Εκλογές και δημοσιονομική πειθαρχία

Με δύο υπουργούς και τον γραμματέα του κόμματός της να μιλούν για εκλογές είναι άξιον απορίας πώς πιστεύει αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί να μας πείσει πως δεν θέλει ακριβώς αυτό: εκλογές…

Εκλογές και δημοσιονομική πειθαρχία
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλό μήνα!

Με δύο υπουργούς και τον γραμματέα του κόμματός της να μιλούν για εκλογές είναι άξον απορίας πώς πιστεύει αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί να μας πείσει πως δεν θέλει ακριβώς αυτό:

Εκλογές…

Ίσως, οι στόχοι του φίλτατου κ.Π. Παυλόπουλου και της αντιστοίχως φιλτάτης κ. Ντ. Μπακογιάννη να είναι άκρως ευγενείς, ήτοι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης με ισχυρή πλειοψηφία από την επόμενη κάλπη, όμως πώς να το κάνουμε, ρίχνουν λάδι στη φωτιά της εκλογολογίας…

Και αυτό την ίδια ώρα όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανίζεται εντελώς αντίθετη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η έκκληση τους για επίσπευση της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, που προβλέπεται ότι θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, τελικά να ισχύσει στις επόμενες, άποψη την οποία διατύπωσε και ο κ. Λ. Ζαγορίτης, ασφαλώς δεν είναι επιλήψιμη ή κατά κανέναν τρόπο μεμπτή.

Οδηγεί, ωστόσο, σε συνειρμούς και συμπεράσματα.

Πρώτον, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει καταλήξει στο "συμπέρασμα" ότι με την παρούσα -οριακή για όσους το ξέχασαν- πλειοψηφία που διαθέτει στην Βουλή δεν είναι σε θέση να προωθήσει τα απαραίτητα, πλην ενδεχομένως σκληρά και κατά συνέπεια αντιλαϊκά, μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης.

Δεύτερον, ότι έχει επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα, απότοκο ενδεχομένως των διαφόρων εκλογοδημοσκοπήσεων που παραγγέλνουν κατά καιρούς το Μαξίμου και η Ρηγίλλης, ότι τα δύο κόμματα εξουσίας θα βγουν αποδυναμωμένα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση έναντι των λεγόμενων μικρών και ασφαλώς δίχως αυτοδυναμία.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ζητά τη συναίνεση του έτερου κόμματος εξουσίας ώστε να ισχύσει μία ώρα αρχύτερα το "μπόνους" των δέκα εδρών και τελικά να βγει λευκός καπνός από την καμινάδα των εκλογών…

Βεβαίως, σύμφωνα με όσους αρέσκονται σε θεωρίες συνομωσίας, η πρόταση ρίχνεται στο τραπέζι με μόνο στόχο να καεί, αφού η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη…

Γεγονός με διπλό όφελος: αφενός, φέρνει στην επιφάνεια τη στείρα αδιαλλαξία του ΠΑΣΟΚ αφετέρου του στερεί τα εύσημα της πολιτικά ώριμης συμπεριφοράς, ήτοι της συναίνεσης σε μέτρο που θα αναδεικνύει ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει την παρούσα οικονομική κρίση…

Όλα αυτά, όμως, όσο ενδιαφέροντα και εάν είναι για όσους επιθυμούν ακόμη να ασχολούνται με τα πολιτικά τερτίπια, καταδεικνύουν ένα γεγονός:

Ότι η κυβέρνηση το μελετάει το πράγμα.

Μόλις 16 μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση η υπόθεση εκλογές μπαίνει και πάλι στο τραπέζι.

Στο ίδιο τραπέζι όπου έχουν ήδη μπει παροχές κάθε λογής, είτε για την υπέρβαση της κρίσης είτε για άλλους λόγους, πιθανόν εκλογικούς.

Όλα αυτά, δε, την ώρα που το μόνο που δεν χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι λιγότερη δημοσιονομική πειθαρχία…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v