ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση στο ΑΕΠ Q4

Απέφυγε τα χειρότερα η αμερικανική οικονομία στο δ΄τρίμηνο, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 3,8% έναντι εκτιμήσεων για πτώση 5,5%. Μόλις 0,5% η αύξηση στο εργατικό κόστος. Σε θετικό έδαφος τα futures, σταθεροποιητικά η Ευρώπη.

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση στο ΑΕΠ Q4
Ισχυρή υποχώρηση εμφάνισε στο δ' τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αν και τελικώς, φαίνεται πως αποφεύθηκαν τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 3,8% έναντι υποχώρησης 0,5% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εν μέσω εκτίναξης της ανεργίας που οδήγησε σε ισχυρή υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ακόμη ισχυρότερη υποχώρηση κατά 5,5%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama χαρακτήρισε τα μεγέθη του αμερικανικού ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα «συνεχιζόμενη καταστροφή» για τις αμερικανικές οικογένειες και προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το μαζικό πρόγραμμά οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησής του.

Ο κ. Obama δήλωσε ότι η ύφεση βαθαίνει, ότι είναι ικανοποιημένος που το πρόγραμμα ενίσχυσης εγκρίθηκε από την Βουλή και ότι ελπίζει το πακέτο «να ενισχυθεί περαιτέρω στη Γερουσία,» όπως είπε.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά μεγέθη, το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά μόλις 0,5%, η μικρότερη αύξηση των τελευταίων 26 ετών, σε μια ένδειξη ότι η εκτίναξη της ανεργίας ασκεί πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις στις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση, τα παράγωγα της αμερικανικής αγοράς "πέρασαν" σε θετικό έδαφος, χωρίς πάντως αξιοσημείωτη κίνηση (0,10-0,30%) με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν στην αντίδραση. 

Ειδικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο περνά σε θετικό έδαφος, στις 4.205 μονάδες με άνοδο 0,37% ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχωρεί οριακά κατά 0,08% στις 4.424 μονάδες (ενώ υποχωρούσε νωρίτερα έως και 1,9%). Οριακά χαμηλότερα με απώλειες 0,01% και ο CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.009 μονάδες.   

Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στατιστικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Παν/μίου Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 61,2 μονάδες τον ίδιο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει σταθερός στο 61,9.

Επίσης, ο βιομηχανικός δείκτης Σικάγο ΡΜΙ υποχώρησε στις 33,3 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 34,9 έναντι 35,1 στην προηγούμενη μέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v