Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προστατευτισμός και πάσης Ελλάδος…

Η χρησιμότητα των κρίσεων, εάν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια παράμετρος, αφορά πιθανότατα στην κατάρριψη μύθων. Ένας από αυτούς είναι ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το προπύργιο της "ελεύθερης οικονομίας"...

Προστατευτισμός και πάσης Ελλάδος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η χρησιμότητα των κρίσεων, εάν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει μία τέτοια παράμετρος, αφορά πιθανότατα στην κατάρριψη μύθων.

Πρώτος μύθος, που καταρρίφθηκε και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, είναι ότι οι αγορές δεν χρειάζονται έλεγχο και αυτορρυθμίζονται.

Το... εργάκι το είδαμε και δεν είχε καλό τέλος.

Δεύτερος μύθος, που αποτελεί πλέον παρελθόν, είναι ότι το κράτος δεν έχει ρόλο στην οικονομία. Αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση σήμερα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, η κρίση θα είχε διαφορετικές διαστάσεις (αν και για την Ελλάδα αυτό "παίζεται").

Τρίτος μύθος, που βλέπουμε να γκρεμίζεται, είναι ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το προπύργιο της ελεύθερης οικονομίας και μάχονται λυσσαλέα κάθε είδους παρεμβατισμό.

Όπως μας πληροφορεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters (με την άοκνη βοήθεια βέβαια του "sortakia"), η κυβέρνηση του νεοορκισθέντος Αμερικανού Προέδρου κ. Μπ. Ομπάμα προωθεί στο Κογκρέσο νόμο που ήδη φέρει τον άτυπο τίτλο "buy American", σύμφωνα με τον οποίο τα δημόσια έργα στις ΗΠΑ πρέπει να κατασκευάζονται με τη χρήση μόνον αμερικανικού χάλυβα.

Το γεγονός έχει ήδη θορυβήσει τους γείτονες Καναδούς, οι οποίοι προμηθεύουν τις ΗΠΑ με χάλυβα αξίας 5 δισ. δολ. ετησίως και ο Καναδός πρωθυπουργός κ. Στίβεν Χάρπερ αναμένεται να θέσει το θέμα στον φίλτατο Μπαράκ, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 19 του μηνός στον Καναδά.

Αν πρόκειται δε για προάγγελο και άλλων αντίστοιχων μέτρων που θα προωθήσουν οι ΗΠΑ, ίσως δούμε το ρολόι να γυρνά σε άλλες εποχές, πιο κοντά στον αντιπραγματισμό παρά στην ελεύθερη οικονομία…

Αντίστοιχα, αν ψάχνει κανείς για μύθους που έχουν καταρριφθεί, θα μπορούσε να τους αναζητήσει και σε επιμέρους ζητήματα.

Για παράδειγμα, με την υπόθεση Madoff καταρρίφθηκε ο μύθος ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η περίφημη Securities and Exchange Commission (SEC), είναι Κέρβερος, άτεγκτη και ότι δεν της ξεφεύγει τίποτε…

Απ' ό,τι είδαμε, επί δεκαετίες της ξέφυγαν τα πάντα… σχετικά με τον φίλτατο Bernie.

Έλα, όμως, που αυτός έτυχε να έχει διατελέσει πρόεδρος στο NASDAQ και, πώς να το κάνουμε, ήταν "δικό μας παιδί…".

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v