Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμυνα, με ΟΤΕ, ΔΕΗ και... ολίγη από τράπεζες

Σε αναμονή Ευρώπη και Σοφοκλέους μέχρι να αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση του Dow. Κρατούν ΟΤΕ, ΔΕΗ, απορροφάται η προσφορά σε Εθνική, ενισχύονται ΜΡΒ, Τιτάν και Κύπρου. Στις 1.735 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Καλά κρατεί και στο ΧΑ ένα ικανό μέρος του ταμπλό, με γνωστές δυνάμεις του 20άρη να έχουν μπει μπροστά.

Στις ευρωπαϊκές αγορές περιμένουν, προφανώς, την αποσαφήνιση της τάσης, κυρίως του Dow Jones. Η διαμόρφωση του εν λόγω δείκτη στις 8.150 μονάδες, μπορεί να δει πόντους στο πτωτικό ενδεχόμενο, μένει όμως να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα εκδηλωθεί κάτι τέτοιο. Εάν δηλαδή ο Dow κρατήσει τις 8.000 και στην χειρότερη περίπτωση τις 7.900-7.950 μονάδες.

Ολη αυτή η αναμονή αποτυπώνεται από νωρίς στις ευρωπαϊκές αγορές, ειδικότερα όμως στα τμήματα Παραγώγων όπου επιχειρείται αντασφάλιση θέσεων πώλησης.

Ανάλογη τάση επικρατεί και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κρατά τις 1.720 μονάδες σε ένα όχι και τόσο δύσκολο πρώτο δεκαπεντάλεπτο.

Η προσφορά ελέγχθηκε ενώ είναι ενδεικτικό πως στην Εθνική δεν ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, με τη μετοχή να μην χάνει επί της ουσίας τα 12,4 ευρώ.

Ενθαρρυντικό στοιχείο, καθώς ακολούθησαν βοήθειες από ΟΤΕ, στα 11,6 ευρώ, Τιτάν, στα 13,80 ευρώ, Marfin Popular Bank, στα 1,73 ευρώ και Κύπρου, στα 2,24 ευρώ, Alpha Bank στα 6,22 ευρώ.

Λίγο χαμηλότερα, μέχρι και 0,9%, διαμορφώνονται οι Eurobank στα 4,6 ευρώ και Πειραιώς στα 5,18 ευρώ.

Μέχρι στιγμής δίνεται η εικόνα μιας… ρηχής και γι’ αυτό ελεγχόμενης συνεδρίασης, με εμφανή τη διάθεση της αναμονής από πλευράς βραχυπρόθεσμων παικτών.

Το γεγονός πως σε μετοχές των Jumbo (4,74 ευρώ), ΕΧΑΕ (4,72 ευρώ), Φουρλής (5,28 ευρώ), Frigoglass (3,20 ευρώ), Βιοχάλκο (3,82 ευρώ), Lavipharm (0,90 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (4,64 ευρώ) και ακόμη ορισμένες, πραγματοποιούνται συναλλαγές σε υψηλότερες τιμές, βοηθά στην εξισορρόπηση της προσφοράς, της όποιας πίεσης ήταν λογικό να εκδηλωθεί μέχρι τώρα.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές στο περίπου 2 προς 1, με λίγες μετοχές κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (Κλουκίνας-Λάππας, Intracom, Forthnet, ΕΥΔΑΠ, κ.α.) να διατηρούν την βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v