε από τη 16η θέση ωστόσο εμφανίζει σημαντική πρόοδο.

ECTA: Στη 16η θέση παρέμεινε η Ελλάδα
Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια μελέτη της ECTA, (European Competitive Telecommunications Association) με τίτλο “ECTA Regulatory Scorecard”, σχετικά με το περιβάλλον της αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνουν 18 κράτη μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία και (από το 2008) την Τουρκία.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω Έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία επιδόσεων για τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι για τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Τηλεπικοινωνιών.

Η Ελλάδα το 2008 κατατάσσεται 16η (μεταξύ 20 χωρών), το 2007 ήταν επίσης 16η (μεταξύ 19 χωρών) και το 2005 τελευταία. Παρά τη χαμηλή κατάταξη, είναι εμφανής η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία, γεγονός που επισημαίνεται και στην Έκθεση, η οποία αναφέρει σχετικά:

«Αν και η κατάταξη της δεν έχει βελτιωθεί, η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική πρόοδο σε σχέση με το Scorecard 2007, ιδιαίτερα στην υλοποίηση της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο.»

Εντυπωσιακή θα πρέπει να θεωρηθεί και η συνολική πρόοδος που παρουσιάζει η χώρα μας την τελευταία τριετία, αφού από τελευταία που ήταν το 2005 έχει φτάσει το 2008 να συγκαταλέγεται στην τρίτη από τις τέσσερεις ομάδες δυναμικότητας, μαζί με χώρες όπως η Σουηδία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Η πρόοδος αυτή αποτυπώνεται πλήρως στο Πίνακα 1 (που δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"), όπου παρουσιάζεται η κατάταξη των χωρών στις μελέτες ECTA Scorecard για τα έτη 2005 – 2008.

* Το 2005 η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει 218 βαθμούς και βρισκόταν 222 βαθμούς πίσω από την πρώτη Μ. Βρετανία 

*  Το 2008 η Ελλάδα συγκέντρωσε 247 βαθμούς και βρέθηκε 126 βαθμούς πίσω από την πρώτη Μ. Βρετανία.

Μία περαιτέρω εμβάθυνση στη βαθμολογία της ECTA δείχνει ότι από τις 19 επιμέρους κατηγορίες που αναλύονται στη μελέτη, η Ελλάδα παρουσιάζει: 
*  υψηλή επίδοση σε 6 κατηγορίες .
* μεσαία επίδοση σε 9 κατηγορίες.
* χαμηλή επίδοση σε 6 κατηγορίες.

Τα αντίστοιχα μεγέθη το 2007 ήταν (σε σύνολο 19 κατηγοριών) 6 με υψηλή επίδοση, 4 με μέση επίδοση και 9 με χαμηλή επίδοση. Υπάρχουν δηλαδή ορατά βήματα βελτίωσης.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα εξής:

* Στο ρυθμιστικό πλαίσιο, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει την υψηλότερη βαθμολογία μαζί με τη Δανία και την Ιταλία. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας μόλις πριν από 3 χρόνια είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μεγάλη καθυστέρηση στην προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου.

? Στην κατάσταση της ευρυζωνικής αγοράς, η Ελλάδα βρίσκεται στη μεσαία ομάδα δυναμικότητας. Πρόκειται για αξιοσημείωτη πρόοδο, δεδομένου ότι μέχρι πριν 2 χρόνια η χώρα μας ήταν τελευταία σε ευρυζωνική διείσδυση και ακόμη παραμένει η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου τα εναλλακτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (όπως καλωδιακή τηλεόραση, δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης, δίκτυα οπτικών ινών κλπ) αποτελούν λιγότερο από το 1% των ευρυζωνικών γραμμών.

Επιπλέον, μέσα από την Έκθεση διαφαίνονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

* Η καθυστέρηση στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα Δικαιώματα Διέλευσης, για την οποία η ΕΕΤΤ είχε υποβάλει σχετική εισήγηση από τον Ιούνιο 2007, αντανακλάται πλήρως στην αντίστοιχη ενότητα του ερωτηματολογίου, όπου η Ελλάδα βαθμολογείται με 0 (με μέγιστο το 20). 

*  Η καθυστέρηση στη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, η έλλειψη σαφούς πρόβλεψης για την αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και η έλλειψη σαφούς σχεδιασμού για τη χρήση φάσματος στην παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile TV) – θέματα τα οποία βρίσκονται εκτός των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ - αποτυπώνονται στη χαμηλή βαθμολογία της χώρας στην ενότητα για τις συχνότητες. 

*  Στην ενότητα για τεχνολογική ουδετερότητα στη ρύθμιση, η χώρα μας βαθμολογείται με 0 (με μέγιστο το 30). Η βαθμολογία αυτή είναι αναμενόμενη, δεδομένου ότι τα περισσότερα κριτήρια αφορούν σε ρυθμιστικές ενέργειες που σχετίζονται με δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς και ήταν πρώιμο να συμπεριληφθούν στον προηγούμενο κύκλο της ανάλυσης και ρύθμισης των αγορών (2006-2007). Πολλά από τα θέματα αυτά αναμένεται να αντιμετωπιστούν στον τρέχοντα κύκλο ανάλυσης και ρύθμισης (2008-2009), με γνώμονα πάντα τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Η ΕΕΤΤ έχει επίγνωση των τομέων στους οποίους υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και για το σύνολο σχεδόν αυτών, οι οποίοι εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, υπάρχουν σε εξέλιξη σχετικά έργα. Παράλληλα, στους τομείς, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της, η ΕΕΤΤ θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα του συνόλου των ενεργειών αυτών θα αναδειχθούν στις επόμενες μελέτες της ECTA, όπως ακριβώς έγινε στην παρούσα Έκθεση, όπου καταγράφεται σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v