Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η διάρκεια για τις "αλκυονίδες" στο ΧΑ

Ξένες αγορές και αποτελέσματα 2008 καθορίζουν την τύχη της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης. Πέραν της ΕΤΕ, ρυθμιστής θεωρείται ο ΟΠΑΠ και πολύτιμες εφεδρείες οι ΔΕΗ και ΟΤΕ. Τι είπε ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι στοχευμένες τοποθετήσεις (αγορές-πωλήσεις) ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, που έγιναν μετά το «κλείσιμο» της συνεδρίασης θεωρούνται το κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Τάση, που παραμένει πάντα σε εξάρτηση από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, ειδικότερα του αμερικανικού. Θα επιμείνουμε πως για τον Dow Jones όλα είναι ανοιχτά βραχυπρόθεσμα.

Η περιοχή των 8050-8150 μονάδων παρέμεινε όπως φάνηκε και εχθές, σημείο αναφοράς. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών θεωρούσαμε από το σχόλιό μας του προηγούμενου Σαββάτου ικανή την προσέγγιση των 1713 μονάδων με τον στόχο να υπερκαλύπτεται μετά την χθεσινή… επίθεση.

Επίσης, σημαντικό θεωρούμε το γεγονός πως «μηδένισε» το κοντέρ για το 2009, όπως αναφέρει σχετικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Οριακές απώλειες για τον Ιανουάριο, μήνας που θεωρείται οδηγός για την αγορά.

Είθισται ένας Ιανουάριος με κέρδη ή οριακές απώλειες να παραπέμπει σε ανάλογο κλείσιμο της χρονιάς. Όλα αυτά βέβαια κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες, ωστόσο αποτελεί ένα στοιχείο που λαβαίνουμε υπόψη μας.

Όσον αφορά στο χθεσινό «τράβηγμα» βασικών δεικτών-μετοχών έχουμε να παρατηρήσουμε τρία στοιχεία. Το πρώτο αφορά στην απόλυτα τεχνική κίνηση της Εθνικής, που διαγραμματικά ολοκληρώνει ένα σχηματισμό τριγώνου για τον Ιανουάριο με κορυφή τα 15,10 ευρώ, σημείο αιχμής τα 13,06 και στήριξη προς τα 11,4 ευρώ.

Τα 15,10 ευρώ είναι το υψηλό στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ τα 13,06 ευρώ το πάνω εύρος της δραματικής ενδοσυνεδριακής διόρθωσης προς τα 11,50 ευρώ με συναλλαγές 2,9 εκατομμυρίων μετοχών στα μέσα του μήνα.

Αυτό το «κενό» κάλυψε χθες η Εθνική με κλείσιμο στα 13,18 ευρώ, δηλαδή το υψηλό ημέρας, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να περιμένουν την επόμενη κίνηση.

Το δεύτερο αφορά στην ανατροφοδοτούμενη ρευστότητα και πορεία (Εκηβόλος 22/1) με εργαλείο μόχλευσης την μετοχή της Εθνικής.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 2 εκατομμύρια μετοχές αξίας 23,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αλλαγή θέσεων μεταξύ ισχυρών χεριών στη μετοχή της Εθνικής μετά την αντίδραση που ξεκίνησε από τα 11,5 ευρώ στις 19/1.

Το τρίτο αφορά στην μεσοπρόθεσμη πλέον υπεραπόδοση της μετοχής του ΟΠΑΠ που πιάνει τα 22,80 ευρώ. ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, λιγότερο ο ΟΤΕ, είναι τα κύρια εργαλεία εξισορρόπησης της τάσης για τον FTSE της τελευταίας εβδομάδας.

Η συνέχεια θεωρείται ενδιαφέρουσα, καθώς εκτός από την παράμετρο των ξένων αγορών η αγορά θα αρχίσει να επηρεάζεται και από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου του 2008.

Από τις τράπεζες την αρχή κάνει την επόμενη εβδομάδα η Κύπρου.

---Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Η εμπιστοσύνη ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί και παρά την ρευστότητα που ήδη έχει αρχίσει να διοχετεύεται στο σύστημα, οι αγορές τηρούν μια στάση αναμονής.
 
