Τα hedge funds πλέον θα δίνουν λόγο…

Δεν ήταν υποχρεωμένα να δίνουν ούτε τη... διεύθυνσή τους, αλλά διαχειρίζονταν σχεδόν 2 τρισ. δολ. Ο λόγος για τα διαβόητα hedge funds, που πλέον τίθενται διά νόμου υπό την εποπτεία της Securities and Exchange Commission.

Τα hedge funds πλέον θα δίνουν λόγο…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Πολλά πράγματα στη ζωή αφορούν απλώς… στο μέγεθος.

Για να δανειστούμε ένα γνωστό απόφθεγμα της τραπεζικής κοινότητας, εάν, για παράδειγμα, είσαι δανειολήπτης στεγαστικού ύψους 200 - 300 χιλιάδων ευρώ και δεν μπορείς να πληρώσεις τις μηνιαίες δόσεις σου, οι πιθανότητες είναι ότι η τράπεζα θα σου πάρει το σπίτι…

Εάν όμως είσαι ιδιοκτήτης, φερ’ ειπείν, μίας εισηγμένης, η οποία χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο σε μία αλλά σε κοινοπραξία τραπεζών, και επίσης βρεθείς σε αδυναμία πληρωμών, οι πιθανότητες είναι ότι… οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μη «φουντάρεις»… και αναγκαστούν να «γράψουν» τη ζημιά.

Ούτως ή άλλως, στην πρώτη περίπτωση, το ποσό είναι μικρό και η αξία του υποθηκευμένου σπιτιού ασφαλώς μεγαλύτερη, οπότε ό,τι και αν «πιάσουν» στον πλειστηριασμό… και πάλι κερδισμένες θα βγουν… για να μη συνυπολογίσουμε και το διάστημα που τσέπωναν το τοκάκι.

Κάπως έτσι πρέπει να το σκέφτηκαν και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί το πράγμα και χθες κατέθεσαν στη Γερουσία νομοσχέδιο με το οποίο -επιτέλους- επιβάλλεται έλεγχος στη λειτουργία των διαβόητων hedge funds.

Των ιδιωτικών επενδυτικών μηχανισμών που τόσο ταλαιπώρησαν όχι μόνο την πολύπαθη Σοφοκλέους, αποχωρώντας κατά τρόπο βίαιο πέρυσι, αλλά και το σύνολο των διεθνών αγορών…

«Το πρόβλημα είναι ότι τα hedge funds μεγάλωσαν τόσο πολύ και είναι τόσο βαθιά ριζωμένα στις αμερικανικές αγορές, ώστε οι κινήσεις τους μπορούν να επηρεάσουν ριζικά τα επίπεδα τιμών και να θέσουν εν αμφιβόλω το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ», είπε καταθέτοντας χθες βράδυ το σχετικό νομοσχέδιο ο δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Carl Levin.

Τι προβλέπει όμως το νομοσχέδιο για τη «διαφάνεια των hedge funds»;

Τρία απλά πράγματα. Πρώτον, να κάνουν μία ετήσια ενημέρωση στην περίφημη SEC, δεύτερον, να συναινούν στις απαιτήσεις τήρησης αρχείων που αυτή θέτει και τρίτον, να συνεργάζονται σε τυχόν έρευνές της.

Απλά πράγματα δηλαδή. Όχι τίποτε φιοριτούρες… Εντυπωσιακό, ωστόσο, εάν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα επενδυτικά οχήματα που πέρυσι έγραψαν ζημίες ύψους 600 δισ. δολ. μόνο στις ΗΠΑ έχουν σήμερα υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,2 τρισ. δολ.

Οι ρευστοποιήσεις που έκαναν, δε, σε μετοχές και ομόλογα, ευθύνονται για το 45% της συνολικής πτώσης τιμών που σημειώθηκε στα αμερικανικά χρηματιστήρια πέρυσι…

Προφανώς, έχουν γίνει πολύ μεγάλα

Το γεγονός όμως ότι τίθενται υπό κάποιου είδους έλεγχο γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι έως τώρα δεν υπόκειντο σε κανέναν απολύτως…

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και το 2005 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπάθησε να τα θέσει υπό ένα ελάχιστο είδος ελέγχου, ζητώντας πληροφορίες όπως η… διεύθυνσή τους και τα υπό διαχείριση κεφάλαια, δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα ως αβάσιμο καθιστώντας πλέον, αναγκαστική, την επιβολή κάποιου είδους διαφάνειας, διά νόμου…

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v