Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση με τζίρο περιπτέρου στο ΧΑ

Με χαμηλές συναλλαγές ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου πίεσε χαμηλότερα τις αποτιμήσεις. Πτώση για Τιτάνα (9,79%), Alpha (5,78%), Εθνική (5,16%), Πειραιώς (4,23%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αρνητικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, αλλά και ο μήνας, με τις ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία να ενισχύονται και τις ελπίδες ότι η χρηματοοικονομική κρίση "υποχωρεί" να αναιρούνται.

Το συνολικότεροι κλίμα δείχνει απογοήτευση και κατήφεια, ενώ οι απαισιόδοξοι που είναι και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι μια συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κερδοφορία των εταιριών και υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη «ορατότητα», έτσι ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα στις αγορές.

Οι πρώτες ανησυχίες ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν και η περιρρέουσα φημολογία ανέφερε ότι η δημιουργία της «Bad Bank» μπορεί να συναντούσε κάποιες πρώτες δυσκολίες και αυτό ασφαλώς είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο τόσο στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο κατ’ επέκταση και στη Σοφοκλέους.

Αντίθετα, μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας θα μπορούσαν να θεωρηθούν μικτά, με τις καταναλωτικές δαπάνες Δεκεμβρίου να μειώνονται για έκτο συνεχόμενο μήνα στις ΗΠΑ, μειωμένες κατά 1,4% και οι κατασκευαστικές δαπάνες Δεκεμβρίου, ενώ κάποια θετική έκπληξη ήρθε από το μεταποιητικό δείκτη ISM Ιανουαρίου που βρέθηκε στις 35,6 μονάδες με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρονται στις 32 μονάδες.

Αυτό το τελευταίο έγινε αφορμή να μαζευτούν κάπως οι απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, κάτι που δεν πρόλαβε η Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι το ΧΑ στη «μάχη της αρκούδας» βρίσκεται χωρίς αγοραστές, με αποτέλεσμα στη σημερινή συνεδρίαση να καταγραφεί ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος τρέχοντος έτους, ενώ από όλο το τραπεζικό ταμπλό, αλλά και τον FTSE γενικότερα, μόνο σε τρεις τίτλους και συγκεκριμένα σε Εθνική, Κύπρου και Πειραιώς ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο τεμάχια.

Επίσης, το μείον 4,15% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Ξεκινώντας από τον FTSE αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς τίτλος διεσώθη έστω αμετάβλητος.

Με απώλειες 9,79% η μετοχή του Τιτάνα, μετά τη νέα δικαστική απόφαση που ακυρώνει τις άδειες εξόρυξης στα λατομεία της περιοχής Lake Belt, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% έκλεισαν Alpha Bank και Εθνική και του 4% η Πειραιώς.

Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΜΡΒ και MIG και των δύο ποσοστιαίων μονάδων Αγροτική (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Τέλος, με μικρότερες απώλειες τερμάτισαν τη συνεδρίαση Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Μυτιληναίος, Eurobank και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!), όμως το θετικό πρόσημο κράτησε δευτερόλεπτα, καθώς δύο έντονα πτωτικές διορθώσεις τον έφεραν η πρώτη στις 1739,78 μονάδες και η δεύτερη στις 1728,69 μονάδες.

Από εκεί και πέρα κινούμενος σε ένα σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1726,81 μονάδες με απώλειες 2,96%, ενώ ο τζίρος δεν μπόρεσε να φτάσει τα 80 εκατομμύρια από τα οποία μάλιστα το 1,2 αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 147 πτωτικών και με 17 τίτλους να κλείνουν με απώλειες από 6% έως 18,18%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, που έστω και οριακά έχασε τη στήριξη των 888 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 880, 872 και 859 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v