Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο δίμηνο για την οικονομία

Την έναρξη ενός κρίσιμου διμήνου για την ελληνική οικονομία σηματοδοτεί η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Κρίσιμο δίμηνο για την οικονομία
Την έναρξη ενός κρίσιμου διμήνου για την ελληνική οικονομία σηματοδοτεί η υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν.

Οι προβλέψεις εκρηκτικής παραμονής του ελλείμματος για τέσσερα συνεχή χρόνια σε επίπεδα υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ δεν επιτρέπουν ψήγματα αισιοδοξίας στην ελληνική κυβέρνηση.

Γνωρίζει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολιτικά επώδυνοι στο πεδίο της οικονομίας, γρήγορα τις όποιες παροχές θα διαδεχθούν νέοι φόροι (μόλις αποφευχθεί ο κίνδυνος ύφεσης) και στο μεσοδιάστημα η Κομισιόν, χωρίς επιτήρηση αλλά σίγουρα με χαρακτηριστικά κηδεμονίας θα απαιτήσει ουσιαστικές αλλαγές στις δομές της ελληνικής οικονομίας.

Ορισμένοι πολιτικοί, μάλιστα, μιλούν ευθέως για την ανάγκη ενός σκληρού σταθεροποιητικού προγράμματος της οικονομίας, το οποίο, αν η πολιτική συγκυρία και η εύθραυστη κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία ήταν διαφορετικά, θα είχε προ μηνών επιβληθεί.

Το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει σε μία εβδομάδα από σήμερα, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θα εμφανίσει υψηλότερο έλλειμμα του 3% του ΑΕΠ φέτος, είναι όμως το μοναδικό κράτος που έχοντας βιώσει την κοινοτική επιτήρηση συμμορφώθηκε μόνο για έναν χρόνο, το 2006 με έλλειμμα κάτω από 3% και από το 2007 και μετά φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μάλιστα, με βάση τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας θα επανέλθει σε τροχιά δημοσιονομικής συμμόρφωσης μόλις το 2011, όταν το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,6%.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της χώρας μας στην ευρωζώνη κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Μπορεί ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ να μας κάλυψε προ ημερών όταν διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας καμίας χώρας της ευρωζώνης, η δήλωση του κ. Χ. Αλμούνια όμως ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι διαφορετικά για κάθε χώρα και πολύ περισσότερο η τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου κ. Ν. Σαρκοζί, με την οποία η Ελλάδα αποκαλείται χαρακτηριστική περίπτωση προβλήματος που θα πρέπει να συζητηθεί σε Σύνοδο Κορυφής, δείχνουν ότι οι εταίροι μας δεν αστειεύονται.

Έτσι, οι ελπίδες για διακριτική μεταχείριση περιορίζονται. Οι προθέσεις της Κομισιόν θα γίνουν πιο ευκρινείς στις 18 Φεβρουαρίου, όταν θα γνωστοποιήσει την αξιολόγηση και τις συστάσεις της επί των προγραμμάτων σταθερότητας των κρατών-μελών.

Από την εισήγηση της Κομισιόν στο συμβούλιο Ecofin του Μαρτίου θα κριθεί εάν η χώρα μας θα αποτελέσει το κακό παράδειγμα της ευρωζώνης, με δύο αποφάσεις κοινοτικής επιτήρησης σε βάρος της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v