Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του Οικονομικού Κλίματος

Στο 55,4 υποχώρησε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σε νέο ιστορικό χαμηλό από το 1990, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Αντιθέτως, κατά 8 μονάδες βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του Οικονομικού Κλίματος
Στο 55,4 από 58,2 υποχώρησε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ.

Όπως αναφέρεται, πάντως, παρόλο που η υποχώρηση είναι ήπια, κατά 2,8 μονάδες, ο δείκτης είναι ο 2ος χαμηλότερος στην Ευρώπη, πίσω μόνο από την Ουγγαρία (45,5 μονάδες).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί, για ενδέκατο συνεχή μήνα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δείκτης διαμορφώνεται στις 55,4 μονάδες, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση από τον Ιανουάριο του 1990.

Αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ σημειώνουν άλλωστε άλλες 16 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Η επιβράδυνση της υποχώρησης ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση αυτής της καθοδικής τροχιάς, καθώς τα περιθώρια για εντονότερη επιδείνωση των σχετικών δεικτών είναι πλέον μικρά. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης περιόδου δυσμενούς οικονομικού κλίματος και χαμηλών επιχειρηματικών προσδοκιών και στην αποτύπωση των συνεπειών της κρίσης σε βασικά μεγέθη δραστηριότητας (πωλήσεις, απασχόληση, παραγωγή κ.λπ.).

Έτσι οι επιχειρηματικές προσδοκίες και στους τέσσερις τομείς της οικονομίας περιορίζονται, ωστόσο το σημαντικότερο γεγονός του Ιανουαρίου είναι η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο συνεχούς επιδείνωσης. Αναλυτικότερα:

- Στη Βιομηχανία, ενισχύονται τόσο οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης όσο και οι αντίστοιχες προβλέψεις για μείωση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, αν και την ίδια στιγμή το ύψος των αποθεμάτων παραμένει ενισχυμένο, αλλά σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

- Στις Υπηρεσίες, καθοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και της τρέχουσας ζήτησης, οι οποίες είναι σταθερά αρνητικές τους τελευταίους μήνες. Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο τρίμηνο, με το σχετικό ισοζύγιο να είναι και εδώ αρνητικό. 

-  Αρνητικό είναι το κλίμα και στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς ενισχύονται οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και γίνονται ακόμα πιο απαισιόδοξες οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους στο επόμενο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα τα αποθέματα εμφανίζονται περισσότερο διογκωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο. 

- Εντείνεται η απαισιοδοξία και στις Κατασκευές, αφού οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών είναι φτωχές, όταν την ίδια στιγμή επιδεινώνονται έντονα οι ήδη δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο. 

- Αντίθετα, στην πλευρά της ζήτησης, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη βελτιώνεται κατά 8 μονάδες και διαμορφώνεται στα επίπεδα των θερινών μηνών του 2008. Ουσιαστικά, τον Ιανουάριο αμβλύνεται η πολύ έντονη απαισιοδοξία η οποία χαρακτήριζε τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της πρόθεσης αποταμίευσης, ενώ και οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας είναι ηπιότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημειώνει νέα υποχώρηση τον Ιανουάριο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρωζώνη, αν και ηπιότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Υποχωρώντας κατά 3,3 μονάδες στην Ε.Ε. και κατά 1,5 μονάδα στην ευρωζώνη, ο δείκτης διαμορφώνεται στις 64,9 και 68,9 μονάδες αντίστοιχα, που είναι οι χαμηλότερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 1985.

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη αποδίδεται στην ευρύτερη εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός του Λιανικού Εμπορίου, όπου οι προσδοκίες απλώς διατηρούνται στα πολύ χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές επιδεινώνονται περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς (πάνω από 4 μονάδες και στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη), ενώ στη Βιομηχανία η υποχώρηση είναι ηπιότερη (κάτω των 2 μονάδων).

Συγκρατημένη είναι και η υποχώρηση στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς περιορίζεται κατά 2,3 και 0,8 μονάδες αντίστοιχα στις δύο ζώνες.

* Αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την Οικονομική Συγκυρία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v