Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις με αιχμή τις τράπεζες

Προς τις στηρίξεις των 1.713 και 1.720 μονάδων υποχωρεί η αγορά, με σημαντική πίεση σε τραπεζικές μετοχές. Μέχρι 6,2% χαμηλότερα κινείται η Alpha Bank, ενώ μέχρι 5% «χάνει» η Εθνική Τράπεζα. Πτώση άνω του 8% για Τιτάν.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Περίπου 2% διορθώνει ο DAX στη Φρανκφούρτη, μέχρι 2,5% υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ. Με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι από την αρχή της προσυνεδρίασης, τις εντολές να δίνονται μέχρι και 4,2% χαμηλότερα στην Εθνική προς τα 12,6 ευρώ, κατά 5,5% χαμηλότερα στα 6,22 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ σημαντική πίεση δέχονται μετοχές των MIG, ΟΤΕ, Eurobank, ΔΕΗ και άλλων εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Ο 20άρης μετρά απώλειες της τάξης του 3,2% προς τις 890 μονάδες, αφού στην πλειονότητα οι μετοχές της κατηγορίας διορθώνουν με μάλλον μέτριες, μέχρι τώρα, συναλλαγές.

Είναι ενδεικτικό πως σε τζίρο περίπου 11 εκατ. ευρώ, τα 2,5 εκατ. αφορούσαν στην Εθνική, το 1,1 εκατ. στον ΟΠΑΠ και άλλα τόσα στη μετοχή της Alpha Bank.

Βέβαια, η μετοχή της τελευταίας παρουσιάζεται εξαιρετικά αδύναμη, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη διαγραμματική της απεικόνιση, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί τις σημαντικές πωλήσεις μέχρι και 6,2% χαμηλότερα.

Περισσότερες από 60 μετοχές υποχωρούν ενώ για περίπου τις μισές από αυτές οι απώλειες ξεπερνούν το 3%. Με μάλλον αρκετό τζίρο στην περίπτωση της Coca Cola, Πειραιώς, Intralot, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-Τέρνα, Alapis, Μηχανική.

Σημαντική πτώση, που ξεπερνά το 8%, καταγράφει η μετοχή της Τιτάν.

Μέχρι πριν από λίγο, μόλις 10 μετοχές «κρατούσαν» (με βάση τις συναλλαγές τους Βωβός, Παρνασσός, Κλουκίνας-Λάππας, Forthnet, Γενική, Eurodrip).

Όμως ακόμη και μέχρι την πριν από λίγο έκταση της διόρθωσης (-2,9%), ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 1.727 μονάδες, δηλαδή υψηλότερα από τις 1.713 μονάδες που θεωρούμε σημείο αναφοράς για ενδεχόμενη μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κρατήσει πάνω από μια ασθενή στήριξη κοντά στις 1.720 μονάδες, που σε αυτή την περίπτωση θα κρατούσε ενεργή την φορά τριών ημερών. Ειδάλλως, δοκιμάζονται και οι 1.713 μονάδες, κάτι που θα έφερνε την αγορά αντιμέτωπη με έναν επόμενο καθοδικό κύκλο.

Σε μέγιστο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εγκλωβισμένη στην πορεία της αμερικανικής αγοράς, που σημειωτέον βρίσκει τον Dow Jones στο… χείλος των 8.000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v