Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΠΑΟ, ο Βωβός και οι ξένες επενδύσεις!

Η κόντρα μεταξύ εκείνων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία μεριά και του Βωβού με τον Παναθηναϊκό από την άλλη έχει μία επιπλέον διάσταση. Τις ξένες επενδύσεις;

Ο ΠΑΟ, ο Βωβός και οι ξένες επενδύσεις!
Ο υποφαινόμενος δηλώνει ξεκάθαρα οπαδός της ΑΕΚ.

Δεν έχει, λοιπόν, καμία απολύτως διάθεση να υποστηρίξει τις θέσεις των δύο κύριων αντιπάλων της ομάδας του, δηλαδή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ως φίλαθλος, όμως, θα ήθελε όλες οι ομάδες να έχουν νέα σύγχρονα γήπεδα που να παρέχουν όλες τις ανέσεις.

Απεχθάνεται επίσης όλους εκείνους, π.χ. επιχειρηματίες, οι οποίοι ενσυνείδητα χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επιτύχουν τον στόχο τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους, έχοντας ενίοτε συνεργάτες τοπικούς άρχοντες.

Δεν του αρέσει επιπλέον καθόλου που βλέπει διαφόρους να ασκούν ποικιλόμορφες πιέσεις στα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οφείλει επίσης να ξεκαθαρίσει ότι θα προτιμούσε η διπλή ανάπλαση και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό να γίνει χωρίς το τεράστιο Mall των 70.000 τ.μ. που θέλει να φτιάξει η εισηγμένη Μπάμπης Βωβός.

Σημειώνεται ότι το The Mall στο Μαρούσι έχει εμπορικά εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια 49.000 τ.μ. Οποιοσδήποτε λοιπόν μπορεί να καταλάβει τι πράγμα είναι το Mall που θέλει να φτιάξει ο Βωβός στον Βοτανικό.

Ελπίζει μάλιστα να βρεθεί τρόπος ώστε να μετακινηθεί το γήπεδο του ΠΑΟ 200 μέτρα πιο πέρα και να γίνει έστω και αν συνεπάγεται κάποια καθυστέρηση λόγω της αλλαγής του νόμου που θα απαιτηθεί κ.λπ. όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

Όμως, κάπου εδώ σταματάνε τα ευχολόγια και οι επιθυμίες και αρχίζει η πραγματικότητα.

Δύο μεγάλα ξένα funds της Fidelity και της Schroders που έχουν πολύχρονη παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο και συμμετοχή σε αρκετές εισηγμένες εταιρίες πήραν σημαντικές θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Μπάμπης Βωβός.

Ο λόγος ήταν ότι εκτίμησαν ότι το Mall της Βωβός στον Βοτανικό θα τους έφερνε υπεραξίες.

Η εκτίμηση βασίστηκε σε έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή από πολλούς βουλευτές διαφόρων κομμάτων.

Είχαν λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο νόμος είχε δεθεί από κάθε πλευρά και σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν θα προέκυπτε το πρόβλημα που ανέκυψε εκ των υστέρων.

Δεν μπορεί να τους αδικήσει κανείς γι’ αυτό.

Ακόμη κι αν χάσουν από την επένδυσή τους στην Μπάμπης Βωβός, τα ποσά δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να είναι απαγορευτικά. Άλλωστε το πιθανότερο είναι ότι θα επιδιώξουν να πάρουν αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο διά της δικαστικής οδού.

Όμως, η συγκεκριμένη περίπτωση ξεπερνά τα όρια μιας απλής ξένης επένδυσης στην Ελλάδα.

Γιατί θα πρέπει να επενδύει κανείς σε μια χώρα όταν οι νόμοι που ψηφίζονται με διακομματική συναίνεση στη Βουλή δεν φτάνουν;

Είναι εύλογο λοιπόν να αναρωτιούνται αν η Ελλάδα θέλει ξένες επενδύσεις, γιατί μπορεί και να μη θέλει όπως παραδέχεται στέλεχος της μιας εκ των δύο.

Ο ίδιος όμως προσθέτει: "Αν όμως η Ελλάδα δεν θέλει τις ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχτεί τις συνέπειες γιατί ούτε πετρέλαιο ούτε άλλο ορυκτό πλούτο διαθέτει και ο τουρισμός με τη ναυτιλία δεν αρκούν".

Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Όμως, το ανωτέρω επιχείρημα έχει βάση.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v