Ενδεχομένως, αυτό που προέχει είναι να μετρηθεί το τελικό αποτέλεσμα για να γίνει αντιληπτό και το πόσο επαρκή είναι τα νέα κεφάλαια που θα διοχετευθούν στις οικονομίες. Ο απολογισμός αυτός ξεκινά επίσημα την επόμενη εβδομάδα και ως το τέλος Μαρτίου όπου οι κυριότεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θα ανακοινώσουν το τελικό αποτέλεσμα του 2008 καθώς και τα αναθεωρημένα πλάνα τους για το 2009.

Με το άνοιγμα της ψαλίδας των εκτιμήσεων να είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά -ακόμα και για μεγέθη που παρουσιάζουν μετριοπαθείς διακυμάνσεις από έτος σε έτος (ΑΕΠ, Ανεργία, Έλλειμμα κλπ)- οι αγορές διψούν για μια πιο σφιχτή προσέγγιση που θα τους δώσει προβλεπτική δυνατότητα σε δείκτες και μεγέθη. Χωρίς αυτή την δυνατότητα η ταλαιπωρία θα παραμείνει κυρίαρχη κατάσταση στις αγορές ανεβάζοντας το στρες και την αβεβαιότητα.

Οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδών στο α’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου (Deutsche Bank, BBVA, UBS, CSFB κλπ) θα καθορίσουν την τάση και την ψυχολογία των αγορών και λόγω της ισχνής παρουσίας εγχώριων νέων εκτιμούμε ότι και η Ελληνική θα ακολουθήσει σε ανάλογο βηματισμό την κατεύθυνση τους.

Τεχνικά ο τριγωνικός σχηματισμός βαίνει προς την λήξη του με τους αγοραστές να έχουν κερδίσει χρόνο ωθώντας το Γενικό Δείκτη μακριά από την βάση του σχηματισμού. Η έξοδος θα δώσει επιτάχυνση στην αγορά με την άνοδο να έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες στα υπό εξέταση σενάρια.

Τα νέα αγοραστικά σήματα εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν εκ νέου την προσέλκυση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων τα οποία είθισται να εκμεταλλεύονται το momentum της αγοράς βοηθώντας και στην διάχυση της ανόδου σε περισσότερες μετοχές.

Άμεσος στόχος διάσπασης η ζώνη των 1.940 – 1.980 μονάδων, περιοχή όπου από τις αρχές του έτους εδρεύει το υψηλό των τελευταίων δύο μηνών. Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή η χαμηλή προσφορά τίτλων που παρατηρείται σε αρνητικές ημέρες μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους ακόμα και σε μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη που θα προέλθει από το εξωτερικό.

Το τέλος αυτής της εβδομάδας έδωσε την εντύπωση ότι οι αγοραστές ανακτούν σταδιακά τα ηνία της αγοράς επιχειρώντας την αναχαίτιση των πιέσεων. Ήδη σε μεγάλο βαθμό πολλές μετοχές του FTSE-20 δείχνουν αποφορτισμένες από πλευράς προσφοράς εκμεταλλευόμενες τις ανοδικές συνεδριάσεις για να διαφοροποιηθούν σε αποδόσεις από το σύνολο της αγοράς".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.779,47 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 6,98%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να συρρικνωθούν στο -0,39%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 7,87%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 4,97%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,94% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δεκατέσσερις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με δύο εξ’ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι τρεις υποχώρησαν, με έναν εξ’ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 3%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Κατασκευών & Υλικών (13,23%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (11,52%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών (-3,74%) και του Εμπορίου (-1,09%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Compucon (71,43%), Προοδευτική (46,15%), Κορδελλού (31,11%), Κλωνατέξ (22,22%), Rainbow (21.95%), Pasal (20.11%), Κεπένου Μύλοι (19,35%), Alpha Bank (19,20%), Χαιδεμένος (18,60%) και Παρνασσός (18,55%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαράγκης (-30,93%), Ξυλεμπορία (-20,22%), Λυμπέρης (-18,00%), Vell Group (-14.29%), Betanet (-12.50%), Altius (-11.76%), Εβροφάρμα (-10,20%), Κέκροψ (-8,33%), ΚΑΕ (-8,00%) και Space Hellas (-7.41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v