Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει το ΠΣΑ για ανάπτυξη, εισοδήματα

Λιτότητα, αύξηση φόρων, καθήλωση ανάπτυξης, έκρηξη ελλειμμάτων και στο βάθος νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό συνθέτουν το ΠΣΑ της ελληνικής οικονομίας που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο της Κομισιόν.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Τι προβλέπει το ΠΣΑ για ανάπτυξη, εισοδήματα
Λιτότητα, αύξηση φόρων, καθήλωση ανάπτυξης, έκρηξη ελλειμμάτων και στο βάθος νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό συνθέτουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο της Κομισιόν, αλλά χάθηκε…στη μετάφραση από το υπουργείο Οικονομίας.

Η επίσημη παρουσίασή του αναμένεται περίπου στα τέλη της εβδομάδας από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, αλλά η επεξεργασία του έχει ήδη ξεκινήσει στις Βρυξέλλες και το ενδεχόμενο κοινοτικής κηδεμονίας έρχεται μέρα με την ημέρα πιο κοντά.

Τόσο στο βασικό σενάριο όσο και στο εναλλακτικό, δηλαδή στο "μαύρο" σενάριο εξέλιξης των βασικών μεγεθών, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας φαντάζει δυσοίωνο.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,1% φέτος, 1,6% το 2010 και 2,3% το 2011, την ώρα που το έλλειμμα αντίστοιχα θα διαμορφώνεται σε ποσοστά 3,7% , 3,2% και 2,6%. Η ανεργία στο αισιόδοξο σενάριο θα αυξηθεί στο 8% το 2009, από 7,5% πέρυσι και θα μειωθεί οριακά το 2011 στο 7,9%.

Στο απαισιόδοξο σενάριο η ελληνική οικονομία θα προσγειωθεί ανώμαλα με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% φέτος και θα ανακάμψει οριακά το 2010 σε ποσοστά 1,3% και 1,8% το 2011.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα στο εναλλακτικό σενάριο δεν μεταβάλλονται στο ελάχιστο παρά την καθήλωση της ανάπτυξης, γεγονός που υποδηλώνει ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε φόρους και δαπάνες για να διατηρηθεί το έλλειμμα στο 3,7% το 2009 και να υποχωρήσει στο 2,6% το 2011. Στο μέτωπο της ανεργίας, όμως, η επιδείνωση θα είναι εντονότερη με άλμα στο 8,1% φέτος και στο 8,2% την ερχόμενη διετία.

---Στον βρόντο η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό

Με σαφήνεια ορίζεται στο ΠΣΑ ότι η εισοδηματική πολιτική το 2009 θα είναι περιοριστική, υπερκαλύπτοντας όμως τον πληθωρισμό. Το ζήτημα είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από 2% τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δίνοντας άλλοθι για αυξήσεις μισθών και συντάξεων με το σταγονόμετρο.

Στο μέτωπο των φόρων, οι προβλέψεις είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης. Οι φόροι σε εισόδημα και κεφάλαιο από 7,8% του ΑΕΠ πέρυσι θα εκτοξευτούν στο 9,3% του ΑΕΠ φέτος και οι συνολικοί φόροι από το 19,9% στο 22%.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων σε φόρους και φέτος, με την επικρατέστερη αλλαγή να αφορά στην επιβολή κλιμακωτών συντελεστών για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, επαναφέροντας επί της ουσίας σε μια νέα του εκδοχή τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, παρότι πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης νέα παρέμβαση, οι προβλέψεις δείχνουν ότι το πρόβλημα προφανώς δεν έχει λυθεί.

Στο ΠΣΑ υπολογίζεται ότι το 2050 οι δημόσιες δαπάνες για συντάξεις θα είναι το 24% του ΑΕΠ από 11,7% το 2007, κοινώς 1 στα 4 ευρώ του προϋπολογισμού θα πηγαίνει μόνο για συντάξεις.

Και μόνο αυτή η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, που εξαφανίζει τα όποια επιχειρήματα μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, αναμένεται να οδηγήσει την Κομισιόν στην απαίτηση λήψης πρόσθετων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v