Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα βλέμματα στραμμένα στις τράπεζες

Η Τράπεζα Κύπρου δίνει… πρόγευση της κατάστασης που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο. Κατά 0,6% υψηλότερα ο DAX. Συνεδρίαση με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 12,5 ευρώ και στηρίξεις πέριξ των 1.710 μονάδων η σημερινή.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κλείσιμο χαμηλότερα των 8.000 μονάδων στις 7.937 μονάδες σημείωσε χθες ο Dow Jones, με υποχώρηση της τάξης του 0,8% και χαμηλό συνεδρίασης τις 7.867,4 μονάδες. Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε κατά 0,67% αντίδραση του Δείκτη, ενώ στην Αθήνα λίγο πιο νωρίς η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωνε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα χρήσης 2008.

Στην αγορά ο Γενικός Δείκτης «κάλυψε» χθες την αντίδραση, ή αν θέλετε το «τράβηγμα», κατά 2,8% του Γενικού Δείκτη προς τις 1.779,5 μονάδες. Επανέρχεται ουσιαστικά στο επίπεδο των αρχών της προηγούμενης εβδομάδας και το στοίχημα που παίζεται βραχυπρόθεσμα αφορά στην επιβεβαίωση ή όχι της στήριξης πέριξ των 1.710 μονάδων.

Ενδεχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα αυτής της περιοχής μπορεί να φέρει την αγορά μέχρι και 40-50 μονάδες χαμηλότερα των 1.700 μονάδων.

Με βάση όμως την χθεσινή εικόνα της αγοράς, καταγράφηκε ισχυρή πτώση με τζίρο περιπτέρου, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Για τη μετοχή σηματωρό της τάσης, την Εθνική, βραχυπρόθεσμη κορυφή έχει καταγραφεί προς τα 13,2 ευρώ. Χαμηλότερος πυθμένας πάντα για την ίδια περίοδο προς τα 11,9 ευρώ.

Εάν η Εθνική κρατήσει αυτό το εύρος διακύμανσης, τουλάχιστον για σήμερα-αύριο, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά της Κύπρου, που μετρά απώλειες 17,6% από τα 2,67 ευρώ τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ενδιαφέρον, μεσοπρόθεσμα όμως, μπορεί να προσδίδει στο ΤΤ η διεύρυνση της δραστηριότητας του ομίλου με διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων από το Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ.

Σε κατατοπιστικό θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη ο Ελλάκτωρ αποκτά προβάδισμα (και πάλι) για Navarino.

Σε μετοχές εταιρειών όπως Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-Τέρνα, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Frigoglass, Κλουκίνας-Λάππας, ΕΛΠΕ, γίνονται προσεκτικές τοποθετήσεις τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τις 26 Ιανουαρίου και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v