Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχτίδα φωτός για τις μετοχές!

Το τελευταίο διάστημα κάποιοι στοιχηματίζουν μαζικά στο τέλος του αποπληθωρισμού -που είναι συνώνυμο της οικονομικής καχεξίας- αλλά οι περισσότεροι το αγνοούν. Μήπως oι πρώτοι ξέρουν κάτι παραπάνω;

Αχτίδα φωτός για τις μετοχές!
Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τις πωλήσεις του 5ετούς κρατικού ομολόγου και με το πόσο έχει ανοίξει το επιτοκιακό spread που χωρίζει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τα αντίστοιχα γερμανικά, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές συμβαίνει κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Kάποιοι στοιχηματίζουν μαζικά στο τέλος του αποπληθωρισμού που είναι συνώνυμο της οικονομικής καχεξίας, της έξαρσης της ανεργίας και της μείωσης στην αγοραστική δύναμη.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων σε χώρες-κλειδιά όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έχουν πάρει την ανηφόρα, αυξανόμενες περισσότερο και ταχύτερα σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς.

Η σημαντική άνοδος των αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα έχει ως αποτέλεσμα η διαφορά της απόδοσης των 10ετών ομολόγων από τα 2ετή κρατικά να διευρυνθεί καθώς οι επενδυτές ζητάνε υψηλότερη απόδοση για να αγοράσουν τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα όταν περιμένουν άνοδο του πληθωρισμού.

Με άλλα λόγια, η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων (yield curve) έχει γίνει θετική και πιο απότομη.

Σημειωτέον ότι τέτοια κλίση της καμπύλης των αποδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων συναντά κανείς είτε στο τέλος μιας οικονομικής ύφεσης είτε στην αρχή της ανάκαμψης.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η απόσταση που χωρίζει την απόδοση των αμερικανικών 10ετών τιμαριθμοποιημένων κρατικών ομολόγων από τον πληθωρισμό έχει διευρυνθεί και βρίσκεται πλέον στις 2,70 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπό αυτή την έννοια, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το μέσο πραγματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά από τον Δεκέμβριο του 2006 που πιθανόν σηματοδοτεί αύξηση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια.

Αν έχουν δίκιο, τότε οι ανησυχίες για περίοδο αποπληθωρισμού που εστίαζαν στη μεγάλη πτώση των τιμών στις μετοχές, στα κρατικά ομόλογα και στα εμπορεύματα το 2008 δεν έχουν πλέον βάση.

Προφανώς, οι επενδυτές-κερδοσκόποι στοιχηματίζουν ότι είναι θέμα χρόνου πριν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων, των κεντρικών τραπεζών και των διεθνών οργανισμών, που έχουν στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καρποφορήσουν.

Το γεγονός ότι οι αρνητικές εκπλήξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη και στα επιχειρηματικά κέρδη διαδέχονται η μία την άλλη δεν αφήνει προς το παρόν τις μετοχές να μπουν σε ανοδική πορεία.

Όμως, η αγορά ομολόγων προεξοφλεί μια διαφορετική κατάσταση από τη σημερινή τα επόμενα χρόνια η οποία θα χαρακτηρίζεται από ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Επειδή όλοι δεν μπορεί να έχουν δίκιο, ο ένας στους δύο κερδίζει.

Από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι σήμερα οι απαισιόδοξοι κερδίζουν συνεχώς καθώς όλα τα αισιόδοξα σημάδια που προέρχονταν από trading rules και άλλα στοιχεία αποδείχτηκαν λανθασμένα.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κερδίζουν για πάντα.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή οι αγορές ομολόγων στέλνουν μήνυμα για το αντίθετο, ποντάροντας στο τέλος του αποπληθωρισμού.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή τη φορά θα έχουν δίκιο εκείνοι ή οι χρηματιστηριακές "αρκούδες".

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v